LGBTQ+ väriä elämään

“Anna kasvot rohkeudelle, rakkaudelle ja vapaudelle.” – Tom of Finland

Lähde Pixabay

Seksuaalivähemmistöjen oikeudet ovat olleet viime vuosina runsaasti esillä sosiaalisessa mediassa ja lipputangoissa liehuu värikkäät Pride-liput. Kun kirjoitamme tätä ensimmäistä blogi postaustamme, vietetään samalla vuosittaista Helsinki Pride viikkoa. Siksipä me neljä sosiaalialan toisen vuoden opiskelijaa päätimme kirjoittaa aiheesta blogin. Blogin avulla haluamme tukea seksuaalivähemmistöjen oikeuksia, oppia lisää sekä tuoda aihetta esille myös muiden tietoisuuteen.

Lue lisää LGBTQ+ väriä elämään

Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Monet rakenteet ja käytännöt ovat rakentuneet heteronormien varaan. Jo oletus siitä, että heteroseksuaalisuus on luonnollinen ja toivottu seksuaalinen suuntautuminen on yhteiskunnassamme pielessä. Ihmiset oletetaan ensisijaisesti heteroiksi, ellei toisin mainita. Terveystietolomakkeet ovat totuttujen tapojen varjolla tehty joko miehille tai naisille. Äidit ovat perheissä hoivaajia ja isät tuovat perheelle ruuan. Lapsen voi olla vaikea vastata koulun hyvinvointi kyselyyn, koska hänen perhemuotoaan ei löydy listalta. On epäreilua, että vielä tänä päivänäkään ei osata katsoa heterolasien ulkopuolelle.

Mitä tulevaisuus näiden aiheiden tiimoilta tuokaan mukanaan?

Kuva: pixabay
Lue lisää Mitä tulevaisuus tuo mukanaan?

Missä tavataan?

Miettiessä HLBTQ+ kohtaamispaikkoja Helsingissä, tulee ensimmäisenä mieleen baarit/klubit kuten legendaarinen DTM yökerho Mannerheimintiellä. DTM joutui kuitenkin kesäkuussa sulkemaan ovensa mutta etsii uusia tiloja, jotta pystyisi avaamaan ovensa taas mahdollisimman pian. Korona tilanteen takia yökerhot ja baarit eivät tällä hetkellä muutenkaan ole paras kohtaamispaikka, eivätkä ne ylipäätään ole kaikkien mieleen. Helsingistä kuitenkin löytyy baarien lisäksi muitakin kohtaamispaikkoja, joissa HLBTQ+ yhteisöön kuuluvat voivat viettää aikaa samanhenkisten henkilöiden kanssa.

Lue lisää Missä tavataan?

Sateenkaarevat perheet ja seniorit

Sateenkaariperheessä kasvaneet nuoret voivat usein pohtia sitä, että miksi sateenkaariperhe on monelle niin tuntematon tai kielteinen asia. Kuitenkin yhteisömme ajattelutapa perustuu heteronormatiivisuuteen ja ihmisillä on aina oletuksena, että perheeseen kuuluu aina mies ja nainen, isä ja äiti. Näin ei kuitenkaan ole. Haluankin tällä postauksella tuoda vaihtoehtoisia ajattelutapoja lukijoille. Miksi sateenkaariperheessä kasvaneet lapset ovat usein avarakatseisempia, kuin ne, jotka ovat kasvaneet hetero vanhempien kasvattamina? Miten voin avartaa katsettani sateenkaariperheitä kohtaan?

Kuva: Unsplash
Lue lisää Sateenkaarevat perheet ja seniorit

Olenko tervetullut?

On kaunis kesäinen päivä Lublinissa. Kävelet käsi kädessä rakkaasi kanssa Pride kulkueessa ja koette vahvaa ylpeyttä ja iloa. Yhtäkkiä rauhallinen hälinä muuttuu peloksi, kun vihamielinen väkijoukko heittelee teitä pulloilla ja kivillä sekä huutelee hävyttömyyksiä. Miksi? Olette syyllistyneet propagandaan rikkomalla perinteisiä perhearvoja, olemalla kummatkin samaa sukupuolta ja näyttämällä sen julkisesti. Tämä on kuvitteellinen kohtaus, kuitenkin aidosta tilanteesta, joka tapahtui Lublinin ensimmäisessä Pride kulkueessa vuonna 2018.

Lue lisää Olenko tervetullut?

Tom of Finland

Me olemme äiti maan lapsia. Me homot, fetisistit, naiset ja miehet. Hetero- ja homoseksuaalit. Me kaikki kaipaamme rakkautta.” -Tom of Finland Movie

Kuva: Krista Jurvelin

Suomen kansainvälisesti tunnetuin kuvataiteilija on taiteilija Touko Laaksonen eli Tom of Finland. Tom of Finland on jättänyt piirtämillään lihaksikkailla ja nahkaan pukeutuneilla merimiehillä ja poliiseilla pysyvän jäljen homokulttuuriin. Hänen uransa syntyi salassa kaikilta, jopa hänen läheisiltään ja maailmankuulun taiteilijan henkilöllisyys selvisi suomalaisille vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1991.

Lue lisää Tom of Finland

Yhteisö, palvelut ja tuki

kuva: Pixabay

Lgbtq+ yhteisöön kuuluvia henkilöitä on ympäri maailmaa. Tämän blogin tarkoituksena on tarkastella millaisia palveluita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on saatavilla ympäri maailmaa. Ihmetellään myös missä maassa asiat ovat tilastojen mukaan parhaimmillaan ja miksi.

Lue lisää Yhteisö, palvelut ja tuki

Translaki ja sen uudistus – mistä on kyse?

Lähde: Pixabay

Suomi on ainoa pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota ja transsukupuolisen täytyy lain mukaan luopua haaveistaan saada lapsia. Tämä on törkeä ihmisoikeusloukkaus, josta Suomi on saanut huomautuksia enemmän kuin yhden kerran. Suomessa voimassa oleva translaki vaatii lisäksi sukupuoltaan korjaavalta täysi-ikäisyyttä, lukuisia lääketieteellisiä tutkimuksia ja todisteita siitä, että henkilö elää vastakkaisen sukupuolen sukupuoliroolissa. Translain kohdalla Suomi on merkittävästi jäljessä Euroopan- ja maailmanlaajuisista ihmisoikeuskehityksestä. Missä viipyy translain uudistus ja mistä siinä on kyse?

Lue lisää Translaki ja sen uudistus – mistä on kyse?

Seksuaalivähemmistöjen ammatillinen tuki

Ammatillista tukea sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille tarjoavat muun muassa psykologit, järjestöt sekä terveys- ja sosiaalipalvelut. Osa ihmisistä saattaa pohtia, minkälaiseen harrastustoimintaan voi lähteä mukaan, kun taas osa saattaa pohtia sitä, minne ottaa yhteyttä, jotta saisi hiv-testauksen. Jonkun päässä voi pyöriä ajatus siitä, että onko mahdollista saada vertaistukea sekä hengellisissä asioissa, että suhteiden moninaisuudessa. Ammatillinen tuki näihinkin kysymyksiin tulisi olla kaikkien löydettävissä ja toivon, että tämä postaus helpottaa joissain määrin tuen ja tiedon hankintaa.

Lue lisää Seksuaalivähemmistöjen ammatillinen tuki

Kuka määrittelee sen kuka minä saan olla? – Seksuaalivähemmistön oikeudet

”Olemme luoneet nykyisen maailman ajattelullamme, joten emme voi muuttaa sitä ilman, että muutamme ajattelutapaamme.” —Albert Einstein

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille ihmisille, myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille. Kuten voisi ajatella nämä asiat ei ole itsestäänselvyyksiä. Perhe, rakkaus, yksityisyys ja muut oikeudet, ovat niitä joiden kanssa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat taistelleet jo vuosikymmeniä.

Lue lisää Kuka määrittelee sen kuka minä saan olla? – Seksuaalivähemmistön oikeudet