Suomessa järjestettiin vuosina 2014-2017 QX Gay gaala. Tapahtuma saa juurensa naapurimaastamme ruotsista.
QX Förlag AB perustettiin vuonna 1995 ja se tuottaa palveluja seksuaalivähemmistöille kuten esimerkiksi nettilehti, kauppa ja nettiyhteistö. Yksi suurimmista heidän tapahtumista on seksuaalivähemmistöille järjestettävä gaala, jossa palkitaan mm. vuoden drag, vuoden kotimainen artisti sekä vuoden homoklubi. Täältä voit lukea lisää QX Förlag AB:n toiminnasta.
QX Gay gaala järjestettiin Suomessa ensimmäistä kertaa vuonna 2014 Helsingissä. Tapahtuma järjestettiin Suomessa vain neljänä vuotena. Järjestäjä ilmoitti vuonna 2017, että vuoden 2018 gaala on jouduttu perumaan. Syyksi hän ilmoitti, että gaala ei ole saanut tarvittavia yhteistyökumppaneita sekä yleisömäärä on harmillisesti pysynyt hyvin matalana. Kymmeniä suomalaisia on kuitenkin keretty palkitsemaan neljän tapahtuman aikana. Listalla voi löytää mm. Saara Aalto, Alma, Sanni sekä Jari Sillanpää.
Kaikki ei ole niin mustavalkoista
Moni varmasti muistaa suuret otsikot vuoden homo, bi tai trans palkinnon voittajasta vuonna 2017 – Tuure Boelius. Tuure Boelius on yksi niistä ihmisistä, jotka puhuvat seksuaalivähemmistöjen oikeuksista. Hän kertoi myös, että video, jossa hän kertoi homoseksuaalisuudestaan, on tehty niitä ihmisiä varten, jotka kamppailevat samanlaisten asioiden kanssa ja kaipaavat vertaistukea. Sosiaalisessa mediassa meille on Tuuren lisäksi tullut tutuksi muutamia muitakin somepersoonia, jotka puolustavat ja ajavat sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Sukupuoli-identiteetti, identiteetti, sukupuoli, seksuaalisuus ja seksuaalinen identiteetti ovat hyvin henkilökohtaisia asioita, mutta niistä puhutaan, jotta ihmiset ymmärtäisivät ihmisyyden monimuotoisuutta.
Sosiaalisen median persoonia suomessa on monia, mutta haluan tuoda teille esille Tuure Boeliuksen lisäksi muutaman henkilön, jotka puhuvat millaista on elää Suomessa seksuaalivähemmistöön kuuluvana ihmisenä. Alla olevien henkilöiden videoita voit löytää youtubesta.
Henny Harjusola
Britney Sumell
Valtteri Sandberg
TheSofiaElle
Uskon ja toivon, että sosiaalisen median voimalla, voimme tarjota laajempaa vertaistukea seksuaalivähemmistöille sekä laajentaa ihmisten ymmärrystä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta. Mielestäni jokainen, joka seisoo hyvien asioiden puolella on palkinnon ansainnut!
Toiveikasta syksyä kaikille !
Lotta
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Mielenkiinnolla luin, kun jo otsikon perusteella oletin, että Tuure tuodaan esille.
Ikäväkseni jätit kertomatta ehkä sen tärkeimmän seikan, miksi Tuuren tittelistä aikoinaan niin paljon kohistiin. Hän kun oli vasta 16-vuotias “voittaessaan”.
Josta tullaan siihen, että suuri yleisö ei taitane nähdä eroa erilaisten missikisojen tai Tuuren tittelin kaltaisten tunnustuspalkintojen suhteen. Siinäpä se dilemma. Kun kauneuskisoihin yleensä vaaditaan täysi-ikäisyyttä, niin Tuuren kohdalla tehtiin poikkeus – vaikkakaan kyse ei ollut mistään missikisoista. Vaikka se silti oli, omalla tavallaan.
Some räjähti silloinkin ja argumentteja sekä puolesta että vastaan oli monia.
Oma kantani sekä tuolloin, että nyt on se, että täysi-ikäisyyden rajaa tulisi kunnioittaa. Kyse on kuitenkin lapsista, ja vaikka kuinka sinut olisi oman seksuaalisuutensa kanssa, niin on kehitykseltään silti lapsi, jota ei aikuisten pitäisi hyväksikäyttää omaa maailmankuvaa ja elämäntyyliä pönkittäessään.
Tuuren tapauksessa tuli aikoinaan heti mieleen Honey Boo Boo – surullisenkuuluisa Amerikkalainen lapsiprinsessa, jota vanhemmat häikäilemättä käyttivät erilaisissa kauneuskilpailuissa ja josta tehtiin pällisteltäväksi jopa oma TV-reality.
Emmehän me, sivistyneet eurooppalaiset, sentään halua Amerikkalaisten linjalle? Jos näin käy, niin se aikoinaan täysi-ikäisyyteen vedetty raja vedetään aina vain matalammaksi ja meilläkin Suomessa “ihasteltaisiin” vuoden teiniprinsessaa tai lapsikuningatarta. Vai kävisikö 12-vuotias Vuoden Homo, kun kerta alettu lipsumaan, niin vedetään sitten kunnolla. Repäistään mediapyöritykseen ja raadollisen kritiikin hampaisiin tenava, joka mielummin leikkisi Legoilla kuin patsastelisi aikuisten hämyisissä parrasvaloissa.
Alla hieman linkkejä:
Tuure & lastensuojelu tittelin tiimoilta: https://www.aamulehti.fi/a/200972384
Honey Boo Boo:
https://en.wikipedia.org/wiki/Here_Comes_Honey_Boo_Boo
Kiitos Samu kommentistasi!
Aihe on varmasti tunteita ja ajatuksia herättävä. Kiitos, että jaoit oman näkökulmasi.
Henkilökohtaisesti en osaa kommentoida kisojen sääntöjä, sillä en niitä tiiviisti seuraa. Ymmärrän kuitenkin kantasi siitä, että jotkut ihmiset ovat vain liian nuoria niin suuren vastuun kantamiseen. Media ja ihmiset osaavat olla julmia, maailma on julma, mutta silti koen tämän gaalan aivan eri skaalassa kuin missikisat, jotka järjestetään lapsille.
Suomessa lain silmissä alle 18-vuotiaat ovat alaikäisiä, mutta hekin ovat vastuussa elämästään/elämistään. Heillä on myös oikeus toteuttaa niitä asioita, mitä he itse haluavat ja mitkä tekevät heidät onnelliseksi, niin kuin meillä kaikilla- lain puitteissa tietenkin. Pohdin myös sitä, että nykymaailmassa meillä on paljon viisaita ja rohkeita nuoria, jotka ovat “julkisuudessa” siksi, että seisovat hyvien asioiden takana, pyrkien tuomaan muutosta asioihin. Yhtenä hyvänä esimerkkinä meillä on Greta Thunberg, joka on jo lyhyen ikänsä aikana päässyt vaikuttamaan laajasti maailmassa. Hän oli ehdolla jopa Nobel-palkinnon saajaksi.
Näen huolesi siitä, että lapset vedetään tahtomattaan mukaan pyöritykseen, josta voi seurata vakaviakin seurauksia, mutta uskon siihen, että hyvinvointivaltiossa näistä asioista pidetään huolta – aivan kuten Tuurenkin tilanteessa. Tunnen kuitenkin valtavaa myötätuntoa häntä kohtaan, sekä ylpeyttä, sillä hän on rohkea, vahva ja varmasti suuri esikuva niille nuorille, jotka kamppailevat oman seksuaalisuutensa/identiteettinsä kanssa.