Yhteisö, palvelut ja tuki

kuva: Pixabay

Lgbtq+ yhteisöön kuuluvia henkilöitä on ympäri maailmaa. Tämän blogin tarkoituksena on tarkastella millaisia palveluita seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille on saatavilla ympäri maailmaa. Ihmetellään myös missä maassa asiat ovat tilastojen mukaan parhaimmillaan ja miksi.

Erilaisten listausten mukaan Ruotsi on seksuaalivähemmistöille maailman turvallisin maa matkustaa ja asua. Tätä perustellaan siten, että Ruotsi on yksi maa, joka on ollut edelläkävijä LGBTQ+ yhteisöä tukevissa lakimuutoksissa sekä tasa-arvon edistäjä. Lista 150 maasta on tehty vuonna 2019 ja Suomi on listassa seitsemäntenä. Katso tästä LGBTQ+ Danger Index – lista.

Vaikka Ruotsia pidetään turvallisimpana maana matkustaa, niin maa täytti ILGA Europen vuoden 2020 vertailun kriteeristön kuitenkin vain 63-prosenttisesti. Malta täytti kriteeristön paremmin, sillä lakimuutokset ovat olleet seksuaalivähemmistöjä tukevia. Ranneliikkeen uutisen mukaan yleinen asenneilmapiiri on laista riippumatta ahdasmielinen.

ILGA on vuonna 1978 perustettu organisaatio, joka tukee ja ajaa seksuaalivähemmistön ihmisoikeuksien ja tasa-arvon toteutumista 163 maan kanssa yhteistyössä. Lue lisää ILGA:n toiminnasta täältä.

Millaisia palveluita on maailmalla?

Tutustuessani erilaisiin palveluihin maailmalla huomasin, että usein palvelut ovat hyvin samanlaisia. Seksuaalivähemmistöille on tarjolla terveysneuvontaa, mielenterveyspalveluita, asumispalveluita ja ilokseni huomasin, että mm. Yhdysvalloissa on LGBTQ+ keskuksia, jossa on seksuaalivähemmistöille tarkoitettuja palveluja ja osa niistä keskitettyinä yhteen paikkaan. Täältä voit tutustua Oaklandin LGBTQ+ keskukseen.

Eri lähteissä puhutaan myös siitä, että vertaistuki on tärkeää. Monissa eri maissa järjestetään vertaistukiryhmiä seksuaalivähemmistöille. Ajatusten ja tunteiden jakaminen turvallisessa ympäristössä on tärkeä tuki. Vertaistuki voi myös vahvistaa itsetuntoa, itsetuntemusta sekä sen kautta voi luoda uusia sosiaalisia suhteita. Katso tästä millaisia vertaistukiryhmiä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa.

Maailmalla tarjotut palvelut seksuaalivähemmistöille riippuu pitkälti siitä, millainen lainsäädäntö ja ilmapiiri vähemmistöä kohtaan kyseisessä maassa on. Ajauduin syvälle internetin maailmaan etsiessäni lähteitä postaukseeni, mutta tietoiskut mitä kohtasin olivat päätä puistattavia. Suosittelen tutustumaan ILGA:n nettisivuihin, mikäli aihealue kiinnostaa sinua. Sieltä löydät valtavasti tietoa maailmanlaajuisista asioista. Huomaathan, että tieto nettisivuilla on englannin kielellä.

Kiitos mielenkiinnostasi !

  • Lotta

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi