Sarjasuositus: Youtuben siistein siivooja

Oletko koskaan nähnyt vaatekasaa lattialle ja miettinyt sitä, että onpa täällä sotkuista ja pitäisi siivota. Tai jos joskus olet löytänyt pölyä sängyn alta ja ajatellut, että se pitäisi imuroida joskus. Useimmat meistä tarttuvat toimeen nähdessään sotkua ja varsinkin kun sotku on omassa kodissamme. Puhdas koti vetää puoleensa niin kuin jossain kuuluisassa mainoksessa joskus sanottiin. Koen itsekin sen, että siisti koti on paljon viihtyisämpi ja usein siivoamisen aloittaminen on vaikeinta, mutta vauhtiin päästyään, toiminnassa tulee eräänlainen euforinen olotila, kun jynssää ja imuroi ja tiskaa (tai käyttää tiskikonetta) ja tuulettaa koko huushollin. 

Monelle meistä siivoaminen tulee siis luonnostaan. Entä jos siivoaminen ei tule luonnostaan? Entä jos siivoamiseen ei yksinkertaisesti pysty. Mitä silloin pitäisi tehdä?

Löysin Youtubesta avovaimoni kautta kanavan, jossa suomalainen nainen siivoaa ihmisten koteja ilmaiseksi. Ajattelin ettei se kuulostanut hirveän erikoiselta, että mitä siivoamisessa voisi olla kiinnostavaa? Ennen ja jälkeen kuvat kutkuttavat tietenkin aina alati uteliasta ihmistä ja siihen on varmaan jokin psykologinen selityskin olemassa. Ajattelin avovaimoni katsovan vain muodonmuutoksen takia kyseisiä videoita. 
Hän pyysi minua katsomaan yhden kanssasi. Minä suostuin ja katsoimme videon. Tämän jälkeen ymmärsin täysin mistä oli kyse. Kyseiset videot eivät ole pelkästään ennen ja jälkeen tyyppisiä tyydytystä aiheuttavia aivostimulaatioita vaan koko idea olikin äärimmäisen altruismin ilmentymä. Aurikatariina on tubettaja Youtubessa, jonka videoissa hän siivoaa ihmisten koteja ilmaiseksi. Kodit ovat usein ihmisten, jotka kärsivät jonkinlaisista mielenterveydellisistä ongelmista, mikä selittää sen missä kunnossa nämä kodit ovat. Enää ei puhuta vaatekasasta lattialla tai viikon vanhoista tiskeistä vaan vuoden vanhoista tiskeistä tai kuukausia lojuneista roskista lattialla. Joskus lattiaa ei edes näy, mutta Aurikatariina saa sen näkyviin taas. 
Tässä vaiheessa haluan ilmoittaa, että kun puhutaan mielenterveydellisistä ongelmista niin se ei automaattisesti tietenkään tarkoita sitä, että kyseinen henkilö olisi 
A) työtön B) syrjäytynyt, mutta useimmissa tapauksissa syrjäytyneisyyteen liittyy mt*-ongelmat (*mielenterveys) tai tietenkin jossain tapauksissa syrjäytyneisyys voi olla kyseisen mt-ongelmien aiheuttaja. 
Nämä videot kuitenkin tekivät minuun niin suuren käsityksen, että halusin päästä jakamaan tämän ihmisen filantrooppista hyväntekeväisyyttä eteenpäin. Sillä kuten jo edellä mainitsin Aurikatariina siivoaa ilmaiseksi ”asiakkailleen”. Ja nämä siivoukset, mitä videoilla näkyy, voivat kiivetä hyvin hyvin suuriin summiin. Puhumme tuhansista euroista mitä näistä voisi veloittaa. 
Moni tuskin pysähtyy elämässään pohtimaan kuinka kiitollinen perusasioista voikaan olla. 
Onneksi elämässä on myös ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja Aurikatariinan tapauksessa, hän auttaa ihmisiä antamalla heille mahdollisuuden aloittaa alusta. Sillä puhdas koti on viihtyisä koti. 

Linkki hänen kanavalleen tästä

Tai hakemalla Youtubesta: Aurikatariina

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Sarjasuositus: Youtuben siistein siivooja”

  1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja kanavan mainostuksesta. Olen itsekin seurannut Aurikatariinaa sosiaalisessa mediassa ja olen ollut todella vaikuttunut hänen tekemästään työstä. Auri myös usein jakaa videon yhteydessä kodin omistajan tarinaa ja osa asukkaista ovatkin ihan tavallisia työssäkäyviä aikuisia, joidenka ongelmat eivät usein näy ulos päin. Aurin tulisi mielestäni saada vielä nykyistäkin enemmän näkyvyyttä, sillä hänen tekemänsä työ on äärimmäisen tärkeää. Monelle syrjäytyneelle puhdas koti on uusi alku parantumista päin ja tällaista tukea voisi mielestäni lisätä. Auri tekee todella hyvää sisältöä sosiaaliseen mediaan ja jakaa myös teitoa syrjäytymisestä videoiden yhteydessä. Suosittelen kaikille Aurin kanaviin tutustumista erityisesti Youtubessa ja Tiktokissa!

  2. Hyvä teksti Mikko! Mullekin tiktokista tuttu tämä siivooja ja useimmin tiktok videoissakin kodit ovat aivan järkyttävän likaisia. Näiden videoiden perusteella onkin tullut muutaman tuttavan kanssa puheeksi siivoamisen haasteet juurikin mt-ongelmien takia. Minulle siivoaminen sujuu mutkitta mutta heille siivoamisen ajattelukin tuo ahdistusta, tai joissain tapauksissa siivoamisen tarvetta ei nää. Yksi tuttavani kertoi että hän osaa sivuuttaa sotkun täysin, eikä edes sisäistä aina sitä, että nyt olisi aika siivota kun ei itse sitä sotkua näe. Mielenkiintoinen aihe ja hyvin kirjoitettu teksti! 🙂

Kommentoi