Sosiaalinen selviytyminen Koronan aikaan

Tässä blogitekstissä halusin kiinnittää lisää huomiota Koronan tuomaan eristäytymiseen ja yksinäisyyteen, ja siihen, miten siitä voi selviytyä. Tästä syystä haastattelin Kanta-Hämeessä asuvaa Aavaa* hänen sosiaalisesta elämästään Koronan aikana, sillä hänellä on aiheesta kokemusta. Jo varhain lapsuudessaan Aava on kokenut jotain hieman samanlaista, ja Aavan selviytymisen taidot ovatkin olleet jo hieman valmiina tähän hetkeen.

Ulkona käydessään karanteenin aikana Aava pisti merkille, että jopa tuntemattomat vanhemmat pariskunnat hymyilivät toisillensa lenkkien ja muun ulkoilun aikana. Aava piti tätä yhteisöllisenä kokemuksena.

Aavan yli 80 vuotias isosisko Petra* asuu kauempana, ja on kokenut tänä aikana olleensa kovin yksin. Hän on menevää tyyppiä, joten tämä aika on ottanut koville etenkin, kun Petran mies on muutama vuosi sitten menehtynyt Alzheimeriin. Petralle ajat ovat olleet kovia. Petralla on ollut rankkaa, kun tylsyys on vaivannut, eikä ympärillä ole esimerkiksi ollut niin paljon ystäviä, kun ulos ei ole uskaltanut mennä, eikä vierailulla ole käynyt juuri kukaan. Lisäksi Petra ei ole liikunnallinen, joten Aava on huolissaan oman siskonsa hyvinvoinnista, kun asuvat eri paikkakunnilla. Aava kertoo, että Petra on jo kovin tylsistynyt katsomaan samoja tv-ohjelmia kotonaan.

Aavaa tänä aikana ovat auttaneet kumppani, luonto, liikunta ja erilaiset kurssit, joita kunta tarjoaa. Aava on ottanut tavakseen käydä yleensä vähintään kerran päivässä ulkona joko reippaalla tai vähän enemmän maiseman ihailu kävelyllä, kuitenkin niin että hiki nousee pintaan. Lisäksi Aava tekee paljon kotiaskareita, ja pitää huolta miehestään. Aava on käyttänyt yhteydenottoon soittamista ja erityisesti WhatsAppia videopuheluihin ja puheluihin, sekä kursseja Teamsin ja Meetin kautta. Pariskunnalle aika ei tuntunut liian pitkältä, sillä kahden kesken karanteenia on helpompaa kokea, kuin yksin.

Koronan rajoitusten laskiessa pariskunta on hieman enemmän uskaltaneet liikkua julkisissa paikoissa, kuten kaupassa tai kahviloissa. Aava kuitenkin pitää mieluummin maskia miehensä kanssa ulkona liikkuessa, kuten kaupassa, syömässä, tai kursseillaan. Kaupassa liikkuessaan Aava on huomannut, että usea henkilö saattaa katsoa häntä oudoksuvasti maski naamalla rajoitusten laskiessa. Hän kuitenkin pitää oikeutenaan pitää maskia naamallaan julkisissa, ja tässä olenkin aivan samaa mieltä Aavan kanssa!

Korona on ollut usealle nuorelle varsin uutta ja suurimmalle osalle vaikeaa aikaa, ja Aava vertasikin rohkeasti tätä aikaa sota-aikaan, omaan lapsuuteensa. Hänen mukaansa ajat muistuttavat toisiaan, sillä kumpikin aika oli rankkaa eristäytymisen ja odottelun aikaa, vaikka toki Aava huomauttaa, että esimerkiksi yhteyden pito on tänä aikana ollut ihanan helppoa. Sota-aikana ei tällaista ollut, vaan oltiin keskenään oman katon alla.

Aava on hyvä esimerkki siitä, miten tästä ajasta voi selvitä kamppaillessa yksinäisyyden ja tylsyyden kanssa. Tällaisina aikoina on tärkeää pitää yhteyttä läheisiin, jos yksinäisyys tuntuu vaivaavan, pitää huolta omasta kehostaan liikkuen ja käyttäen ylimääräisen energian muuhunkin kuin murehtimiseen, sekä ennen kaikkea nauttia ja arvostaa sitä, mitä ympärillä on, sekä luottaa siihen, että asioilla on tapana järjestyä. Olemme kaikki tässä yhdessä, ja tukeutumalla toisiimme, sekä luomalla itsellemme turvallisen ympäristön pidämme huolen sekä omasta mielenterveydestämmme, että luomme myös yhteisöllisyyttä ympärillemme.

Yhdessä olemme vahvempia.

*Nimet muutettu yksityisyyden vuoksi

Lähteet:
Henkilöhaastattelu 5.11.2021.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi