Syrjäytyneet nuoret miehet ja incel-kulttuuri

Syrjäytyminen entistä suurempi ongelma yhteiskunnassamme. Samalla, kun internet ja sosiaalinen media ovat tuoneet ihmiset yhteiseen tilaan ennen näkemättömällä tavalla, on ihmisten todellisesta kohtaamisesta tullut myös entistä haastavampaa. Yhteyden muodostaminen toiseen ja kosketus oikeassa elämässä voivat olla nykymaailmassa erittäin vaikeita ja tuntua suorastaan luonnottomilta. Sosiaalisena eläimenä ihminen kuitenkin kaipaa aitoa läheisyyttä ja sosiaalista verkostoa, joka liittää hänet yhteisöön.

Syrjäytyminen on usein myös ylisukupolvinen ilmiö. Erityisesti vanhempien pitkäaikainen toimeentulotuen asiakkuus, pitkäaikainen työttömyys ja vanhempien matala koulutustaso muodostavat riskin myös lapsen huono-osaisuudelle. Esimerkiksi nuorilla, joiden vanhemmat ovat saaneet pitkäaikaista toimeentulotukea, syrjään jäämisen riski on kolminkertainen ikätovereihinsa verrattuna.

Internet humpsahtaa tähänkin väliin ristiriitoineen. Monet etsivät vertaistukea sekä samanhenkisiä ihmisiä netin syövereistä ja näin 90-luvun amerikkalaisilla nettifoorumeilla syntyi myös käsite “inceliydestä”. Incel eli involuntarily celibate, tahtomattaan selibaatissa, kuvaa henkilöä, joka ei ole löytänyt seksuaalista ja/tai romanttista kumppania, toiveestaan huolimatta.

Aluksi incel-foorumit olivat tervetullut vertaistuen lähde monille nuorille yksinäisille ihmisille. Erityisesti miehet jakoivat kokemuksiaan deittailun vaikeudesta, ja foorumit olivat kanava purkaa oikean elämän turhautumista ilman tuomintaa. Varsin nopeasti turhautuminen, yksinäisyys ja internetin suoma anonyymius kuitenkin muutti incel-kanavat myrkyllisiksi, vihaisiksi ja lisää pahaa mieltä kirnuaviksi paikoiksi. Ajatus Inceliydestä levisi myös Suomeen ja tälläiseksi itsensä kokevat tuovat mielipiteitään esille useilla (enimmäkseen anonyymeilla) alustoilla, kuten ylilauta ja jodel.

Incel-foorumeilla syntyi myös alakulttuureja käyttäjistä, yksi suurimmista on ”NEAT”:it – no education, employment or training and no plans for these eli henkilöt, joilla ei ole koulutusta, ammattia tai suunnitelmia niihin. Mielenkiintoisesti huono-osaisuuden ja syrjäytymisen sosioekonomiset tekijät tulevat esiin kuin itsediagnoosina, mutta näiden ongelmien sijaan incelit keskittyvät rypemään itseinhossa, naisvihassa ja alfa-beta -teorioissa. Naiset käyttävät seksuaalista valtaa ja pihtaamalla alistavat miehiä. Vain alfa-miehet ikinä pariutuvat ja panevat ketä haluavat.

Incel on oletetun rumuutensa ja geneettisen heikkoutensa takia tuomittu olemaan ilman seksiä ja seksi on myös ainoa tapa kokea läheisyyttä. Platonista ystävyyttä ei arvosteta eikä sen edes uskota voivan olla todellista sukupuolien välillä. Tapa millä sekä naisista että toisista miehistä puhutaan, on todella rumaa, erilaiset kostofantasiat kukoistavat ja valitettavasti osa niistä on käynyt toteen.

Elliot Rodger tappoi 2014 kuusi ihmistä, hänen tekonsa ja sitä edeltänyt manifesti, jossa hän puhuu naisista ongelmana, nostivat incel -käsitteen maailman tietoisuuteen. Elliotista muodostui myös eräänlainen kieroutunut idoli incel -kultuurissa ja useat hänen jälkeensä samanlaisia hirmutekoja tehneet nuoret miehet ovat ihannoineet häntä. Liitän tähän lyhyen videon, jossa entinen incel kertoo oman kokemuksensa tästä yhteisöstä ja jossa on myös pätkiä Elliot Rodgersin ”manifestistä”.

https://www.youtube.com/watch?v=lPLdrFCAZKM

Haluan nostaa muutaman pointin videosta esiin myös miehistä viehättyvänä naisena. Ensinnäkin joka ikinen incel kyseisellä videolla on täysin normaalin näköinen, peruskomea nuori mies. Toiseksi tapa, jolla he puhuvat muista ihmisistä on valehtelematta pelottava. Kolmanneksi, kuten haastateltu tutkija videolla mainitsee, vain pieni osa näistä miehistä on väkivaltaisia, silti yksikin seksismin, rasismin tai muun ihmisvihan ajama massamurha on liikaa.

Jotkut ehdottavat seksityön olevan ratkaisu inceliyteen, mutta ongelma on siinä, että oikea ongelma ei ole seksin vaan läheisyyden puute heidän elämässään. Miehille tekisi hyvää kokea hellyyttä miespuolisilta ystäviltään, mutta se edelleen valitettavasti koetaan usein ”homona” ja taas sidotaan vain seksuaaliseen ja romanttiseen käyttäytymiseen… ja tämä on valtavan surullista ja isoimpia ongelmia yhteiskunnassamme. Toivon todella tulevien sukupolvien oppivan enemmän tunnetaitoja, itsensä hyväksymistä ja kykenevän vapaasti platoniseen hellyyteen.

Lähteet:

https://www.youtube.com/watch?v=lPLdrFCAZKM Former member of ‘Incel’ community speaks out about dangerous misogyny I Nightline

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008192740.html Britanniassa viisi ihmistä ampunut oli incel-mies

https://www.sss.fi/2020/06/internetin-alakulttuuri-syyttaa-seksia-pihtaavia-naisia-nuorten-miesten-ahdingosta-tutkija-kylla-tassa-kannattaisi-olla-korvat-horollaan/

https://thl.fi/fi/web/sukupuolten-tasa-arvo/tasa-arvon-tila/hyvinvointi-ja-terveys/sukupuolten-hyvinvointi-ja-terveyserot

http://data.mesaatio.fi/syrjaytymisen-dynamiikka/

https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Isla_Vista_killings

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Syrjäytyneet nuoret miehet ja incel-kulttuuri”

  1. Huh! Olipa mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava postaus. Aijon ehdottomasti etsiä itse vielä lisää tietoa tästä minulle melko uudesta aiheesta. Yksinäisyys on todella iso ja surullinen ongelma, johon vertaistuki on toivottavaa. Pelottavaa miten hyvällä ajatuksella lähtenyt liike on johtanut näinkin radikaaleihin ajatuksiin ja tekoihin. Viimeisessä kappalessa kirjoitit tunnetaitojen kehittämisen tärkeydestä. Olen kanssasi täysin samaa mieltä. Ilokseni olen saanut huomata ala-asteella sijaisuuksiani tehdessä, että tunnetaitoja painotetaan enemmän, kuin omassa lapsuudessani. Myös pojat saavat ja uskaltavat näyttää tunteitaan ja sanoittaa niitä. Tämä tietysti oma kokemukseni, mutta haluisin uskoa asian muuttuvan yleisesti parempaan suuntaan.

Kommentoi