Onko käytännön asiat mietitty kuntoon?

Vapautus vankilasta häämöttää jo nurkan takana ja paluu uuteen arkeen on tapahtumassa hyvää vauhtia. Rutiinit ovat hyvin keskeinen asia ihmisen elämää ja muutos rutiineihin on aina haastava pala purtavaksi. Vaikka kyseinen muutos tuntuisi kuinka miellyttävältä tahansa, voi se kuitenkin olla tarpeeksi horjuttamaan kenen tahansa elämää. Sopeutuminen vie aina oman aikansa. Mistä ihmeestä tulee siis oikein aloittaa kun kaikki muuttuu kerralla?

Ennen suuria kysymyksiä olemassaolosta ja elämän tarkoituksesta on hyvä luoda vankka pohja uudelle startille. On tyypillistä että vapautuvien vankien on haastavaa löytää asuntoa ja hakemukset ovat hyvä siis laittaa vireille jo mahdollisimman ajoissa. Jos tuomion pituus sen vain suinkin sallii on helpointa pitää omaa asuntoa olemassa tuomion ajan. Tämä on kuitenkin mahdollista vain kuuden kuukauden ajan. Säätiöt sekä järjestöt tarjoavat myös erilaisia paikkoja asuntoloista ja tuomion aikana eri vaihtoehdoista on hyvä keskustella vankilan työntekijän kanssa.

Asuntokysymystä pohdiskellessani itselleni tulee mieleen, kuinka kaverien kämpille päätyminen suoraan linnasta olisi paljon todennäköisempi väylä vanhojen virheiden toistamiseen joten pidän sitä ehkä kaikista kriittisimpänä tekijänä. Mitä useimmiten tällaisessa tilanteessa täysi maisemanvaihdos mahdollistaa luontevan siirtymävaiheen ja antaa tilaa uusiin rutiineihin totuttelulle. Ei ole itsestään selvää, että halu muutokseen tai uusien rutiinien syntymiseen on ylipäätänsä olemassa. Usein kipinä uutta kohtaan syttyy vasta kun ensiaskeleet sitä kohtaan on jo otettu.

Lähde: https://www.krits.fi/tietoa/vapautuminen/vapautumassa-vailla-asuntoa/

Kuva: Unsplash

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Onko käytännön asiat mietitty kuntoon?”

  1. Hei Teho Team!

    Olitte nostaneet hyvin esiin varsin oleellisen ongelman kun puhutaan rikoskierteen katkaisemisesta ja rikollisesta elämäntavasta irrottautumisesta. Asunto luo perusturvallisuutta arkeen ja mahdollistaa uudenlaisen arjen ja elämäntyylin rakentamisen vapautuvalle vangille.
    Maisemanvaihdos on hyvä idea ja toimii joillekkin yksilöille mutta se myös eristää ja erottaa ihmisen tutusta ympäristöstä ja sosiaalisista piireistä; niin hyvistä kuin pahoista. Näissä uusissa olosuhteissa varsinkin yksin asuvalta vaaditaan jopa poikkeuksellista resistenssiä ja desistanssia, jotta uusi elämäntapa koetaan mielekkääksi ja tavoittelemisen arvoiseksi. Siksi oikeanlaisten tukiverkostojen rakentaminen sekä oikeanlaisten palveluiden piiriin pääsy on niin ikään tärkeää uutta elämää rakennettaessa.

Kommentoi