Haastattelussa turvapaikanhakija

Tässä blogissa haastatellaan turvapaikkahakija Naseria.

Mikä on nimesi ja ikäsi? Olen Naser ja olen 22 vuotta (kohta 23)

Milloin tulit suomeen?

Tulin Suomeen syksyllä 2015, olin silloin alaikäinen.

Mistä maasta tulit? Miksi?

Tulin Afganistanista heimoltani olen Hazara ja äidinkieleni on Dari/persia. Hazara on Afganistanin kolmanneksi suurin väestöryhmä. Meidän maassamme ei ole turvallista, koska talebanit ovat siellä. Afganistanissa on paljon korruptioo ja pitää elää pelossa. Olin töissä Afganistanissa matkapuhelin liikkeessä, korjasin niitä. Koko perhe lähti pakoon, ensin Iraniin päin ja siitä matka jatkui Turkin rajalle, missä äitini katosi, äiti on puoliksi halvaantunut. Olen yrittänyt etsiä äitiä Punaisen ristin kautta, kun saavuin Suomeen, mutta äitiä ei löytynyt. En tiedä miksi tulin suomeen, tarkoitus oli, että pääsen Eurooppaan ja voin käydä koulun tehdä töitä ja saada isä ja loput sisarukset turvaan. Kuljimme myös ruotsin läpi, siellä Afganilaiset (jotka ovat asuneet ruotsissa) kehotti jatkaa matkaa suomeen, koska siellä heidän mukaansa parempi. Ruotsissa on niin paljon turvapaikanhakijoita (seurasin vaan mitä muut sanoo), mutta pidän suomesta.

Tulitko yksin vai tuliko sinun kanssasi perheenjäseniä?

Tulin alaikäisen veljeni kanssa Suomeen.

Oletko saanut oleskeluluvan, jos olet, kauan siinä meni?

Olen saanut oleskeluluvan ja siinä meni noin 2 vuotta, mutta minulla on kavereita, jotka odottavat vielä lupaa. He ovat saaneet monta kielteistä päätöstä.

Opiskeletko tai oletko töissä?

Opiskelin peruskoulun, jonka jälkeen menin töihin (teen youtubeen ohjelmia/Wolt kuljetus).

Kauan asuit vokissa ennen kuin sait oman asunnon?

Kun sain oleskeluluvan, niin ehkä 1-2kk niin sain asunnon. Minun oma ohjaajani auttoi.

Oletko tyytyväinen Suomen palveluihin? terveydenhuolto ym?

Olen tyytyväinen, nyt ymmärtää hyvin, kun osaa suomea. Terveydenhuolto on hyvää(en ole tarvinnut paljoa).

Oletko saanut suomessa ystäviä?

Toivoisin, että saisin suomalaisia ystäviä, koska muuten ei suomenkieli pysy hallussa. Oma ohjaaja(joka auttaa vielä),on yrittänyt auttaa asiassa.

Mikä mielestäsi Suomessa on parasta?

Turvallisuus, voit tehdä työtä paljon ja kukaan ei vie sinun rahojasi (hahaha paitsi vero). Kaikki on ystävällisiä.

Mitä aiot tulevaisuudessa?

Nyt teen paljon töitä, koska minulla on tyttöystävä ja haluan mennä naimisiin. Meidän kulttuurissa annetaan rahaa tytön perheelle ja pitää pystyy elättämään vaimo.

Lähetän rahaa myös isälleni joka jäi Iraniin, koska isäni on vanha ja Iranissa on vaikea tehdä töitä kun olet paperiton. Jos poliisi löytää sinut niin palautetaan Afganistaniin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Haastattelussa turvapaikanhakija”

Kommentoi