Elämää teini-ikäisen kanssa – vertaistukea vanhemmille sosiaalisesta mediasta

Kun perheen esikoinen saavuttaa teini-iän, alkaa hyvin usein koko perheellä elämänvaihe, josta ei haasteita puutu. Teini-iässä tapahtuu niin psyykkistä kuin fyysistäkin kehitystä niin valtavalla vauhdilla, ettei perässä meinaa pysyä, ei vanhemmat, eikä aina teini itsekään. Vartalo muuttuu ja mieltä myllertää. Itsenäistyminen ja kehittyminen omaksi persoonakseen vaatii toisinaan hyvin monimutkaisen tien, jolloin nuoren ja vanhempien välit voivat olla hetken aikaa hyvinkin rikkonaiset ja vaikeat. Kovin suuriksi paisuviin ongelmiin on mahdollista hakea apua esimerkiksi perheneuvoloista ja sosiaaliviranomaisilta. Pienempiin ongelmiin voi riittää samanlaisten asioiden kanssa painiskelevilta saatu vertaistuki.

Kuva: Pixabay

Yksi paikka vertaistuen saamiseen voi olla sosiaalinen media. Facebookissa toimii vuonna 2019 perustettu suljettu ryhmä nimeltään Ragemutsit ja ragefaijat, jossa on tällä hetkellä jo noin 20 000 jäsentä. Ryhmä on tarkoitettu teini-ikäisten vanhemmille sekä nuorten parissa työskenteleville. Alun perin ryhmä toimi nimellä Ragemutsit, mutta isien kiinnostuksen lisääntyessä ryhmää kohtaan, lisättiin faijat mukaan. Olen itse lueskellut satunnaisen säännöllisesti ryhmän keskusteluita noin vuoden verran ja samaistumisen kohteita on riittänyt. On helpottavaa huomata, ettei ole ongelmiensa kanssa yksin, vaan maailmassa on muitakin, jotka pohtivat tismalleen samoja asioita. Millaisista asioista ragemutsit ja ragefaijat tällä hetkellä sitten oikein keskustelevat?

Joulun alla suosittu keskustelunaihe oli teinien joululahjatoiveet. Ympäri vuoden kysellään trendien mukaisista vaatteista ja kengistä ja mistä niitä voi hankkia. Teinit ovat usein hyvin valveutuneita ja laatutietoisia kuluttajia ja tietävät mitä haluavat. Some ja kaverit antavat jatkuvalla syötöllä vinkkejä, mitä kaikkea olisikaan ihanaa omistaa. Ikävämpi kääntöpuoli on vain se, että rahoittajina toimivien vanhempien budjetit ovat monesti riittämättömiä teinien toiveisiin. Itselläni ainakin toisinaan paineita aiheuttaa tasapainoilu niiden asioiden välillä, että samaan aikaan kun haluaisi nuoren oppivan rahan arvon, haluaisi myös toteuttaa hänen toiveitaan sen verran, ettei hän koe jäävänsä kaveriporukastaan ulkopuoliseksi.

Vuodenaikaan liittyen monet vanhemmat kantavat huolta lastensa näkymisestä pimeillä kaduilla. Miten saada mustissa vaatteissa kulkeva nuori näkymään autoilijoille, kun heijastimen käyttäminen on noloa. Tähän asiaan löytyy Ragevanhempien-ryhmästä jopa sellaisia ratkaisuja, joista en itse ollut aiemmin kuullutkaan. Markkinoilta löytyy esimerkiksi vaatteisiin suihkutettavaa heijastinsuihketta. Laadukkaat suihkeet eivät näy vaatteissa valoisaan aikaan, mutta loistavat pimeässä. Sitten on olemassa vaatteisiin kiinnitettävää mustaa(!) heijastintarraa. Kuinka nerokasta! Eipä tarvitse mustiin pukeutuvan tätä nolostella. Jotkut äidit myöntävät liimanneensa tätä jopa salaa lastensa vaatteisiin. Lisäksi verkkokaupoista löytyy hassunhauskoilla teksteillä varustettuja heijastimia, jotka saattavat joitakin nuoria innostaa. Miltäpä kuulostaisi ”vi**u mitä paskaa” tai ”ihan v**un pimeetä” -teksteillä painetut heijastimet? Turvallisuuden nimissä voisin jopa minä nämä hyväksyä teinin takin liepeestä roikkumaan.

Kuva: Pixabay

Uuden vuoden juhlinnan lähestyessä ryhmässä on keskusteltu paljon alaikäisten lasten alkoholinkäytöstä. Miten esimerkiksi toimia vanhempana sellaisessa tilanteessa, kun 16-vuotias nuori pyytää uuden vuoden juhlistamiseksi vanhemmaltaan muutamaa olutta. Periaatteessa vastaus on helppo: lain mukaan alaikäiselle ei saa antaa alkoholia missään tilanteessa. Mutta entä jos nuorella on taustalla hyvin epäonnisia ja huonosti päättyneitä kokeiluja snapchatin kautta salaa tilatun väkevän alkoholin kanssa, ja vanhempi haluaisi välttää sen, että nuori ajautuu taas tilaamaan epämääräiset juhlajuomat verkosta tuntemattomalta. Aihe synnytti hyvin vilkasta keskustelua ja mielipiteitä löytyi niin puolesta kuin vastaan. Kommentteja lukiessa joutui itsekin toteamaan, että asia ei todellakaan ole niin mustavalkoinen, kuin alun perin olisi voinut kuvitella.

Ihan pelkkää tuskastelua ja vinkkien kyselyä ei ryhmän sisältö ole, vaan kyllä sieltä kehuja ja ylpeydenaiheitakin löytyy. Moni nuori on innostunut ruoanlaitosta ja leipomisesta ja näitä taitoja sitten kotikeittiöissä hiotaan. Itsekin olen päässyt jo moneen otteeseen maistelemaan teinini kokkailuja, eikä minua rehellisesti sanottuna haittaa yhtään, jos omat keittiövuorot vähän vähenisivät. Usean kommentin voimin ryhmässä on iloittu myös siitä, kuinka kotona omaan huoneeseen sulkeutuvasta ja murahtelevasta nuoresta kuoriutuu TET-harjoitteluissa aivan toinen nuori; puhelias, sosiaalinen, iloinen ja ahkera. Monet päivitykset lisäksi ylistävät teini-ikäisten huumoria. Tämä seikka on yllättänyt minutkin useasti, miten oivaltavaa, osuvaa ja itseironistakin voi nuoren huumorintaju ollakaan.

Kuva: Pixabay

Vertaistuki on todella tarpeellista ihan kaiken ikäisten lasten vanhemmille. Toisinaan tekee hyvää istua alas ystävien kanssa ja päästä purkamaan vanhemmuuden tuskaa. Välillä ruuhkavuosien säpinöissä voi kuitenkin olla helpompaa etsiä vertaistukea netin uumenista. Ragemutsien ja ragefaijojen ryhmä on yksi tällainen paikka, mutta paljon löytyy muitakin. Teini-ikä kaikkinensa on hyvin tärkeä elämänvaihe ja se on itse kunkin käytävä läpi. Vanhempana on silti hyvä olla tietoinen erilaisista keinoista, joiden avulla voisi saada edes vähän helpotusta suurimpiin haasteisiin. Muiden vinkkejä lukiessa ja kuunnellessa tulee kuitenkin aina pitää mielessä, että kaikki teinit ja kaikki tilanteet ovat omanlaisiansa ja se mikä sopii toisille, ei välttämättä sovi omalle perheelle. Mutta kaikesta huolimatta monet asiat pitävät aina vain paikkansa usean ragevanhemmankin mielestä: kehukaa lapsianne, olkaa kiinnostuneita heidän elämästään, antakaa heille tarvittaessa tilaa ja aikaa, olkaa läsnä ja tavoitettavissa, osoittakaa luottamusta, älkääkä koskaan lakatko välittämästä.

Kuva: Pixabay

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi