Koiranvirka

Moderni opaskoirakoulutus on aloitettu ensimmäisen maailmansodan aikaan Saksassa, kun saksanpaimenkoiria on alettu kouluttaa avuksi sotainvalideille, jotka olivat menettäneet näkönsä. Suomessa järjestelmällisempi opaskoirakoulutus on alkanut marsalkka Mannerheimin aloitteesta 1940, jolloin hän toimi SPR:n puheenjohtajana ja SPR rahoitti koirien koulutusta alkuun useita vuosia. Ruotsissa opaskoirien koulutus oli aloitettu pari vuotta aiemmin ja kesällä 1940 ruotsalaiset lahjoittivat Suomelle viisi puoliksi koulutettua saksanpaimenkoiraa ja koirien mukana saatiin myös kouluttaja Lars Svartengren opettamaan Suomalaisille opaskoirien koulutusta.  Ensimmäinen opaskoirakurssi järjestettiin Hämeenlinnassa sotakoirakoulussa ja Mannerheim luovutti nämä ensimmäiset opaskoiriksi koulutetut koirat sotasokeille, tämän jälkeen opaskoirien koulutusta jatkettiin Helsingin poliisilaitoksen koiratarhalla Käpylässä. 1947 valmistui Espoon Mäkkylään opaskoirakoulu, jota ylläpiti Sotainvalidien Veljesliitto. 1976 toimintaa jatkoi Opaskoirasäätiö ja 1985 koulu siirtyi Näkövammaisten Keskusliitolle. 1948 on perustettu opaskoirayhdistys, jonka tärkeimpänä tehtävänä oli saada opaskoiria myös siviilisokeille. (Opaskoirakoulu, historiaa 2021.) Näkövammaisten liiton Vantaan opaskoirakoulun lisäksi Kuopiossa on Suomen opaskoirakoulu, joka on toiminut 2012 lähtien (Opaskoirayhdistys, suomalaiset opaskoiratuottajat 2022). 

Opaskoiran koulutus voidaan aloittaa koiran ollessa n.1,5 vuoden ikäinen. Sitä ennen koira asuu hoitokodissa, jossa tulisi olla joku aikuinen koko ajan kotona pikkupentuvaiheen ajan, jotta pentu kiintyy ihmiseen. Hoitokodissa pitää myös olla valmiudet opettaa koiralla arkitottelevaisuutta ja totuttaa koiraa erilaisiin paikkoihin. Opaskoirakoulu antaa hoitokodeille ohjeet koiranhoitoon- ja koulutukseen ja järjestää pentukouluja, joihin hoitoperheiden tulisi osallistua vähintään kaksi kertaa kuussa. Koiralle tehdään välitestejä 4, 8 ja 13 kk iässä, testien tarkoitus on varmistaa koiran soveltuvuutta opaskoirakoulutukseen. (Opaskoirakoulu, kasvata opaspentu 2021.) 

Koiran ollessa n. 1,5-vuotias alkaa 20 viikon koulutusohjelma, jonka tarkoitus on opettaa koiralle tuleva tehtävänkuva, eli helpottaa näkövammaisen liikkumista paikasta toiseen. Ensin koiralle koulutetaan suoraan kulkeminen, eikä suuntaa vaihdeta, jos ei toisin mainita. Koira oppii myös pysähtymään suojatielle ja hakemaan suojatien oikealta tai vasemmalta, koira etsii myös ovet ja penkit tai mitä sille onkaan koulutettu ja pysähtyy aina portaiden kohdalle. Koira väistää esteet kiertämällä tai jos ei ole tilaa, niin koira pysähtyy odottamaan lisäohjeita. Liikennevaloja koira ei ymmärrä, vaan ihminen päättää aina, milloin mennään tien yli. (Opaskoirakoulu, koulutus 2021.) 

Töissä ollessaan opaskoira käyttää valjaita. Valjaita on erilaisia, mutta yhtenäinen tunnusmerkki on jäykkä valjasosa, josta näkövammainen pitää kiinni, saaden kosketustuntuman koiran liikkeeseen. Koiran tehtävä on viedä näkövammainen ihminen turvallisesti paikasta toiseen ja muut tiellä liikkujat helpottavat tätä tehtävää antamalla työrauhan koiralle. Jos mahdollista, koirakko tulisi kiertää ihmisen puolelta ja vastaan tulevien koirakkojen olisi hyvä antaa jotain äänimerkkiä itsestään, eikä milloinkaan mennä tutustumaan opaskoiraan. Koiralla on tärkeä tehtävä suoritettavanaan ja se haluaa mielellään suorittaa tehtävänsä ilman turhia välikohtauksia. Ajoradan viereisellä jalkakäytävällä koirakko kulkee ajoradasta kauempana olevaa reunaa myötäillen. Maantiellä koirakko kulkee vasenta laitaa ja koira kertoo ihmiselle risteävät tiet. Opaskoiran kanssa voi harrastaa myös mm. juoksemista, sauvakävelyä ja hiihtoa, tällöin käytössä on yleensä joustava nauha kiinnitettynä valjaisiin. (Opaskoirayhdistys, opaskoirakon kohtaaminen 2022.)  

Lähtökohtaisesti opaskoiralla on oikeus mennä minne tahansa töissä ollessaan, koiran seurassa olevalla henkilöllä on oltava opaskoirakortti, millä hän voi todistaa olevansa opaskoirankäyttäjä (Opaskoirayhdistys, opaskoirakortti 2022).  

Vapaa-ajalla opaskoira voi ottaa rennosti ja touhuta omiaan

Suomessa opaskoira on lääkinnällisen kuntoutuksen väline ja jotta opaskoiran voi saada, tarvitaan kuntoutusohjaajan ja opaskoirakoulun lausunnot siitä, että hakija on sopiva opaskoiran käyttäjäksi. Tärkeintä on se, että opaskoiran ja opaskoirankäyttäjän yhteistyö toimii, joskus molemmille sopivan tiimityön muodostaminen voi olla haastavaa. (Opaskoirakoulu, minulleko opaskoira 2021.)  

Kun sopiva koira löytyy, on siitä valtavasti iloa ja apua koirankäyttäjälle paitsi fyysisesti, niin myös henkisesti. Opaskoira tuo käyttäjälleen vapauden liikkua ja luulisin, että moniin paikkoihin on mukavampi mennä yhdessä ja sitä myötä lisääntynee myös itseluottamus ja rohkeus. Silmien lisäksi koirilla on myös hienot korvat aina valmiina kuuntelemaan. 

Lähteet: 

Opaskoirakoulu, historiaa 2021. Viitattu 29.12.2022.  https://opaskoirakoulu.fi/fi/historiaa

Opaskoirakoulu, kasvata opaspentu 2021. Viitattu 29.12.2022.  https://www.opaskoirakoulu.fi/fi/kasvata-opaspentu

Opaskoirakoulu, koulutus 2021. Viitattu 29.12.2022.  https://www.opaskoirakoulu.fi/fi/koulutus

Opaskoirakoulu, minulleko opaskoira 2021. Viitattu 29.12.2022.  https://www.opaskoirakoulu.fi/fi/minulleko-opaskoira

Opaskoirayhdistys, opaskoirakortti 2022. Viitattu 29.12.2022.  https://opaskoirayhdistys.fi/tietoa-opaskoirista/opaskoirakortti/

Opaskoirayhdistys, suomalaiset opaskoiratuottajat 2022. Viitattu 29.12.2022.  https://opaskoirayhdistys.fi/tietoa-opaskoirista/suomalaiset-opaskoiratuottajat

Opaskoirayhdistys, opaskoirakon kohtaaminen 2022. Viitattu 29.12.2022.  https://opaskoirayhdistys.fi/tietoa-opaskoirista/opaskoirakon-kohtaaminen/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Koiranvirka”

  1. Olipas ihana postaus! Näin koiraihmisenä erityisesti oli kiinnostavaa lukea opaskoiran koulutuksesta. En ole aiemmin tarkemmin aiheeseen perehtynytkään. ”Silmien lisäksi koirilla on myös hienot korvat aina valmiina kuuntelemaan.” Tämä kohta oli varsinkin kovin ihana. Monelle eläimet pääsevät ns. lähemmäksi, kuin ihmiset. Eläinten kanssa ei tarvitse pelätä, vaan voi kertoa mieltä painavimmat huolet ilman pelkoa niiden leviämisestä.

    Itselle eläimet, erityisesti juurikin koirat ovat myös maadoittumiseen loistava keino. Esimerkiksi ahdistuksen ollessa vahvasti rinnassa tai tuntuu, että ajantaju ja paikka katoaa, on koiran silittäminen hyvä väylä takaisin tähän hetkeen. Koirien silittäminen ja haliminen ehdottomasti on yksi parhaimmista tavoista lievittää ahdistusta! UIkomailla tietääkseni koiria on hyödynnetty myös mielenterveyshaasteista kärsivien keskuudessa. Näin videon, jossa koira oli tukena vaikeasta ahdistuneisuushäiriöstä kärsivän elämässä. Koiran kanssa henkilö pystyi käymään esimerkiksi kaupassa.

    Eläimet tuo niin paljon hyvää elämään. <3

  2. Kiitos aivan ihanan aiheen valitsemisesta!

    Itselleni aihe on todella tuttu. Ystäväni perheessä on kasvanut useita opaskoiran pentuja ollessani lapsi. Nykyäänkin muutamalla kaverillani asustaa opaskoiran alkuja ja heidän taivaltaan olen päässyt seuraamaan todella läheltä. Työni puolesta olen myös usein tekemisissä heidän kanssaan, joilla kasvaa kotona opaskoiranpentu tai sitten heidän, joilla itsellään on opaskoira. Olen monia ihania tarinoita saanut heidän kauttaan todistaa ja varsinkin opaskoiran ja tämän apua tarvitsevan omistajan suhdetta on ollut ilo seurata.

    Itse olen miettinyt jo ennen kuin lähdin sosionomiksi opiskelemaan, että olisi ihana saada itselleni työpari työelämään. Sillä ajatuksella seuraavaa koiraa meidän perheeseen lähdenkin etsimään. Se ei ihan tähän aiheeseen liity, mutta kuitenkin siihen, kuinka monipuolisesti koirista on ihmisille apua ja iloa. Toivoisin, että Suomessakin yleistyisi avustajakoirat mielenterveyden haasteiden parissa. Koirista olisi suuri apu esimerkiksi ennakoimaan paniikkikohtauksia.

  3. Moikka, olet valinnut ihanan aiheen!

    Olen aina ihaillut opaskoiria ja niiden työmotivaatiota sekä työintoa, kun niitä on tullut vastaan. Koira ja ylipäätään eläin työvälineenä on mielestäni niin toimiva ja eläimistä onkin myös tieteellisesti todettu olevan apua. Opaskoiran työ onkin mielestäni yksi tärkeimmistä, mitä on olemassa, sillä se mahdollistaa esimerkiksi juurikin sokeutuneen ihmisen itsenäisemmän elämän.

    Minulle eläinavusteisuus on hyvin lähellä sydäntä ja aion tulevaisuudessa tutustua siihen vielä lisää, ottaen oman koirani työhöni mukaan. Olisi myös aivan ihanaa mahdollisesti antaa opaskoirakokelaalle hoitokoti ja näin mahdollistaa taas yhden opaskoiraa tarvitsevan itsenäisempi elämä. Nostan kyllä hattua kaikille, jotka tarjoavat hoitokotia pennulle, josta tietävät joutuvansa luopumaan jossain kohtaa tämän elämää. Uskon, että se on silti sen arvoista ja vähän enemmänkin.

  4. Ihana aihe!

    Omalla työpaikallani on käynyt paljon koiria ja on ollut ihana nähdä se ilo asiakkaiden kasvoilla kun ovat saaneet toimia eläinten kanssa. Koirilla ja eläimillä ylipäänsä on todella iso vaikutus niin nuorten, kuin vanhempienkin elämään. Se ilo mikä näkyy ikäihmisen kasvoilla koiran antaessa suukkoa tai kun nuori saa sanottua mieltään painavan asian koira sylissään.

    Opaskoirien työtä onkin ilo seurata, varsinkin kun näkee sen selkeän positiivisen vaikutuksen niin omistajaan kuin koiraankin. Opaskoirista apu on suurilta osin fyysisiin haasteisiin, mutta mielenterveydellisiä haasteita ei tule unohtaa. Pelkästään jo koiran silittäminen tuottaa hyvän olon hormonia kehossa. <3

Kommentoi