Asiakastyö – työmaailman baletti

Asiakastyö on monelle se työ, josta oma ura lähtee liikkeelle. Tätä työtä voi tehdä monellakin eri tavalla ja sitä esiintyy monella eri toimialalla. Yksi asia kuitenkin on varmasti tavoista ja toimialasta riippumattomia ja se on aitous sekä välittäminen. Asiakastyöstä saatua oppia voit käyttää siis ihan missä tahansa, eikä sen tuoma oppi jätä koskaan ketään pulaan. Se on siis ikään kuin työmaailman baletti, jonka varaan kaikki muut tanssinlajit perustuvat.

Asiakkaan kohtaaminen puhelimessa

Meillä jokaisella on kokemusta siitä puhelinmyyjästä, joka soittaa ja aloittaa monologinsa ja useista yrityksistä huolimatta sinä, eli asiakas, et vain saa suunvuoroa ja puhelu saattaa päättyä tylysti sen katkaisemisella. Olen monesti miettinyt, miksi puhelinmyyjillä on tarve aloittaa tämä monologi, mitä sillä on ajateltu saavutettavaksi. Tuskin mikään yritys käskee työntekijöitään soittamaan ja ärsyttämään asiakkaita. Vai onko kyse siitä, että puhelinmyyjä kerää pisteitä itselleen jokaisesta asiakkaasta, joka jaksaa kiltisti kuunnella loppuun asti. Mikäli tarkoitus sitten taas on tehdä myyntiä tehokkaasti, voisiko siihenkin keksiä asiakaslähtöisemmän lähestymistavan.

Itse olen tehnyt useamman vuoden puhelimitse asiakaspalvelu- sekä myyntityötä, eikä monologien käyttö tullut koskaan vaihtoehdoksi. Paras lopputulos saatiin aikaiseksi, kun olin oma itseni. Puhuin puhekieltä, en mennyt minkään valmiin käsikirjoituksen taakse, kysyin ja kuuntelin asiakkaan tarpeita tai mielenkiinnonkohteita tätä tuotetta kohtaan… Puhelimessa tapahtuvan asiakastyön ei tarvitse olla persoonatonta ja kylmää, vaikkei kasvokkain päästäkään keskustelemaan. Yhden asian olenkin oppinut työssäni; hymy kuuluu aina puhelusta läpi. Niin oudolta kuin se alkuun kuulostikin, niin kannattaa seuraavassa puhelussa kaverin kanssa keskustella koko ajan hymyillen. Taatusti jossain kohtaa kaverisi kysyy, mikä hymyilyttää.

Kasvotusten helpompaako?

Entäpä sitten kasvokkain tapahtuva asiakastyö? Siinä ei ole mitään millä pääsisi tilanteesta pois, mikäli se osoittautuu haastavaksi. Kasvokkain tapahtuvassa asiakastyössä on kuitenkin puolensa, sillä siinä meillä jokaisella on huomattavasti enemmän työkaluja käytettävänä. Voit elein ja ilmein välittää asiakkaalle, että olet aidosti kiinnostunut hänen asiastaan. Tässäkin asiassa, se oma persoona on paras työkalusi. Onnistunut asiakaskohtaaminen ei tarkoita kärrynpyörien tekoa tai muiden taikatemppujen suorittamista. Se voi olla ihan yksinkertainen tervehdys ja avun tarjoaminen, eli asiakkaan huomioiminen. Asiakastyössä kannattaa muistaa, kuten ihan missä tahansa tilanteessa, että ihmiset ovat erilaisia. Yksi asiakas haluaa apua kaupassa ja toinen juoksee karkuun avuliasta asiakaspalvelijaa. Tilanteiden lukutaito kehittyy asiakastyössä vuosien varrella. Tämän lukutaidon käyttö ei voi koskaan lakata kehittymästä, sekä siitä saatu oppi on hyödyllistä myös muissa tehtävissä työuran varrella.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi