Vuorovaikutuksen ABC. Auta maahanmuuttajaa kielelliseen ja kulttuuriseen kotoutumiseen

Kieli on merkityksellisin kotoutumiseen liittyvistä vuorovaikutuksellisista asioista. Kieli on avain kulttuuriin. Toivottavasti emme omalla toiminnallamme sulje maahanmuuttajilta mahdollisuuksia pois kulttuurimme tutustumiseen kielen kautta.

Kuva: Pixabay

Maahanmuuttajilla on kova into kotoutua Suomeen. Kotoutumista ei nopeuta, jos me kantasuomalaiset heti ensimmäiseksi puhuttelemme englanniksi vähänkin vieraammalta näyttävää henkilöä.

Puolalaistaustaisen Barbara Janusin ja hänen puolisonsa Michal Buckon tarinassa kielen merkitys nousee keskeisesti esille heistä kertovassa jutussa (Wallius 2017). Englanniksi keskustelun aloittamista ja puhumista tapahtuu jopa toisen polven maahanmuuttajille eli siis syntyperäisille suomalaisille (Raappana 2021). Miten kohtaamme henkilön, joka näyttää hieman erilaiselta kuin me kantasuomalaiset? Älä tee olettamuksia, aloita ennakkoluulottomasti suomen kielellä. Kiinnitä huomio selkokieliseen viestintään.

Lähteet:

Wallius, A. 2017. “Ajattelin ensin, että onko tämä kinaa” – suomen kieli on maahanmuuttajalle iso mutta ei voittamaton haaste. Yle. Viitattu 19.5.2021. https://yle.fi/uutiset/3-9457987

Raappana, A.2021. Priskalle puhutaan Lauttasaaressa jatkuvasti englantia – Alicea, 26, yritettiin lapsena laittaa maahanmuuttajien luokalle:”Sitä puskettiin läpi, kunnes suomalainen isäni tuli koululle”. Helsingin Uutiset. 21.4.2021. Viitattu 19.5.2021. https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/4114996

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi