Mistä apua?

Ensimmäinen COVID-19 (koronaviirus) laboratoriovarmistettu tapaus Suomessa oli 26.2. Lukemat ovat nousseet ja elämme tällä hetkellä todella pelottavaa ja epävarmaa aikaa. Ihmisia kehotetaan pysymään sisätiloissa ja olemaan mahdollisimman vähän kontaktissa muihin ihmisiin. Mistä yksinäiset, yllättäen työttömäksi jääneet saavat apua ahdinkoonsa? Siitä kerron alempana lisää.

Tällä hetkellä vanhukset (yli 70-vuotiaat) tulee suojata koronavirukselta kaikin keinoin. Heidät velvoitetaan karanteenia vastaaviin olosuhteisiin joka tarkoittaa, että heidän pitää pysyä erillään muista ihmisistä. Jokaisen pitäisi nyt miettiä, miten voisi auttaa. Monet ovat ryhtyneet auttamaan esimerkiksi käymällä ruokaostoksilla vanhusten puolesta. Toinen todella suuri apu on nuorten pysyä kotona, jotta eivät tietämättään esimerkiksi tartuta muita. Eristäminen kuitenkin johtaa yksinäisyyteen, jonka takia on tärkeätä pitää yhteyttä jollain tapaa. Tekstiviesti tai puhelinsoitto piristää päivää. Tietokoneella voi harjoitella etäyhteyksien käyttöä. Perinteinen postikortti tuo myös iloa moneksi päiväksi.

Apua ahdinkoon on onneksi saatavilla meille kaikille.

HelsinkiMission uusi palvelu Juttukorva tarjoaa keskusteluseuraa yksinäisille. Järjestön työntekijät vastaavat puhelimeen maanantaista perjantaihin klo 13-15. Numero on 045 341 0504.

Juttukorvaan voi soittaa kuka tähänsa kaikkialta Suomesta. Tavoitteena on lievittää soittajan yksinäisyyden tunnetta ja ylipäätään ahdistusta. Kaikenikäiset voivat soittaa juttukorvaan ja olla varmoja sen luotettavuudesta. Juttukorva ei kuitenkaan ole terapiapuhelin.

“Vapaaehtoisemme ja ammattiauttajamme kohtaavat yksinäisiä myötätunnolla poikkeustilasta huolimatta. Vaikka kasvokkaisia kohtaamisia on jouduttu rajoittamaan, etäyhdet ovat auki entistä laajemmin. Mietimme ja kehitämme myös koko ajan uusia tapoja auttaa tässä haastavassa tilanteessa, Kari kertoo.”

Löytyy myös nettisivuja, missä voi ilmoittautua mukaan auttajaksi tai pyytää apua. Nappinaapuri.fi/koronapu on paikka jossa voi pyytää ja tarjota apua koronaviruksen vuoksi. Viestejä voi lukea kirjautumatta, mutta viestien kirjoittaminen ja niihin vastaaminen vaatii rekisteröitymistä palveluun. Nappinaapurissa luodaan auttajan kanssa yhteys ja sovelluksen kautta pystyy myös kieltäytymään avusta, mikäili henkilö ei tunnu luotettavalta.

Tästä linkistä näkee miten Nappinaapurin lomake toimii ja miten siitä haetaan tai tarjotaan apua. Voi valita hakemukselle voimassaoloajan, kirjaa mitkä ovat omat taidot, osoite ja muut tärkeät tiedot. Hakemus on mielestäni todella selkeä! https://kisko.libpx.com/eu-west-1/nappinaapuri-production/tag_photos/6603f4fb-7c87-4e90-8797-2f480dfabc7d.png

Covid-19 vaikuttaa nyt myös todella paljon eri yrityksiin. Erityisen vaikeaa on pienyrittäjillä, joilta asiakkaat peruuttavat aikoja. Tätä varten Yritys-Suomi Talousapu-neuvontaplvelu neuvoo ja auttaa maksu- ja talousvaikeuksissa olevia yrittäjiä. Neuvojat ovat yrityksen talouden- ja tervehdyttämisen asiantuntijoita. Se maksaa normaalin puhelun verran ja on luottamuksellista. Kannattaa olla talousapuun yhteudessä, kun yritykselle on kertynyt maksamattomia laskuja tai yritys ei enää pysty maksamaan lainoja. Yrittäjä voi myös soittaa jos ei vain enää jaksa näitä vaikeuksia yksin.

Talousapu-neuvontapalvelusta vastaavat Ely-keskukset. Se palvelee puhelimitse suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin kello 9–16. Numero on +358 295024880.  

Tämä on ahdistavaa aikaa meille kaikille, mutta yhdessä me selviämme tästä ja apua on onneksi saatavilla!

– Marakin

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi