Siivousalan merkitys koronaepidemian aikana

Me tradenomiopiskelijoista koostuva tiimi teemme Laurean Hyvinkään kampuksella P2P-projektia yhteistyössä OR-Clean Oy :n kanssa. OR-Clean Oy on siivousalan perheyritys, joka on toiminut alalla jo lähes 30 vuotta. OR-Clean Oy tarjoaa kattavia siivouspalveluita yrityasiakkaille. Toimeksiantomme tässä projektissa on toteuttaa markkinointi- ja viestintäsuunnitelma B2B-asiakkaille. Projektiopiskelu on hieno tilaisuus päästä oikeisiin työelämän projekteihin jo opiskeluaikana. Saamme arvokkaita kokemuksia ja oppeja, samalla kun toimeksiantajan tarpeeseen vastataan. Pidämme aktiivisesti yhteyttä toimeksiantajaan projektin aikana ja eräässä palaverissa tuli puheeksi koronaepidemia ja sen vaikutukset siivousalaan. Sain tästä keskustelusta idean lähteä pohtimaan aihetta blogitekstissäni.

Kuvaaja cottonbro palvelusta Pexels

Vallitseva koronaepidemia on vaikuttanut useaan eri alaan merkittävästi. Näiden alojen joukossa on siivousala, joka on keskeisessä roolissa epidemian hallitsemisessa.

Siivous on niin sanotusti hiljaista, taustalla tapahtuvaa työtä. Tällä tarkoitan sitä, että tuskin tulemme edes ajatelleeksi siivousta. Esimerkiksi, kun käymme kauppakeskuksissa, siivoojat tulevat usein illalla ja huolehtivat, että paikat ovat siistit seuraavaa päivää varten. Pinnat pyyhitään, roskat lakaistaan ja lattiat vahataan. Tai kun yövymme hotellissa, haluamme, että huone on viihtyisä, vessa puhdas ja kuinka ihanaa onkaan mennä siisteihin, kauniisti pedattuihin lakanoihin nukkumaan. Usein ajatellaan, että kuka vain osaa siivota. Todellisuudessa, siivouksessa käytetään useita kemikaaleja, joita pitää osata käyttää turvallisesti. Täytyy myös tietää, mikä kemikaali sopii millekin pinnalle, tai mikä kemikaali tappaa erilaiset virukset pinnoilta. Kemikaalien lisäksi siivoojilla on työssään käytössä erilaisia koneita, joiden käyttö täytyy hallita. Siivoojan työ ei yleisesti ole kovin arvostettua, joka näkyy jo palkassa. Nyt jos koskaan siivouksen merkitys kasvaa, kun koronaepidemia leviää. Siivoojat tekevät tärkeää työtä, joka tarvitsee ansaitsemansa arvostuksen.

Kysyin OR-Clean Oy :n aluepäälliköltä Sanna Suumäeltä, mitä he siivousalan ammattilaisina ajattelevat siivouksen merkityksestä korona-aikana.

“Siivouksen merkitys korostuu. Toiveena on myös, että siivouksen ja varsinkin siivoojien arvostus kasvaisi. He ovat kuitenkin siellä eturintamassa päivittäin tekemässä työtään.” – Sanna Suumäki

Kuvaaja Karolina Grabowska palvelusta Pexels

Korona-aika on ollut monille yrityksille haastavaa ja vaikeaa taloudellisesti. Ihmiset siirtyvät yhä enemmän etätöihin alasta riippuen, joten toimistoja saattaa olla lähes tyhjänä pitkiäkin aikoja, jolloin siivousta ei välttämättä tarvita. Kysyin myös toimeksiantajalta, onko siivousalalla ollut havaittavissa muutoksia epidemian alkamisen jälkeen. “Sopimussiivouksia vähennetään. Lisämyyntiä saadaan esimerkiksi kosketuspintojen desinfioinneista sekä tarvikemyynnistä. Meidän kauttamme saa tilattua esimerkiksi käsidesiä, pintadesinfiointiaineita, kertakäyttökäsineitä ja hengityssuojaimia.” – Sanna Suumäki

Etenkin suurten kohteiden siivous korona-aikana korostuu. On tiloja, joita ei voi laittaa kiinni, vaikka koronavirus leviää. On paikkoja, joissa ihmisten on pakko käydä ja näissä kohteissa ihmisiä saattaa käydä päivän aikana useitakin. Esimerkiksi koulujen, terveyskeskusten ja joidenkin toimistojen on pakko toimia viruksesta huolimatta. Ja näiden kohteiden siivouksen merkitystä ei voi vähätellä. Eteenkin sellaisten kosketuspintojen siivous, joihin kosketaan usein, on tärkeää. Huolellinen ylläpitosiivous on yhtä tärkeässä roolissa kuin esimerkiksi käsidesin tai hengityssuojaimen käyttö.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi