5 SÄÄNTÖÄ KOTONA TYÖSKENTELYYN – ETÄTYÖSKENTELYN DIGIKÄYTÄNTEIDEN KEHITTÄMINEN

Laurea-ammattikorkeakoulu ja taloushallinnon avainkumppaniyhtiömme Rantalainen toteuttavat tänä keväänä projektin, jossa tutkitaan ja ideoidaan parhaita käytäntöjä innostavaan etätyöskentelyyn.

Rantalainen on yksi Suomen suurimmista tilitoimistoista, jonka yli 800 ammattilaisen joukko on siirtynyt lähes kokonaisuudessaan etätöihin. Laurean projektitiimi on toteuttanut alkuvuodesta haastatteluja ja ideointityöpajan, joissa kerättiin Rantalaisen asiantuntijoiden parhaita keinoja etätyön toteuttamiseen. Näiden keskustelujen pohjalta laaditaan taloushallinnon ammattilaisen etätyökäsikirja, jolla Rantalainen mahdollistaa tämän yleistyvän työmuodon kehittymisen ja kestävyyden.

ETÄTYÖ ON TULLUT JÄÄDÄKSEEN
TÄSSÄ VIISI SÄÄNTÖÄ, JOILLA TEET KODISTASI PARHAAN TYÖ- TAI OPISKELUPAIKAN

1. TEE TYÖPISTE

Hanki itsellesi ja kalustollesi kunnon puitteet. Mukava tuoli, sopivan kokoinen ja korkuinen pöytä, tarpeeksi tilaa liikkua. Mieti myös, tykkäätkö enemmän perinteisestä istumatilasta vai esimerkiksi satulatuolista tai seisomapöydästä. Työpistettä voi myös vaihdella päivän mittaan, varaa itsellesi pari varapesää loppupäivän oikomiselle.

2. HANKI VÄLINEET

Varmista, että koneellesi on ladattu oikeat ohjelmat. Teams, Zoom, WhatsApp ja muut ohjelmat ovat työhuoneesi, kahvihuoneesi ja mappihyllysi. Kysy kokeneemmilta työ- tai opiskelijakavereiltasi, mitä ohjelmia he käyttävät ja miten niiden käyttöön oppii parhaiten. Pian huomaat pyörittäväsi digitoimistoa kuin vanha tekijä.

3. OLE LÄSNÄ

Pistä kamera päälle, varmista että näyt ja kuulut! Etätöitä ei tehdä yksin. Aluksi voi tuntua vaikealta päästä ääneen verkkokokouksissa, mutta älä anna periksi. Jo pelkkä näkyvillä oleminen kantaa pitkälle ja keskustelua seuraamalla pääset pian perille siitä, miten keskustelun rytmi näkyy ja kuuluu omassa porukassasi. Jos et halua esitellä kotiasi työ- tai opiskelijakavereillesi, aseta kamerallesi virtuaalinen taustakuva, joka näyttää kokouksessa vain sinut.

4. PIDÄ HUOLTA ITSESTÄSI

Kotona työskennellessä voi käydä niin, ettei työpäivä tunnu koskaan loppuvan. Hommia on helppo jatkaa kello viiden jälkeen ja muu elämä asettuu liian helposti työtehtävien väliin jääviksi askareiksi. Etätöissä sinä olet oma pomosi. Voit päättää itse työaikasi, pidä siitä myös kiinni. Tarkkaile kehosi kuntoa ja tottele, kun se vaatii taukoa. Venyttely on istumatyön tekijälle pyhä asia, siitä ei tingitä.

5. ÄLÄ JÄÄ YKSIN

Töihin kuuluu myös se yhteisö, jossa niitä tehdään. Suurin haaste etätöissä on arkisen keskustelun ja ystävystymisen katoaminen. Hanki opiskelu- tai työprojektisi jäsenten yhteystiedot ja kysy heiltä, miten haluatte pitää yhteyttä työtehtävien ulkopuolella. Järjestäkää yhteisiä kahvi-, ulkoilu tai ruoanlaittohetkiä kameroiden välityksellä. Viestitelkää sellaisista asioista, joilla ei ole mitään tekemistä töiden kanssa. Tutustuminen onnistuu netissäkin!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi