EU:n tulevaisuuden kiertotalousvaatimukset – Reka Kaapeli Oy:n projektin tulokset

  Projektimme toimeksianto oli tutustua EU:n tulevaisuuden kiertotalousvaatimuksiin, etenkin Reka Kaapeli Oy:n markkina-alueilla ja etsiä heille tulevia yhteistyökumppaneita kierrätyksen ja erityisesti muovin kierrätyksen alueella.  

Ensimmäisissä väliraporteissamme projekti haki vahvasti muotoaan. Esittelimme yhteyshenkilöillemme tuotoksiamme ja he antoivat palautetta siitä mihin suuntaan projektia ja meidän työpanostamme tulisi ohjata. 

Lopulta keskityimme hakemaan tietoa muoviin kohdistuvasta lainsäädännöistä, muovin tulevaisuudesta ja eri hankkeista, joissa kierrätetään muovia kemiallisesti ja rouhimalla jätemuovia. Nyt projektiryhmämme tutkii ruotsalaisia ja tanskalaisia muovinkierrätysyrityksiä asiakkaamme mahdollista tulevaisuuden yhteistyötä varten. Tutkimme myös suomalaisiakin innovaatioita alalta mutta ne eivät vielä ole vähään aikaan valmiita. 

Tulevaisuus on etenkin muovien kemiallisessa kierrätyksessä, jossa termokemiallisesti tehdään, nykyisesti katsoen huonoistakin materiaaleista, tuotteita, jotka ovat täysin vastaavia öljystä tehtyjen neitseellisten muovilajien kanssa. 

Tähän mennessä Reka Kaapeli Oy on käyttänyt sekalaisen muovijätteen kierrätykseen yrityksiä, jotka esim. valmistavat jätemuovista suuria kaapelikeloja tai tekevät tietyömailla käytettävien liikenneohjausmerkkien jalustoja kierrätysmuovista  

Muovijätteen tulevaisuus on termokemiallinen kierrätys, jolla voidaan tehdä täysin uudenveroista raaka-ainetta. Ilman, että tarvitsee käyttää uutta öljyä muovin valmistamiseen. Maailma on nykyisin aivan täynnä muovijätettä, jolle ei juuri nyt voi tehdä mitään. 

Tämä projekti on kasvattanut meitä tiiminä ja viihdymme tosi hyvin yhdessä. Tiimin toimintaa ovat tukeneet myös yhteishenkilömme Reka Kaapeli Oy:ltä. Jari ja Kari ovat olleet erinomaiset yhteistyökumppanit ja ovat sparranneet meitä eteenpäin tässä laajassakin projektissa 

Kuvan oikeudet omistaa Reka Kaapeli Oy

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi