Lukiolaisille sijoitusymmärrystä osana valtakunnallista YLY-hanketta

Kevätlukukausi on mennyt hujauksessa, ja näin ollen myös projekti “YLY – Oppimiskokemuksen toteuttaminen” alkaa olemaan lähellä loppuaan. Projektimme tavoitteena oli osana YLY-hanketta toteuttaa sijoitusaiheisia oppitunteja Riihimäen sekä Hyvinkään lukioiden opiskelijoille. Oppitunnit kertoivat sijoittamisen perusteista ja lisäksi pidimme oppitunteja, joissa kerrottiin jo sijoittamiseen perehtyneille konkareille erilaisista tavoista sijoittaa ja sijoittamisen tulevista trendeistä.

YLY-hanke on Laurean, Riihimäen lukion ja valtakunnallisen YES Ry:n yhteishanke, jonka tavoite on vahvistaa lukioiden työelämä- ja ammattikorkeakouluyhteistyötä sekä kehittää yhteisiä opintoja ja kohtaamisia lukiolaisille korkeakouluopiskelijoiden kanssa. Ohessa linkki Yes-verkoston tarkempaan kuvaukseen. https://yesverkosto.fi/projektit/yhdessa-lisaa-yritteliaisyytta-yly

Kuvassa projektitiimi pitämässä sijoitusoppituntia.

Kokemukset projektista

Projekti on ollut todella opettavainen kokemus paitsi projektitiimille, myös lukiolaisille ja toisaalta toiminut eräänlaisena pilottiprojektina lukio- ja korkeakouluyhteistyössä. Toimin itse projektissa viestintävastaavana. Osana projektia jaoimme myös podcastin jonka aiempi projektitiimi oli tehnyt syksyllä. Tässä vielä linkki podcastiin. https://anchor.fm/opiskelijatsijoittaa

Osaksi lukio-oppitunteja kehittelimme Fyffeguru -nimisen pelin. Peli kertoo sijoittajagurusta, jolla on sijoittamisen perusteet hallussaan, mutta hän ei tiedä uusimmista trendeistä sijoittamisessa. Pelissä on kysymyksiä neljästä osa-alueesta: tekninen analyysi, osakemarkkinat, kryptovaluutat ja talousmatematiikka. Pelissä Fyffeguru etenee pelin ohjaamalla tavalla vieraillen eri kohteissa omaksumassa sijoitustietoa. Pelin suunniteltu kesto on 30 min ja luvassa on ollut palkintoja voittajille. Keräämämme palautteen perusteella lukiolaiset ovat kokeneet oppitunnit mielekkäiksi ja hyödyllisiksi ja moni on innostunut aiheesta. Ohessa sanapilvi-kaavio, joka kuvaa oppitunnilta saatuja palautteita.

Oppitunnilta saatuja palautteita.

Miksi aloittaa sijoittaminen?
Sijoittaminenhan alkaa usein siitä, että tehdään päätös ottaa oma talous hallintaan ja alkaa säästämään. Säästösuunnitelman jälkeen on helppo asettaa budjetti sijoittamista varten. Toisaalta moni lähtee sijoittamaan jo siitä syystä, että on rahaa mitä laittaa likoon. Sijoittamista aloittaessa on todella tärkeä tehdä talous- ja sijoitussuunnitelma. Erittäin tärkeää on myös luottaa omaan sijoitussuunnitelmaansa ja pysyä siinä, eikä muuttaa suunnitelmaa kesken sijoittamisen. Muuten tappiota tulee. Suosittua on aluksi esim. sijoittaa osakesäästötilille ja rahastoihin. Kokeneemmat sijoittajat sijoittavat usein osakkeisiin ja kryptovaluuttoihin, mutta riskit on myös suurempia kuin esimerkiksi rahastosijoittamisessa.

Suurin osa lukiolaisista ei ole vielä alkaneet sijoittamaan tai vielä kunnolla edes pohtimaan oman talouden suunnittelua ja säästöjä. Projektin tavoitteena olikin nimenomaan innostaa nuoria lukioikäisiä sijoittamiseen ja säästämisen pohtimiseen. Palautteiden perusteella projekti on onnistunut tavoitteissaan ja opiskelijoita näytti myös aidosti kiinnostavan tunnin sisältö!

Loppusanat

Liityin itse mukaan projektiin ilman aiempaa sijoituskokemusta. Projektin myötä olen oppinut erittäin paljon sijoittamisesta ja saanut kipinän alkaa sijoittamaan tulevaisuudessa. Vielä on hieman auki, millainen sijoituspolkuni tulee olemaan, mutta asia ainakin kutkuttaa nyt mielessäni.
Projektin myötä olen oppinut sijoittamisen merkityksen. Rahaa ei kannata vain kellutella pankkitilillä, vaan laittaa se hyötykäyttöön aina kun mahdollista. Korkoa korolle-ilmiönkin vuoksi sijoittaminen kannattaa aloittaa jo varhain, jotta siitä saa parhaat hyödyt irti! Suosittelen myös kaikkia sijoittamisesta kiinnostuneita tarttumaan Laurean tarjoamiin sijoitusopintomahdollisuuksiin sekä toisen asteen opiskelijoita perehtymään esim. Laurean väyläopintoihin!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi