Nuorten mielenterveysongelmat ovat olleet kasvussa jo useita vuosia. Kelan tutkimusyksikön johtava tutkija Tuula Helne kirjoitti 4.9.2019 julkaistussa tekstissään, että nuorten ”normaali” paine johtuu yhteiskunnasta. Kirjoituksessa todetaan nuorten mielenterveysongelmien lisääntymisen olevan yleispohjoismaalainen ja jopa yleismaailmallinen ilmiö.
Kilpailuyhteiskunta kohdistaa nuoriin paineita, joita puolestaan ahdistava maailmantilanne vahvistaa. Ongelmien ratkaisuksi tarjotaan kuntoutusta, lääkitystä ja terapiaa, mutta mikä on yhteiskunnan rooli ja vastuu mielenterveysongelmien syntymisessä ja ehkäisemisessä? Kirjoituksesta rajattiin pois nuorten ilmastoahdistus, josta voi lukea lisää blogimme aiemmasta postauksesta, Taijan kirjoittamasta ”Ilmastoahdistustako?”.
Savon Sanomissa kirjoitettiin muutama vuosi sitten, 4.6.2017 julkaistussa uutisessa, että 13-19 -vuotiaiden nuorten mielenterveysyksikön lähetteiden määrä oli kasvanut kaksinkertaiseksi verrattuna aikaisempaan vuoteen ainakin Helsingissä, Tampereella ja Kuopiossa. Yhtenä syynä kasvuun arvellaan koulujen resurssien vähentymistä. Olen seurannut läheltä koulumaailmaa ja huomannut ilmiön näkyvän nuorten arjessa. Kuten Kelan kirjoituksessa todettiin, olisi hyvä suunnata katse yhteiskunnan vastuuseen. Itse näen suurena ongelmana hoitoon pääsyn vaikeuden ja hitauden sekä yhteiskunnan lisääntyneet vaatimukset, jotka alkavat jo peruskoulussa.
Ajankohtainen kysymys olisikin, miten nuorten ahdistusta pystyttäisiin vähentämään ja auttaisiko erityisesti lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden resurssien lisääminen ongelman ratkaisuun tai edes vähentämiseen? Herää myös kysymys siitä, kuinka paljon yhteiskunta voi tulla tässä ajankohtaisessa asiassa vastaan ja millä tavalla kansalaiset voivat vaikuttaa yhteiskunnalliseen päättämiseen? Mitä ajatuksia teissä lukijoissa herättää se, että voisiko mahdollisesti esimerkiksi järjestöt ja vapaaehtoistyöntekijät auttaa tärkeää asiaa koskettavassa resurssipulassa?
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Nuorten mielenterveysongelmista keskusteleminen koskettaa minua aina henkilökohtaisten kokemusten takia. Minulla itselläni on positiivinen kokemus avun saamisesta, mutta on kauhean surullista tietää, että kaikki muut eivät ole olleet yhtä onnekkaassa tilanteessa.
Nykyinen suorituskeskeinen ja yksilösuorituksia ja suorittamista painostava yhteiskunta todellakin on kova paikka nuorille vielä kehittyville ihmisten aluille. Suuri osa tästä paineesta tulee varmaankin sosiaalisenmedian välityksellä sekä koulu- ja opiskelumaailmasta.