Kauppakeskus hengailu, turhaako?

Ah kuinka ihana aihe ! Sillä aion tässä nyt hiukan kertoa omasta nuoruudestani myös, siitä miten olen ihan iloinen siitä että nuoret hengailevat mielummin tuolla kauppakeskuksissa, missä on lisätty vartiointia ja jalkautuvaa nuorisotyötä esimerkiksi.

Olen itsekin havahtunut siihen, kuinka olen ns. vähätellyt nuorten hengailua, se vaan näyttää ja tuntuu meistä niin hassulta. Eikä siitä mihinkään pääse, mutta itse voi miettiä vain mitäs kaikkea kauheen fiksua sitä teki sitten itse silloin samanikäisenä.

Luin Ylen artikkelin https://yle.fi/uutiset/3-8306209 mikä sai minut inspiroitumaan kirjoittamaan tästä aiheesta, sillä huvitukseksi, kauhistukseksi tuossa hetki sitten keskustelin omasta nuoruudestani muutaman ystävän ja äitini kanssa. Päälimmäisenä mieleeni jäi:

“Pakkasessa, Dakinen repun päällä kivetyksellä istuskelu tumppukaljan kanssa”

Minä, entinen nuoriso.

Okei, tämä nyt ei välttämättä ole jokaisen tuolloisen nuoren elämää, mutta se oli osa minua silloin. Eli voin sanoa että olen ihan iloinen että nuoret tänä päivänä hengailevat kauppakeskuksissa ja esimerkiksi asemilla, ihan vaan lämpimissä tiloissa. Ensinnäkin aina on hengeiltu isoissa porukoissa ja jossakin, omassa nuoruudessa olimme ulkona, ei ollut muutakaan niin kesät/talvet pihalla. Nyt on paljon enemmän nuorisotiloja ja sisätiloja ja meidän nuorisotyö jalkautuu kokoajan enemmän sinne missä nuoret oleskelevat.

Esimerkiksi Tikkurilan asemalla käydessäsi, et voi välttyä nuorista hengailijoista, niitä nojailee joka puolella seiniin ja istuskelee rappusilla. Olen kuitenkin ihan mielissäni että he hengailevat sielä, missä on jonkunlaista valvontaa, olen sitä mieltä että vanhempana voit olla ihan rauhallisin mielin, jos kuulet nuoresi hengailevan kaupassa, sillä silloin tiedät että hän on niinsanotusti turvassa.

Yksi hyvä esimerkki on Suomen punaisen ristin järjestämä kahvila toiminta, joka toimii Tikkurilassa Vantaa Infossa aina tiistaisin klo 16-19 Tämä on juuri sitä jalkautuvaa työtä mitä me sinne kaipailemme, juttukaveria, joku joka tarkkailee ja nuoret voivat käydä sielä omia tuntojaan purkamassa tai ihan vaan kahvilla ja juttelemassa. https://rednet.punainenristi.fi/node/55157

Kuten ylen artikkelissakin mainittiin, niin nuorilla ei juuri ole paikkoja missä oleskella ja Suomen kesä/talvi ovat usein sellaisia ettei ulkoilma oleskelu ole aina edes mahdollistakaan.

Nuoren elämään kuuluu hengailu ja siitä voitaisiin me kaikki ottaa oppia, Ylen artikkelissakin mainittiin kuinka meille kaikille tekisi ihan hyvää olla välillä vaan kiirehtimättä mihinkään ja hengailla vaikka sitten kauppakeskuksessa. Tosin muistetaan nyt että KORONA, joten tällä hetkellä tämä ei ole mahdollista tai suotavaa.

Poika 15, Kirkkonummi

“Ei me sielä huviseen olla, aina ollaan menossa jonnekin, yleensä tavataan sielä, no okei joskus me vaan hengaillaan sielä. Esim. Sellossa on myös ihan hengailuhuoneita jossa on puhelimen latauspisteitä”

“On myös tutustunut siel ihmisiin”

“Huonoksi koen sen et jotkut nuoret käyttäytyy siel huonosti, se ärsyttää”

Sain muutaman kommentin nuorisolta kysyttyä, tuossa yläpuolella siitä lainaus. Tämänkin perusteella koen että tämän päivän nuoret on oikein fiksuja ja heidän tulee saada olla kauppakeskuksissa, ilman että me “aikuiset” sitä arvostelemme. He luovat suhteita ja näkevät toisiaan ja se on mielestäni jo ihan tosi jees, kun miettii tätä maailmaa mihin tässä kokoajan mennään enempi ja enempi “ruudun takaa kirjotellaa anonyyminä”-meninkiin.

Eli ehkä se on tämän kirjoituksen ydin, ettei nuorison touhut ole aina ihan niin järjen vastaisia miltä se meistä voi välillä tuntua. Kaikelle on perustelut usein ja hyvät perustelut onkin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Kauppakeskus hengailu, turhaako?”

  1. Mahtava kirjoitus. Itsekin huomaan ajattelevani useinkin että mitä nuo nuoret nyt täällä taas hengaavat. Mutta tältä kantilta en olekaan pahemmin ajatellut. On hyvinkin totta että jalkautuva nuorisotyö on helpompaa kun nuoret pyörivät julkisissa paikoissa ja vielä sisätiloissa. Ei sillä etteikö sitä voisi ja ammattilaiset osaisi tehdä myös muuten, mutta kuitenkin.
    Onkin oikein hyvä että nuoret hengailevat mielummin valvonnassa, ihmisten ilmoilla ja sisätiloissa, varsinkin kun säät voivat olla mitä ovat. Kunhan nuoret osaavat kitenkin käyttäytyä. Ja toki ulkonakin pitäisi välillä olla, sillä ulkoilun tärkeys on kuitenkin suuri.
    Nuorille voisikin olla enemmänkin tälläisiä hengaustiloja kauppakeskuksissakin. Onhan niitä toki nyt jo lisääntynyt. Esimerkiksi Karessa on monia penkkiryhmiä, missä voisi hengailla. Näin nuoret eivät myöskään häiritse töitä tekeviä, joille on järjestetty oma tilansa. (Ennen nuoret nimittäin hengasivat tässä tilassa, ja se häiritsi.)
    Olipa ajatuksia herättävä postaus, ja silmiä avaava. Ehkä sitä ei olekaan tullut niin paljoa nuorten kanssa keskusteltua ja tehtyä töitä, että osaisi tällaista asiaa tältä kantilta ajatella.

Kommentoi