Kesäduuni

Päätin ottaa tällä kertaa hieman kevyemmän ja iloisemman aiheen. Koronavirus epidemian aiheuttamista ongelmista voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon lisää, mutta on ehkä parempi keskittyä muihinkin asioihin välillä. Siispä tänään aiheena on kesätyöt!

Etsiessäni ensi kesäksi töitä törmäsin hieman erikoiseen ongelmaan. Suuri osa Espoon kaupungin kesätöistä on suunnattu alle 18-vuotiaille nuorille. Hetken tätä kirottuani mietin, että tämä on lopulta hyvinkin positiivinen asia. Kyllä minä töitä löydän, mutta muistellessani omaa nuoruuttani, kesätyöt nuorille olivat todella kiven alla. Oma työurani alkoikin vasta 18-vuotiaana, kun pääsin tekemään vartijan töitä.

Etenkin kaupunki on kunnostautunut tässä. Kunnossapitotehtäviin etsittiin toistasataa nuorta töihin, ja esimerkiksi kesäleireille apuohjaajaksikin haettiin muutamaa kymmentä nuorta, tosin niiden toteutuminen on tällä hetkellä mysteeri (saatinhan se korona tähänkin tekstiin mukaan.) Myös sairaalanuoria haettiin. Tämän lisäksi Espoo, kuten moni muukin kaupunki, jakoi nuorille kesätyöseteleitä, joiden avulla työllistyminen, ja yrittäjille työllistäminen, olisi helpompaa.

Ymmärrän sinänsä hyvin, että moniin tehtäviin alle 18-vuotiaita ei voi ottaa, joko siitä syystä että nuori ei voi yksin tehdä töitään, esimerkiksi kaupan kassalla, alkoholin ja tupakan myyminen ei ole sallittua ilman valvontaa, tai työ vaatii lain mukaan täysi-ikäisyyttä, kuten vartijan tehtävä. Kuitenkin nuoret pystyvät hyvin tekemään kunnossapitotehtäviä aina ruohonleikkuusta roskien keräämiseen, ja saavat itselleen samalla tekemistä ja omaa rahaa. Työt on vielä paljolti kuukauden pätkissä, joten moni nuori pääsee kesän aikana täyttämään saman työpaikan.

Katkeruuteni oman nuoruuteni huonoa työllisyystilannetta kohtaan keveni vähitellen miettiessäni hyviä puolia. Toivon hartaasti, että jatkossakin kunnat pyrkivät saamaan myös alaikäisiä nuoria mahdollisimman paljon töiden pariin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Kesäduuni”

  1. Olen monesti todennut, että nuorten evääminen töistä on yksi suuri syy kasvavalle eristyneisyydelle. Itse pääsin työmarkkinoille jo 15 vuotiaana, koska -90 luvun lama alkoi taittua ja töitä oli tarjolla paljon. Töihin pääsyllä oli valtava vaikutus itsetunnon rakentumisen kannalta ja tunsi olevansa osa yhteiskuntaa. Nuorille pitäisi olla ehdottomasti enemmän töitä tarjolla. Nykyään monista työnhaku prosseiseista on tullut kasvottomia ryhmä haastatteluja, missä moni heikompi jää jalkoihin.

  2. Muistan kuinka vaikeata oli saada kesäduuni alle 18-vuotiaana ja siksi mielestäni on todella huikeeta, että nyt sitä on tarjolla. Pääsin itse kylläkin, joihinkin hommiin, mutta tälläistä “Alle 18-vuotiaille työpaikkoja” ei ollut missään!

    “Seteli” idea on myös todella hyvä ja saa varmasti nuoria enemmän tekemään töitä. Ja olet niin oikeassa sen suhteen, että vaikka nuoret eivät voi olla kassalla,myymässä alkoholia yms, niin kunnostustöitä he voivat tehdä ja tekevät sen varmasti myös hyvin!

    Kiitos tekstistä!

Kommentoi