Kulttuureita

Paras kulttuurikasvatus on sitä, että kasvaa oppien erilaisista kulttuureista. Mitä sitten ovat erilaiset kulttuurit? Tarkoittaako kulttuuri aina jonkin maan kulttuuria?

Suomalaisuuden sisältä löytyy paljon erilaisia kulttuureita. Jo sillä, että menee käymään naapurissa, avartaa omaa kuplaansa. Jokaisen kotona on oma toimintakulttuurinsa. Tässä blogissa käsittelemme kulttuuria kuitenkin niin, että sillä viitataan ensisijaisesti jonkin maan kulttuuriin.

Minä uskon, että ihmiset ovat sisimmältään kaikki samanlaisia, samoine perustarpeineen. Kulttuuri kuitenkin tuo tähän sisimpään erilaisia mausteita, ja on myös tapa ilmaista samoja asioita eri kautta. Kaupunki kerää sisäänsä ihmisiä, jotka tulevat eri taustoista. Se on aina jonkinlainen kulttuurien sulatusuuni. Toki kaupungin sisälläkin on hyvin mahdollista ajautua omiin piireihin, joissa ei ole tekemisissä muiden kuin oman kulttuurinsa edustajien kanssa. Mennään siis ulos, tutustutaan ihmisiin ja tehdään kulttuurien vaihtoa!

Kulttuuritietoinen opetus vahvistaa luovuutta ja moninaisuuden kunnioitusta

Aina kulttuurivaihto ei ole kuitenkaan näin yksinkertaista. Tarvitsemme myös kulttuurikasvatusta, ja ymmärrystä siitä, miksi on tärkeää tulla toimeen erilaisissa kulttuureissa ja erilaisten kulttuurien kanssa. DivED:n eli kieli- ja kulttuuritietoisen opettajuuden ja opettajankoulutuksen kehittämishankkeen nettisivuilla muistutetaan, miten kulttuuritietoinen opetus muun muassa vahvistaa luovuutta ja kulttuurisen moninaisuuden kunnioitusta.

On tärkeää jo pienestä pitäen oppia siihen, että meitä on moneksi, ja voimme elää yhdessä ja tulla toimeen, vaikkemme aina ymmärtäisikään toisiamme. Ainakin voimme yrittää. Ties vaikka löytäisimme itsestämmekin uusia puolia!

Lähteet:

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Kulttuureita”

  1. Hyvä ja tärkeä teksti, mutta näin itse erilaisessa kulttuurissa kasvavana en koe, että koen erilaista kulttuuria kun menen erilaisiin suomalaisiin perheisiin.
    Toki, erilaisia perheitä ja ylipäätään ihmisiä, mutta kulttuuri on mielestäni melkein jokaisessa sama.

    Todella usein tuntuu, että ihmiset eivät edes yritä ymmärtää toisten kulttuuria ja usein myös tuomitsevat sen nopeasti, koska eivät ymmärrä sitä. Tämän takia on todella tärkeätä tehdä erilaisia kursseja ja opettaa varsinkin sosiaalityöntekijöitä miten pitää käyttäytyä eri kulttuureista tulleiden ihmisten kanssa.

    Kuten mainitsetkin lopussa, niin on todella tärkeätä tulla toimeen ja ymmärtää, että tulemme eri paikoista.

    Kiitos tekstistä!

Kommentoi