Maahanmuutto eri vaiheissa

Suomeen muuttaessaan maahanmuuttajat tarvitsevat monipuolista apua, erityisesti pakolaiset tarvitsevat usein erityispalveluja sille, että he ovat kokeneet ennen Suomeen muuttoa sotaa, elämää pakolaisleirien hankalissa oloissa ja jopa kidutusta. Tallaiset kokemukset jättävät ihmiseen pitkäaikaisia jälkiä ja vaikeuttavat sopeutumista ja asettumista eri tavalla. Sekä tieto perheenjäsenistä, jotka ovat joutuneet jäämään kotimaahan, voi aiheuttaa huolta, pelkoa, ahdistusta ja syyllisyyttä. Turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja kiintiöpakolaisten tilanne on erilainen verrattuna työn tai perheen takia tulevaan maahanmuuttajaan.

Kuva: Pexels

Maahantulon jälkeen maahanmuuttajan tarpeet ovat aluksi käytännönläheisiä niin, että he tarvitsevat asunnon, perustoimentulon ja opastusta muun muassa kielen ymmärtämisessä ja oleskelulupa- asioissa tämän jälkeen alkaa, muut tarpeet kuten kielen oppiminen, työllistyminen, opiskelu, lasten päivähoito ja koulu, harrastukset ja muut sosiaaliset tarpeet.

Kuitenkin maahanmuutto on iso elämänmuutos prosessi. Lähdön perusteista riippumatta kaikki maahanmuuttajat toisella tai tavalla joutuvat luopumaan jostakin.  Muutto uuteen maahan edellytä tietyn prosessin, jossa kaikki maahanmuuttajat käyvät läpi tuettaakseen sopeutumaan uuteen tilanteeseen. Toisille muutos on vaivaton ja jopa innostaa, toisilla prosessi voisi kestää vuosia ja saattaa olla ahdistuksellinen. Eli sopeutuminen vie paljon aikaa ja on välillä vaikeaa.

Eli tarkoituksena se, että eri syistä Suomeen muuttavat tarvitsevat erilaista tukea ja palveluita kotoutuakseen ja integroituakseen sekä löytääkseen työ-, opiskelupaikan tai muuta tärkeästä tekemistä. He saavat palveluita myös jaksoittain eri paikoista riippuen oleskelulupatyypistä tai maassaoloperusteesta. Tärkeintä se, että suurin osa maahanmuuttajille tarjotuista palveluista on samoja, joita Suomessa syntyneetkin hyödyntävät niin normaaleja julkisia kuin yksityisiä palveluja.

Lähteet

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/oppaat/maahanmuuttajat/Pages/milta_maahanmuutto_tuntuu.aspx

Kristal- Andersson, Binnie 2002.Att förstå flyktingar, invandrare och deras barn: en psykologisk modell. 85–86.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Maahanmuutto eri vaiheissa”

  1. Kiitos kirjoituksesta. Se oli tosi mielenkiintoista ja sisälsi paljon tärkeitä asioita. Sinulla oli myös hyviä ajatuksia. Maahanmuutto on tosi tärkeä aihe ja kaikkien ihmisten täytyisi olla tietoisia siitä. Tykkäsin kun kerroit kirjoituksessasi, miten maahanmuutto on pitkä prosessi ja miten ihmiset tarvitsevat tukea siinä. Olen tästä samaa mieltä kanssasi. Sanoit, että Suomeen muuttavat tarvitsevat erilaista tukea ja palveluita kotiutuakseen. Luuletko Suomen oleva hyvä maa maahanmuuttajille.

  2. Odotin kovasti erilaiset kokemukset blogin postauksia, aihe kiinnostaa minua paljon juurikin ehkä syystä että, en tiedä siitä paljoakaan. Ymmärrettävästi muutto uuteen maahan on prosessi ja toisille pitkä sellainen, ehkä jopa elinikäinen. Huomio siitä että lähdön perusteista huolimatta maahanmuuttaja joutuu aina luopumaan jostain oli oivaltava. En ole itse tullut ajatelleeksi sitä noin. Tottahan se on ja varmasti vaikuttaa kotoutumisen prosessiin ei niin hyvällä tavalla.

    Aydaruusin kommenttiin yhtyisin myös siinä että, kaikkien ihmisten olisi hyvä tiedostaa näitä asioita. Kuinka tällaisista asioista voisi tiedottaa?
    Itse ajattelen että peruskouluissa voisi uskonnon opetuksen uudistaa niin että lapset ja nuoret tutustuisivat erilaisiin kulttuureihin ja uskontoihin. Ikään kuin yleissivistävänä aineena. Mielestäni tämä lisäisi tietoisuutta, ymmärrystä ja näin ollen myös avarakatseisuutta. Maailma kansainvälistyy vauhdilla. Tietous eri kulttuureista ja uskonnoista on mielestäni erittäin arvokasta kaikkia ihmisiä kohdatessa.

  3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta Nadeen.

    On tosiaan hyvin tärkeää, että kodin ja perustoimeentulon lisäksi maahanmuuttajat ja erityisesti turvapaikan hakijat ja pakolaiset saisivat apua myös tapahtumien käsittelyyn jotta ei tapahtuisi taakkasiirtymää seuraavalle sukupolvelle.

    Mainitset kirjoituksessasi, että maahanmuuttajat saavat samaa palvelua kuin Suomessa syntyneetkin. Tämä pitää usein paikkaansa, mutta valitettavasti tällä hetkellä esimerkiksi oleskeluluvan tai passin uusintaan ei pysty varaamaan aikaa Maahanmuuttovirastosta ja Helsingin Malmin toimipisteessä ovat ihmiset joutuneet odottamaan jopa päiviä ulkona. Vuoronumeroa ei saa, joten ei voi poistua edes ruokaa noutamaan. Sisälle ei voi odottaa Koronan takia. Jopa pienet vauvat odottavat ulkona. Mikäli oleskelulupaa ei saada uusittua ajoissa voi esimerkiksi pankki rajoittaa pankkipalveluita. Ja tiedämme kaikki, miten vaikeaa on Suomessa asioida esimerkiksi ilman pankkitunnuksia.

Kommentoi