Elämäni nyt

Kahdessa ensimmäisessä blogitekstissäni kerroin kokemuksia elämästä päihdeongelmaisen kanssa niin perhe- kuin parisuhteessa. Tässä tekstissä keskityn niiden tuomiin vaikutuksiin nykyelämässäni.

Kummankin päihdeongelma toi mukanaan paljon luottamuspulaa. Niin monta lupausta rikottiin päihteiden vuoksi, että minun on vaikea luottaa enää muihin ihmisiin. Olen käynyt nyt vuosien saatossa juttelemassa ammattilaisen kanssa suhteistani päihdeongelmaisten kanssa. Vaikka aiheet ovat olleet käynneillä vaikeita, koen, että jokaisesta käynnistä on ollut hyötyä. Olen oppinut niin itsestäni, kuin päihdeongelmistakin.

Kulutin myös mielenterveyteni loppuun, yrittäessäni auttaa muita parantumaan. Koin sen velvollisuudekseni. Lukiessani netistä artikkelia, huomasin samaistuvani moniin tuntemuksiin. Päällimmäisinä syyllisyys, ahdistuneisuus ja huoli toisesta. Kuitenkin opin sen, ettei toinen parane, jos ei hän sitä itse halua. Nykyään koen kokemukseni ennemmin vahvuutena, kuin heikkoutena. Pitkään ajattelin, että olen jotain tehnyt väärin, kun toinen ei halua luopua vuokseni päihteistä. Kuitenkin ajan myötä olen oivaltanut, ettei kyse ollut siitä, ettei toinen haluaisi tehdä sitä vuokseni, vaan päätös tulisi tehdä itsensä vuoksi.

Monta vuotta olen myös salaillut ja piilotellut kokemuksia, koska pelkäsin, että minut leimataan jotenkin näiden myötä. Uskon, että nämä ovat varsin yleisiä tuntemuksia, kun läheinen on päihderiippuvainen. Kuitenkin nyt lähiaikoina olen oppinut hyväksymään osaksi itseäni kokemani ja tuntemani asiat. Olen toisaalta myös yhtä lailla itseltäni koittanut piilottaa omat tuntemukset, koska pelkäsin, että ne vievät minut syvälle mukanaan. Kuitenkin tätä blogia kirjoittaessa olen päässyt uudella tavalla purkamaan omia ajatuksia ja toivon, että teksteistäni on apua myös muille, jotka painivat samojen ajatusten kanssa.

Olen kuitenkin kokenut, että suurin apu minulle on ollut laaja tukiverkosto. Aina on löytynyt joku, jonka kanssa puhua ja purkaa omia ajatuksia, ikinä ei ole tarvinnut jäädä yksin. Uskon, että nämä kokemukset ovat vahvistaneet myös minun omaa kykyäni auttaa ja kuunnella toisia. Toivon myös, että pääsen hyödyntämään omia kokemuksiani tulevassa työssäni.

Lähteet

https://elamavastassa.fi/paihteiden-kaytto-vaikuttaa-laheisten-elamaan/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Elämäni nyt”

  1. Kiitos henkilökohtaisen tarinasi jakamisesta on ollut etuoikeus päästä lukemaan blogi -tekstejäsi! Hienoa että olet pystynyt kääntämään kokemasi vahvuudeksi, jota voit toivottavasti hyödyntää tulevaisuudessa. Olet selkeästi saanut useita oivalluksia ja oppinut paljon kokemastasi. Kokemukset usein kasvattavat ihmistä ja antavat lisää ymmärrystä sekä syvyyttä koettuja asioita kohtaan. Sosiaalialantyössä päihdeongelmiin ja niiden aiheuttamien haasteiden kanssa painiviin ihmisiin törmää melko varmasti jossakin vaiheessa uraansa ja silloin on hyödyksi omata asiantuntijuutta sekä kokemusta aiheesta.

    Vilpitön halu auttaa muita voi väsyttää auttajansa ja nostaa pintaan syyllisyyden sekä riittämättömyyden tunteita. ”Väkisin” ei ketään voi auttaa vaan autettavan tulee itse haluta toipua ja saada apua. Päihdeongelmaisille on yhteiskunnassa tarjolla palveluita ja apua, mutta heidän läheisilleen ei avun ja tuen saaminen ole aina niin yksinkertaista. Hieno kuulla, että olet saanut keskusteluapua ammattilaiselta ja päässyt työstämään vaikeita asioita elämässä eteenpäin pääsemiseksi. Olen omassa elämässäni myös ymmärtänyt ja huomannut sen, että omaa elämää koskevia päätöksiä ja muutoksia tulee tehdä itsensä ei muiden vuoksi. Muiden vuoksi tehtyjen muutosten kestävyys ei usein ole kovinkaan kauas kantoista ja paluu vanhoihin tapoihin tapahtuu kuin huomaamatta.

    Päihde- kuten mielenterveysongelmissakin salailu, häpeä ja leimaantumisen pelko ovat yleisiä tuntemuksia. Oman tarinasi kertomalla olet varmasti auttanut muita sekä myös itseäsi ja kuten linkkaamassasi artikkelissakin sanotaan ”voimaantuminen alkaa siitä, kun läheisen oma tarina saa tulla näkyväksi”. Vaikka päihdeongelmat eivät ole itselleni tuttuja koin saavani tekstiesi avulla lisää ymmärrystä ja uutta näkökulmaa asiaan, kiitos siitä!

Kommentoi