Olenko tervetullut?

On kaunis kesäinen päivä Lublinissa. Kävelet käsi kädessä rakkaasi kanssa Pride kulkueessa ja koette vahvaa ylpeyttä ja iloa. Yhtäkkiä rauhallinen hälinä muuttuu peloksi, kun vihamielinen väkijoukko heittelee teitä pulloilla ja kivillä sekä huutelee hävyttömyyksiä. Miksi? Olette syyllistyneet propagandaan rikkomalla perinteisiä perhearvoja, olemalla kummatkin samaa sukupuolta ja näyttämällä sen julkisesti. Tämä on kuvitteellinen kohtaus, kuitenkin aidosta tilanteesta, joka tapahtui Lublinin ensimmäisessä Pride kulkueessa vuonna 2018.

Haluan että pohdit yllä mainittua kohtausta sinun omana todellisuutenasi. Mieti sinua ja sinun kumppaniasi. Mieti sinun sukupuoli identiteettiäsi. Oletko koskaan joutunut miettimään sitä, että rakkautesi on rikos? Entä oletko joutunut tarkistamaan googlesta matkakohteen sen perusteella, onko sinun olemassaolosi laillista ja hyväskytty siinä maassa?

Kuvan lähde: Pixabay

Maailmassa on vielä enemmän kuin 75 maata, jossa hlbtq+ yhteisöön kuuluminen on rikos.

Maailmassa on 8 maata, joissa hlbtq+ yhteisöön kuuluminen voi johtaa kuoleman rangaistukseen.

Monissa maissa kuten Puolassa, jotkut poliittiset puolueet ovat avoimesti homofobisia ja käyttävät sitä hyväksi kampanjoissaan. Esimerkiksi PiS konservatiivinen puolue uskoo muun muassa hlbtq+ yhteisön jäsenten haluavan tuhota heidän perinteiset katolilaiset perhearvonsa sekä tukevan pedofiliaa. Nämä väittämät ovat tietenkin täysin virheellisiä ja homofobisia sekä osoittavat tietämättömyyttä ja vastahakoisuutta oppia uutta. PiS haluaa myös poistaa seksuaalikasvatuksen kokonaan kouluista, koska se heidän mielestään seksualisoi lapsia. Seksuaalikasvatuksen poistaminen myöskin hävittäisi ”hlbtq+ propagandan” kouluista. Tämä ei aiheuta ongelmia vain hlbtq+ yhteisössä, vaan koko Puolan yhteiskunnassa. Jos nuoret eivät saa tietoa seksuaalisuudestaan ja esimerkiksi ehkäisystä, koituu siitä isoja ongelmia tulevaisuudessa.

Toisena hirvittävänä esimerkkinä voi käyttää Ugandaa, jossa hlbtq+ yhteisöön kuuluminen on rikos, joka voi johtaa vankila tuomioon. Tämä tarkoittaa huonompaa laillista turvaa ja terveyden huoltoa heille, jotka ovat avoimesti hlbtq+. Haastattelussa ugandalainen transaktivisti Bad Black kertoo, kuinka häntä pahoinpideltiin 7 tuntia mutta poliisi lopetti tutkinnan heti heidän saatuaan tietää hänen olevan trans. Hän kertoo myös kuinka paljon vaikeampaa, on saada apua terveysongelmiin siinä pelossa, että terveydenhuollon ammattilaiset ilmiantavat hänen olevan trans tai ovat muuten vain epäsuvaitsevia häntä kohtaan. Onneksi kuitenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattuja klinikoita löytyy, jossa kaikkia työntekijöitä ohjeistetaan kaikkien samanarvoisuudesta, se on kuitenkin nykytilanteessa vain pieni hopeareunus. Kuuntele koko haastattelu tästä.

Voisi väittää, että suomi on yksi edistyksellisimmistä maista. Nojaan tämän väittämän esimerkiksi siihen, että suomi oli yksi ensimmäisistä maista, joka antoi naisille äänioikeuden. Meidän koulutustasomme on korkea sekä terveydenhuolto ja sosiaaliturva kattava. Suomessa tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin vuonna 2014.

Huolestuttavaa on kuitenkin se, että jos näinkin edistyksellinen maa vasta vuonna 2014 heräsi tasa-arvoiseen avioliittolakiin, kuinka kauan tulee kestämään, että nämä yli 75 muuta maata edes ylipäätään hyväksyvät hlbtq+ yhteisöä edustavien olemassaolon, sen olematta rikos?

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Olenko tervetullut?”

  1. Tämä on tärkeä aihe, ja itselläkin ollut usein mielessä. Huomaan kuitenkin että tällaiseen asiaan vastaaminen jännittää, koska tuntuu siltä että enhän minä mistään mitään tiedä, koska olen hetero. Voin vain yrittää asettaa itseni asemaan, jossa oma rakkauteni olisi rikos, mutta eihän se siltikään sama asia ole. Syrjintä hbltq+ yhteisöä kohtaan tuntuu jotenkin todella järjettömältä asialta, ja siksi mielestäni tämä kirjoitus ja tämän asian eteenpäin ajaminen on hyvin tärkeää.

    Meillä Suomessa asiat on jokseenkin hyvällä mallilla. Silti pienestä kaupungista kotoisin olevana täytyy sanoa, ettei sielläkään avoimesti samasta sukupuolesta kiinnostuneet ole saaneet elää syrjinnästä vapaasti. Vielä nykyäänkin pikkukaupungissa kuhistaan, jos joku siellä on tiedettävästi osa hlbtq+ yhteisöä.

    Ihmisoikeuksia rikkovat ryhmittymät tuntuvat usein käyttävän hyväksi esimerkiksi uskonnollisia ja konservatiivisia arvoja tai vakaumuksia, joiden varjolla tietyistä asioista tehdään “kiellettyjä”.

    Kansainvälisistä tasa-arvo asioista olisi mielenkiintoista oppia lisää, ja saada keinoja vastata itselle absurdeihin väitteisiin, joissa ei tunnu omaan arvomaailmaan nähden olevan mitään järkeä. Kiitos tärkeästä tekstistä.

  2. Hyvin pinnalla oleva ja tärkeä aihe. Tekstiä oli melkein vaikea lukea, koska asiat ovat monessa maassa hyvinkin huonosti juurikin hlbtq+ yhteisöllä, ja sen tietäminen ja voimmattomuus auttaa heitä on musertavaa.
    Äärimmäisen hienoa kuitenkin kuulla, että Ugundassa on edes muutama seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnattu klinikka, vaikkei se heidän asemaansa juurikaan paranna.
    Suomessa asiat ovat paremmin hlbtq+ yhteisöillä, mutta eivät vielä tarpeeksi hyvin. Moni ihminen varmasti haluaisi auttaa hlbtq-yhteisöä, muttei tiedä miten. Ehkäpä tietoisuus mahdollisuudesta auttaa, voisi parantaa edes muutaman ihmisen asemaa, ja lopulta kaikkien.

Kommentoi