Tom of Finland

Me olemme äiti maan lapsia. Me homot, fetisistit, naiset ja miehet. Hetero- ja homoseksuaalit. Me kaikki kaipaamme rakkautta.” -Tom of Finland Movie

Kuva: Krista Jurvelin

Suomen kansainvälisesti tunnetuin kuvataiteilija on taiteilija Touko Laaksonen eli Tom of Finland. Tom of Finland on jättänyt piirtämillään lihaksikkailla ja nahkaan pukeutuneilla merimiehillä ja poliiseilla pysyvän jäljen homokulttuuriin. Hänen uransa syntyi salassa kaikilta, jopa hänen läheisiltään ja maailmankuulun taiteilijan henkilöllisyys selvisi suomalaisille vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1991.

Kuka on Tom of Finland?

Touko Laaksonen syntyi 8. toukokuuta 1920 Kaarinassa, jossa hän vietti lapsuutensa. Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonna 1939, Laaksonen muutti Helsinkiin opiskelemaan Myynti- ja mainoskouluun, ja vuotta myöhemmin hän suoritti asevelvollisuutensa. Jatkosodan sytyttyä kesällä 1941 Laaksonen taisteli Suomenlinnassa ja myöhemmin muun muassa Pitäjänmäellä.

Touko Laaksosen taiteilijanimi Tom of Finland oli peitenimi, jota hän käytti ensimmäisen kerran vuonna 1957, piirtäessään yhdysvaltalaiseen, homoille suunnattuun Psysique Pictorial- kehonrakennuslehteen. Kaikki lehdelle piirtäneet taiteilijat käyttivät samantyylisiä peitenimiä, esimerkiksi “Bruce of Los Angeles”.

Laaksonen ei koskaan paljastanut seksuaalista suuntautumistaan lähipiirilleen, lukuun ottamatta hänen siskoaan. Hänen elämänkumppaninsa oli Veli Mäkinen, jonka kanssa Laaksonen vietti 28 vuotta, ennen Mäkisen kuolemaa vuonna 1981. Suku ei myöskään tiennyt Laaksosen olevan Tom of Finland, kun vasta taitelijan kuoleman jälkeen.

Tom of Finland muutti maailmaa

Homous oli vuoteen 1971 rikos, josta saattoi joutua vankilaan jopa kahdeksi vuodeksi. Laaksonen vaikkakin salassa koko maailmalta, oli oma itsensä, vaikka elikin hyvin toisenlaisessa Suomessa kuin me tänään elämme. Tähän aikaan homous oli synti melkeinpä kirous ja moni toivoikin parantuvansa tästä. Tom of Finland antoi kuitenkin homomiehistä erilaisen kuvan kuin mitä stereotypinen ajattelu antoi. Hänen kuvissaan homot eivät olleet luusereita, vaan he olivat komeita ja itsevarmoja miehiä. Vain tavalla, jolla Laaksonen nuo miehet piirsi, on ollut suuri vaikutus länsimaiseen homokulttuuriin. Tom of Finlandin piirtämät mieshahmot eivät kuitenkaan ole jäänyt inspiroimaan vain homokulttuuria, vaan hänen kuviensa vaikutus on näkynyt lisäksi myös populaarikulttuurissa, muotisuunnittelussa, mainonnassa ja elokuvissa.

Tom of Finlandin perintö

Tom of Finlandia on kunnioitettu lukuisilla eri tavoilla, kuten erilaisilla näyttelyillä ympäri Suomea, vuonna 2017 esitetyllä musikaalilla nimeltä Tom of Finland ja samana vuonna ilmestyneellä Dome Karukosken ohjaamalla elokuvalla, joka kantaa samaa nimeä.

Eri taidelajien lisäksi Tom of Finlandia on kunnioitettu vuonna 2014 ilmestyneessä Tom of Finland- postimerkkiarkilla ja samana vuonna ilmestyneellä Finlaysonin Tom of Finland-mallistolla. Jotkut uskaltavat jopa sanoa, että Tom of Finlandin kuvat kilpailevat näkyvyydellään Muumien kanssa, mutta tämä jääköön jokaisen omaksi mielipiteeksi. On kuitenkin mainitsemisen arvoista, että olisi hienoa ajatella, että nämä kaksi “kilpailisi” näkyvyydellään, sillä molempien luojat edustivat henkilökohtaisessa elämässään seksuaalivähemmistöjä. Muumien luojan, Tove Janssonin elämänkumppani oli nimittäin nainen, teatteriohjaaja Vivica Bandler. Joka tapauksessa Tom of Finlandin kuvat ovat tehneet suuren vaikutuksen Suomeen ja mitä tärkeämmin koko länsimaiseen homokulttuuriin.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Tom of Finland”

  1. Tove Janssonilla tuskin olisi enempää lisättävää, enkä usko että alkaisi väittelyyn kansainvälisestä kuuluisuudesta 😉

    PS. Mistähän noita kuvan kaltaisia merkkejä saisi. Sopisi tuo pyöreä hihamerkki loistavasti punaisen Baywatch-paidan kanssa 😛

Kommentoi