Vakavasti mielisairaat nuoret?

Lehdistä saa tasaisin väliajoin lukea, kuinka pääasiassa ulkomaalaistaustaisista koostuvat porukat ryöstelevät, hakkaavat ja pahimmassa tapauksessa jopa tappavat muita ihmisiä.

“Siellä on uhreilla pistohaavojakin ja päätä on hakattu. Kiinniotetut eivät ole osanneet kertoa mitään järjellistä syytä sille, miksi haluavat hakata muita. Tähän heidän alakulttuuriinsa vain nyt liittyy väkivalta syyttömiä kohtaan. Porukassa tyhmyys tiivistyy, Ylikomisario Tuomo Lotta sanoo.”

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taposen mukaan 100-150 nuorta liikkuu pääkaupunkiseudulla erikokoisissa porukoissa ja tekee näitä rikoksia. Nuoret ovat iältään 13-20 vuotiaita, ja Taposen mukaan jokainen näistä nuorista on ollut intervention kohteena ja lastensuojelun tai nuorisotutkinnan piirissä.

Tilanne on puistattava. Jos interventiotkaan eivät auta, mikä neuvoksi? Miksi nuorten vanhemmat eivät saa näitä nuoria kuriin? Osa näistä jo 20 vuotiaita. Miten tällaisten vakavasti häiriintyneiden ja/tai mielisairaiden, aikuisiän saavuttaneiden kohdalla tulisi toimia?

Suomalaisessa kulttuurissa on tyypillistä, että nuoret tappelevat humalassa. tämä on typerää, mutta rajoittuu ainoastaan humalatilaan. Porukalla ihmisten hakkaaminen, ryöstely ja jopa tappaminen on suomessa uusi ilmiö, jota tapahtuu myös tekijöiden ollessa selvinpäin. Tämä sairas viattomien hakkaamisen alakulttuuri on vallinnut suomessa noin 10-15 vuotta.

Näiden nuorten aivot eivät vielä varmasti ole täysin kehittyneet, mutta tällä hetkellä käytös on niin häiriintynyttä, että mielestäni he ovat vaaraksi yhteiskunnalle. Näillä lapsilla ja nuorilla on ilmeisesti todella paha olla ja se kohdistuu karmealla tavalla viattomiin ihmisiin. Miksi näitä lapsia ei oteta huostaan? Miten tämä tilanne tulisi ratkaista?

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/76735d09-8088-42bc-8d2f-ae602a202589

https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015031919385220

https://yle.fi/uutiset/3-7514413

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi