Järjestöt pakolaisperheiden tukena

Kuva Bob Dmyt Pixabaystä

Pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien tukena toimii myös järjestöjä. Järjestöt tarjoavat erilaisia palveluita perheiden ja yksilöiden tueksi mutta myös pyrkivät vaikuttavaan toimintaan yhteistyössä toisten järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriön kotoutumisen kumppanuusohjelmassa on jo yli 200 toimijaa tekemässä yhteistyötä ja tukemassa kotoutumista Suomeen.

Konkreettisesti järjestöjen tuki kuitenkin näkyy asiakkaille tarjottavina palveluina.

Konkreettisesti järjestöjen tuki kuitenkin näkyy asiakkaille tarjottavina palveluina. Palveluiden kautta voi saada apua ja neuvontaa, mentorointia ja ohjausta, oppia kieltä mutta myös löytää uusia ystäviä ja rakentaa ihmissuhteita.

Punainen risti saapuu lentokentälle vastaanottamaan kiintiöpakolaisia, auttaa rajamuodollisuuksissa ja avustaa myöskin saapuneita siirtymään uuteen kotikuntaansa.  Kotoutumiseen Punainen risti puolestaan tarjoaa apua esimerkiksi kielikerhojen, ystävätoiminnan, työelämän tutustumisjaksojen ja läksyhelpin avulla. 

Kotoutumiskeskus Monika puolestaan palvelee Helsingissä ja pyrkii edistämään maahanmuuttajataustaisten naisten kotoutumista ja työllistymistä yksilöohjauksella, ryhmätoiminnalla ja mentoroinnilla. Tukea tarjotaan suomen lisäksi kahdeksalla muulla kielellä. 

Pakolaisneuvonta tarjoaa lakipalveluita esimerkiksi perheenyhdistämiseen tai kansalaisuusasioihin liittyen. 

Suomen pakolaisapu järjestää muun muassa erilaista vertaistukitoimintaa, neuvontaa nuorille ja nuorille aikuisille puhelimitse ja Helsingissä, toimintaa maahanmuuttajaperheille ja valmennusta ja mentorointia työelämään liittyen. 

Väestöliitolla on erilaisia neuvontapuhelimia usealla eri kielellä sekä Womento-mentorointia korkeasti koulutetuilla maahan muuttaneille naisille.  

Toimijoita on niin valtakunnallisia järjestöjä kuin paikallisia yhdistyksiäkin. Järjestöt ottavat mielellään uusia vapaaehtoisia mukaan toimintaan. Vapaaehtoistyöstä voit lukea lisää esimerkiksi täältä

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Järjestöt pakolaisperheiden tukena”

  1. Kiitos hyvästä kuvauksesta eri toimijoihin liittyen. Monet näistä olivat itselleni tuttuja, mutta en tiennyt konkreettisesti miten maahanmuuttajia ja pakolaisia autetaan maahan saapuessa. En ole koskaan tehnyt vapaaehtoistyötä ja tarjoamasi linkki antoi paljon kiintoisaa lisätietoa eri tavoista ja käytännöistä vapaaehtoistyöhön liittyen.

    Egil

Kommentoi