Kuten aiemmissa kirjoituksissamme olemmekin jo todenneet, on pelaamisen ja niin myös sosiaalisen median käytöllä useita puolia. Some on osa tätä päivää. Tässä tekstissä käsittelen enemmän somea aiheena erityisesti Lasten ja nuorten säätiön vuonna 2021 laatiman tutkimus ”Unelmien some” pohjalta. Lasten ja nuorten säätiön yhdessä TietoEVRYn kanssa teettämän tutkimuksen kautta tuli ilmi, että hajontaa on siinä kuinka paljon nuoret toivovat somen olevan osan elämäänsä ja mitä asioita siltä toivovat. (Lasten ja nuorten säätiö 2023)
Sen mukaan esimerkiksi vain 12 % tytöistä toivoo lisää someaikaa ja pojilla sama lukema oli 30%. Kuitenkin nuoret näkevät, että todennäköistä on, että someaika on silti tulevaisuudessa yhä kasvussa. Kokonaisuudessaan tutkimus osoittaa erityisesti sen, että nuorilla on paljon asiaa somen suhteen, ja että he ovat sen kanssa myös kriittisiä ja analyyttisiä. (Lasten ja nuorten säätiö 2023)
Nuoret toivovat somelta myös muutosta. Somessa halutaan nähdä ennen kaikkea aitoa ja rehellistä, tunnetietoista sisältöä ja nuoret kritisoivatkin somen kiiltokuvamaisuutta. Mielenkiintoista on myös se, että suurin osa tutkimuksen vastaajista näkee todennäköisenä tekevänsä somen kautta rahaa tulevaisuudessa. Se taas mitä nuoret pelkäävät on, että some vie heiltä aikaa enemmän kuin he toivoisivat, eli koko elämä siirtyisi alustoille ja toisaalta, että kiusaaminen ei kuitenkaan vähenisi. Kolmannes nuorista kuitenkin uskoo, että kiusaaminen vähenee. (Lasten ja nuorten säätiö 2023) Vastauksissa korostuu myös toive siitä, että avoimelle keskustelulle somessa on tilaa, että siellä on vapaus ilmaista itseään ja että toisaalta toisia kohtaan käyttäydytään kunnioittavasti ja hyväksyvästi.
Tärkeää olisikin varmasti pohtia, miten voisimme yhteiskunnassa edistää lasten ja nuorten toiveita ja ylipäänsä olla osana luomassa toisaalta vapaata, turvallista tilaa somessa. Tutkimuksessa on mielestäni esitetty hyviä vinkkejä alalla toimiville ja muutenkin nuorten tulevaisuudesta ja digisuhteesta kiinnostuneille. Miten voisimme olla parempia? Voisimmeko tutustua someen lisää? Toisaalta ehkä myös auttaa vahvistamaan sidettä muihin elämän osa-alueisiin, jotka eivät ole digissä?
Tässä vielä muutama Lasten ja Nuorten Säätiön koostamia ehdotuksia:
Jotta nuorten toivoma ja näkemä tulevaisuus somessa voisi toteutua, on ammattilaisten, opettajien ja muiden yhteiskunnan jäsenten syytä myös pohtia näitä asioita.
Kouluissa olisi hyvä käydä läpi, miten toimia, jos joutuu nettihäirinnän kohteeksi. Myös sen selvittäminen on tärkeää, että lait pätevät myös netissä.
Keskustelun herättämistä voi tehdä myös netin suosittelualgoritmeista. Mahdollisesti voisi vertailla, miltä some näyttää eri henkilöillä?
Nuoret toivovat somen olevan yhteiskunnallisen muutoksen väline, miten tätä voisi hyödyntää koulussa? Voisiko ryhmällä olla jokin muutos, johon lähteä vaikuttamaan somen välityksellä?
Somea käyttävä aikuinen: muista käyttäytyä itse kohteliaasti. Mieti hetki tai parikin ennen kommentoimista. Iloitse uuden oppimisesta ja myönnä virheen paikassa.
Poliittinen päättäjä: anna nuorille tilaa vaikuttaa sosiaalisessa mediassa! Ota nuoria mukaan keskusteluihin. Jos some tuntuu vaikealta, voi palkata nuoren esimerkiksi TET-jaksolle opastamaan somen käytössä.
Lähteenä:
https://www.nuori.fi/unelmien-some-2021/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Mielenkiintoinen tutkimus, ja todella hyviä pointteja lopussa! Katsoin jonkin aikaa sitten dokumentin “The social dilemma”, jossa käsiteltiin hienosti havainnollistaen sosiaalisen median ja algoritmien toimintaa. Elokuvan nähtyäni en ole enää voinut ajatella somea samalla tavalla, kun tiedostan miten jokainen liikkeeni internetissä jättää jäljen ja vaikuttaa esimerkiksi tuleviin suosituksiin ja hakutuloksiin, ja kuinka konkreettisesti me sosiaalisen median käyttäjät olemme se “tuote.” Algoritmien vaikutus ei myöskään ollut minulle ihan niin selvillä ennen, ja järkytyin miten häikäilemättömästi ne polarisoivat ihmisiä näyttäen vain samanhenkisiä postauksia ja informaatiota piilottaen vastakkaiset mielipiteet. Tästä pitäisi puhua enemmän, ja olen kyllä hieman huolissani siitä miten nuorena monet lapset aloittavat lähes valvomattoman somen käytön.
On kiinnostavaa nähdä, miten tulevat sukupolvet suhtautuvat sosiaaliseen mediaan tai miten some tulee vielä muuttumaan. Jos mietitään tähänastista kehitystä, kaikki on tapahtunut parin vuosikymmenen aikana todella nopeasti, ja tulevaisuudessa ei enää ole jäljellä sukupolvia, jotka ovat eläneet niin sanottua sometonta aikaa. Vaikka välillä haaveilen, että sosiaalista mediaa ei olisi ikinä keksitty tai se katoaisi, on kuitenkin fakta, että digitalisaatio on jo niin pitkällä että ainakaan paluuta entiseen ei enää ole.
Toivoisin, että tulevaisuudessa kouluissa keskusteltaisiin sosiaalisen median vaikutuksista ja haitoista, mutta toisaalta myös sen potentiaalista enemmän. Oli hienoa kuulla, että nuoret haluavat vaikuttaa yhteiskunnallisesti somessa. Ehkä nuorissa on tosiaan se kuuluisa tulevaisuus tässäkin asiassa, ja nimenomaan siksi että he ovat saaneet kasvaa kaiken tämän informaation keskellä ja oppia maailmasta paljon laajemmin, kuin ennen internettiä olisi ikinä ollut mahdollista. Vaikea kuvitella, mihin suuntaan somemaailmamme vielä kehittyykään, mutta toivottavasti ainakin aitous ja yhteys olisivat kasvava trendi. Ja kuten postauksessasi mainitsitkin, meillä jokaisella on vastuu somen tai netin käyttäjänä siitä, mitä itse tuomme pöytään.