YKSINÄISYYS

Olemme kirjoittaneet blogikirjoituksia jo monenlaisista perheisiin liittyvistä asioista. Minulla onkin ollut vähän vaikeuksia keksiä aihetta tähän omaan viimeiseen blogikirjoitukseeni. Äsken haliessani omia ihania pieniä taaperoitani tajusin, että miten paljon positiivisia fiiliksiä perhe minulle tuo päivittäin. Onkin todistetusti totta, että perhe ja ystävät tekevät ihmiselle hyvää, kun taas yksinäisyys voi olla erittäin haitallista. 

Yksinäisyys sattuu fyysisesti ja voi äärimmillään muuttaa elimistön rakenteita. Yksinäisyys on kansanterveydellinen ongelma, joka aiheuttaa matala-asteista tulehdusta, sydän- ja verisuonitauteja, syöpää, masennusta, unihäiriöitä, muistisairauksia, paino-ongelmia ja kuolleisuutta. Mitä yksinäisyys sitten on? Se on ihmisen kokemus siitä, että hänellä ei ole läheisiä ihmissuhteita tarpeeksi. Kaikki pitkäänkin yksin olevat eivät ole yksinäisiä, jos eivät tunne itseään yksinäisiksi. Toisaalta joskus voi tuntea olevansa todella yksin isossakin joukossa tai puolison kanssa. (YLE 2021.) 

Rupesin pohtimaan asiaa ja mietin, että nämä ruuhkavuodet ovat siitä oudot, että välillä lasten mekastusta pitkään kuunnelleena tekisi mieli muuttaa Timbuktun kaukaisimpaan majaan eli täyteen yksinäisyyteen. Toisaalta kaipaa tosi paljon ystäviä, joiden kanssa ei ehdi pitää yhteyttä niin paljoa kuin haluaisi. Mietityttää kovasti, että onkohan se ystävyys siellä vielä, vaikka oma elämänmuutos on ollut iso. Jokainen meistä kokee joskus yksinäisyyttä, mutta ongelmaksi se muodostuu vasta pitkittyessään ja, kun tuntuu siltä, että siihen ei voi vaikuttaa (YLE 2021).  

Itselläni on ystäviä, jotka eivät ole halunneet perhettä tai eivät ole löytäneet kumppania, jonka kanssa muodostaa perhettä. He kertovat välillä olevansa kovastikin yksinäisiä. Onneksi nämä ystäväni ovat löytäneet ja muodostaneet ystäväverkoston, joka toimii heidän omana perheenään. 

Välillä sitä tulee pohdittua vanhuutta ja sitä, että onko ihmisiä ympärillä sitten, jos elääkin tosi vanhaksi. Toivottavasti! 

Mikäli olet yksinäinen, voit soittaa esimerkiksi Suomen mielenterveys ry:n kriisipuhelimeen:  

https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/

Lähteet: 

Yle 2021. https://yle.fi/aihe/a/20-10001535 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi