10 vinkkiä napata harjoittelupaikka

Ammattikorkeakouluopintojen aikana jossain vaiheessa opiskelijan tulee etsiä itselleen työharjoittelupaikka, joka voi aiheuttaa harmaita hiuksia tai pari rypyn alkua otsalle. Olemme keränneet tähän postaukseen parhaat vinkit, kuinka etenkin poikkeusaikana on mahdollista löytää juuri itselle sopiva harkkapaikka!

  • 1. Käytä somea apunasi
    Useat yritykset ovat nykypäivänä somessa ja se tarjoaakin kevyemmän väylän yritysten yhteydenottoon. Voit slaidata DM:ää yrityksen Instagramiin ja kysyä sinua kiinnostavasta paikasta, jos heillä olisi avautumassa avoimia harkkapaikkoja. Huolehdithan tällöin, että oma profiilisi on sen näköinen, että kehtaat näyttää sitä mahdolliselle tulevalle työnantajallesi.

    Omaa insta-feediä voit muutenkin tuunata visuaalisesti houkuttelevan näköiseksi – tämä kannattaa tehdä etenkin silloin, jos haet viestinnän ja markkinoinnin työpaikkoja. Koska työnhaussa on tänä päivänä yhä enemmän kyse itsensä brändäämisestä ja persoonasta, voit käyttää somea oman persoonasi ja harrastuksiesi esille tuomiseen. Linkkaa Instagram-tilisi kuitenkin hakemukseen vain, jos haluat rekrytoijan näkevän sen.
  • 2. Päivitä LinkedIn-profiilisi kuntoon
    Toinen oivallinen ja nykypäivänä melkeinpä pakollinen työnhaun some-kanava on LinkedIn. Voit ehostaa profiilisi uskottavuutta lataamalla sinne visuaalisen CV:n, linkkaamalla työnäytteitäsi, pyytämällä suosituksia ja kirjoittamalla lyhyen bion itsestäsi. Käytä profiilin teksteissä oman alasi avainsanoja, jotta LinkedIn ehdottaa alasi työpaikkoja sinulle ja toisaalta sinä taas tulisit ehdotetuksi alasi rekrytoijille. Huolehdithan, että profiilikuvasi on siisti CV-kuva.

    Pro tip! Canva.com -verkkopalvelussa voit luoda ilmaiseksi ja helposti LinkedIn-bannerin, joka tulee näkyville profiilikuvan taakse.
  • 3. Hanki suosittelijoita
    Kulunut vinkki, mutta paikkansa pitävä. Voit esimerkiksi käyttää entisen esimiehesi, opettajasi tai viimeisimmän ryhmätyökaverisi suositusta sitaattina CV:ssäsi. LinkedInissä suositukset näyttävät erityisen hyvältä. Suosituksista saat vahvistusta sanomallesi sekä osaamisellesi.
  • 4. Opettele sanoittamaan osaamisesi
    Vaikka osaamisesi ei koostuisikaan työkokemuksesta, voit miettiä, mistä muualta olet kerännyt kokemusta. Oletko kiinnostunut visuaalisesta viestinnästä ja sinä olet aina the one, joka kaveriporukassa ottaa brunch-kuvat ja jakaa sisällöt someen? Omasta vapaa-ajasta sekä opinnoista saat ammennettua paljonkin osaamista, jota työelämässä tarvitaan, oli se sitten ryhmätyötaidot, esiintymiskokemus, luovuus, laajojen kokonaisuuksien ajattelu tai ruokabudjettien kirjaaminen exceliin. Tärkeintä on, että osaat kertoa esimerkkien kautta osaamisestasi, jotta se konkretisoituu rekrytoijalle.

    Pro tip! HubSpot Academy tarjoaa laadukasta ja ilmaista verkkokoulutusta markkinoinnin, myynnin, asiakaspalvelun ja designin teemoista. Lisäksi ottamalla haltuun LinkedIn Premium ilmaiskuukauden saat käyttöösi yli 16 000 kurssia. Myös Google Analytics Academy tarjoaa ilmaista koulutusta Googlen mittaustyökaluista. Voit suorittaa kursseja ja lisätä sertifikaatit LinkedIn-profiiliisi osoittamaan osaamistasi.
  • 5. Selvitä itsellesi, mistä haluat oppia lisää
    Ennen kuin lähdet kahlaamaan työpaikkailmoituksia läpi selvennä itsellesi, millaista paikkaa haet ja mistä haluat oppia lisää. Hakemusten tekeminen vie paljon aikaa eikä sinun kannata hakea jokaiseen vastaan tulevaan paikkaan. Kun valitset hakukohteet niin, että sinua kiinnostaa sekä kyseinen yritys että positio, jaksat panostaa myös hakemuksien räätälöimiseen.
Laurealaiset voivat etsiä työ- ja harjoittelupaikkoja Tuudosta.
  • 6. Räätälöi hakemuksesi
    Työnhakijamarkkinoilla on nykypäivänä paljon upeita hakemuksia. Panostathan hakemuksesi ulkonäköön, jos visuaalisuus on tärkeä osa hakemaasi työtä. Enää sinulla ei tarvitse olla Adobe InDesign -taitoja tehdäksesi kauniin CV:n. Valmiita CV-pohjia löydät ilmaiseksi netistä osoitteesta www.canva.com. Visuaalisuutta enemmän rekrytoijia kuitenkin kiinnostaa hakemuksen sisältö. Räätälöi hakemuksesi kohdeyritykselle ja varmista, että hakemuksestasi löytyy kaikki tarvittavat tiedot ja vastaat työnhakuilmoituksessa esitettyihin mahdollisiin kysymyksiin.

    Pro tip! Tiesitkö, että Novoresume tarjoaa Laurean opiskelijoille ilmaiseksi käyttöön palvelunsa Premium-oikeudet yhden vuoden ajaksi? Lue lisää LINKistä!
  • 7. Työstä oma portfolio
    Kerää kaikki relevantit työnäytteesi ja rakenna niistä oma portfolio. Portfolioon voit kerätä esimerkiksi koulu- tai työprojekteja, lehtijuttuja, itse ottamia valokuvia, suositteluja, todistuksia ja diplomeja, you name it! Portfoliolla konkretisoit taas taitosi rekrytoijalle. Portfolion voit rakentaa joko omille verkkosivuille/blogialustalle tai työstää pdf-tiedostolle. Myös fyysinen portfolio tai CV-kansio on näppärä ottaa mukaan face2face haastatteluun.
  • 8.Valmistaudu haastatteluun
    Kun olet saanut kutsun haastatteluun, voit jo onnitella itseäsi. Olet hakemuksellasi selkeästi tehnyt jo vaikutuksen monien hakijoiden joukosta. Ethän tee kuitenkaan sitä virhettä, että osallistut haastatteluun valmistautumatta. Selaile netistä yleisempiä haastattelukysymyksiä ja mieti valmiiksi esimerkkitarinoita ja vastauksia kysymyksiin. Otathan myös selvää yrityksestä kahlaamalla läpi sen somet ja nettisivut, jotta annat itsestäsi asiaan perehtyneen kuvan. Kannattaa laittaa kuunteluun Haku Päällä -podcast, jota ylläpitävät @minjonit. Sieltä löydät mm. parhaat vinkit etähaastatteluun!
  • 9. Tee selväksi, että haluat paikan
    Paras oma saamani vinkki haastattelussa onnistumiseen ja lopulta harjoittelupaikan nappaamiseen on tehdä haastattelijoille selväksi, että haluat paikan. Älä jätä haastattelijoille siis fiilistä, etteivät he tietäisi, haluatko oikeasti työskennellä kyseisessä paikassa. Joku toinen muuten tekee sen.
  • 10. Haastattelun jälkeen voit ottaa yhteyttä
    Jäikö haastattelun jälkeen jokin askarruttamaan tai tuntuuko, ettet valmistautumisesta huolimatta pystynyt tuomaan itseäsi, osaamistasi ja innostustasi tarpeeksi esille? – Omaa harkintaa käyttäen voit soittaa tai lähettää sähköpostia rekrytoijalle jälkikäteen. Voit kiittää haastattelusta ja kertoa, kuinka kiinnostunut olet paikasta ja toivot, että se välittyi sinusta. Tämän lisäksi voit esittää kysymyksesi tai lähettää vaikka portfoliosi, jota et vielä hakuvaiheessa lähettänyt heille. Älä kuitenkaan turhaan pommita rekrytoijia, sillä he voivat olla hakuaikaan kiireisiä.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua! Autetaan toisiamme, kommentoi mielellään alle, mikä on sinun paras saamasi tai havaitsemasi vinkki harkkapaikan nappaamiseen.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi