Kuormittavatko opinnot? 5 vinkkiä arjessa jaksamiseen

Koulutehtävät lisääntyvät ja deadlinet painavat päälle. Väsyttää. Kuulostaako tutulta? Opiskelu on antoisaa ja hauskaa, mutta ajoittain se saattaa olla myös hyvin kuormittavaa. Tenteistä pitäisi selviytyä hyvin arvosanoin, ja opinnoissa pitäisi edetä tavoitetahdissa. Viime aikoina esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on käyty paljon keskustelua opiskelijoiden työmäärästä ja kuormittumisesta.

Opintopisteitä on tahkottava vauhdilla kasaan ja todennäköisesti opiskelijoiden on tehtävä töitä opintojen eteen viikon jokaisena päivänä. Tähän lisäksi vielä muut velvollisuudet ja mahdolliset työt. Ei ihmekään, jos opiskelijat kuormittuvat.

Varmasti monet opiskelijat kokevat ajoittain riittämättömyyden ja keskeneräisyyden tunteita. Lisäksi viime aikojen etäopiskelut ovat tuoneet opintoihin omat haasteensa. On pitänyt opetella jaksamaan uudenlaisessa tilanteessa. Hektisen arjen keskellä on erittäin tärkeää muistaa pitää huolta omasta jaksamisestaan ja mielen hyvinvoinnista. Tähän postaukseen on koottu viisi hyväksi havaittua vinkkiä, jotka auttavat selviytymään opinnoista kunnialla ja vähemmällä kuormituksella.  

1. Aikatauluta opinnot hyvissä ajoin

Arjen aikataulutus on ensimmäinen askel kohti parempaa jaksamista opiskeluissa. Ota ajoissa selvää käynnissä olevien kurssiesi tehtävistä sekä niiden palautuspäivistä ja merkkaa ne itsellesi ylös, vaikka kalenteriin. Aikatauluta itsellesi jo etukäteen, milloin paneudut mihinkin tehtävään ja kurssiin. Näin sinulla pysyy koko ajan käsitys siitä, mitä milloinkin on tehtävä, eivätkä hommat kasaudu samalle päivälle. Sitten vain muistat pitää aikatauluista kiinni!

2. Erota opiskelu- ja lepoaika

Myös opiskeluissa on tärkeää muistaa pitää huolta omasta lepoajasta. Usein opiskelu saattaa pitkittyä koko päivälle, ja koulutehtäviä saatetaan tehdä myös koko viikonlopun läpi. Oman jaksamisen kannalta kuitenkin on parasta, että erottaa itselleen opiskelu- ja lepoajan. Jokaisesta päivästä olisi hyvä varata tietty aika opiskelulle ja pyhittää esimerkiksi illat kokonaan levolle. Lisäksi olisi hyvä päättää itselleen ainakin yksi tai kaksi vapaapäivää viikosta. Nämä vapaapäivät ovat pyhitetty pelkästään omalle tekemiselle. Usein opiskelu onkin paljon tehokkaampaa ja saat enemmän aikaan, kun opiskelulle on varattu tietyt aikaraamit.

3. Jaa ajatuksia opinnoista ystävien kanssa

Kiireisen arjen keskellä on tärkeää pitää huolta myös omista sosiaalisista verkostoista. Ystävät ja opiskelukaverit ovatkin oiva apu myös opinnoissa jaksamiseen. Opiskelukavereiden kanssa pystyy jakamaan ajatuksiaan opiskelusta ja ehkä myös saada heiltä tärkeitä vinkkejä, miten jaksaa paremmin opintojen keskellä. Ajatusten jakaminen ja tehtävistä keskusteleminen ystävien kanssa voi parhaimmillaan olla hyvin hedelmällistä, ehkä saat keskusteluista hyvää inspiraatiota ja ideoita vaikkapa esseen kirjoittamiseen!

4. Pidä kiinni mielekkäästä tekemisestä

Arjen ei tulisi olla pelkästään opintoja opintojen perään. On hyvä myös pitää kiinni tietyistä rutiineista ja itselle mielekkäästä tekemisestä. Kun hektisen arjen vastapainoksi pääsee tekemään jotain itselle mielekästä, auttaa se jaksamisessa. Jos esimerkiksi nautit urheilusta, muista varata päivästä aikaa edes lyhyelle liikuntatuokiolle! On tärkeää yrittää sisällyttää edes pienissä annoksissa päivään jotain tekemistä, mistä nauttii, ja joka vie ajatukset hetkeksi pois opinnoista.

5. Tunnista oman jaksamisesi rajat

Joissain tilanteissa liika on kuitenkin liikaa. On hyvä oppia tunnistamaan omat jaksamisen rajat ja toimia niiden mukaan. Jos opinnot alkavat tuntua mahdottomilta, on ehkä hyvä hidastaa tahtia ja miettiä vaihtoehtoja. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään onko oma jaksaminen liiallisella koetuksella. Muista opintojen lisäksi pitää huolta myös mielestäsi!

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua saamaan opinnoistasi kaiken irti. Opiskelu on kuitenkin ensisijaisesti antoisaa ja mielenkiintoista. Kunhan samalla muistaa pitää huolta omasta jaksamisesta!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi