Moniaistinen kulttuurikahvila

Julia Wenger

Perjantaina 6. lokakuuta Koivukylän asukastilassa oli vilskettä ja vipinää alueen ikäihmisille. Kulttuurikahvila, jumppatuokiot ja moniaistinen teltta täyttivät päivän ohjelman, jossa asukkaat viihtyivät.

SMILE-hankkeen toteuttamisessa oli mukana Laurean-ammattikorkeakoulusta ryhmä opiskelijoita, jotka suunnittelivat ja pystyttivät moniaistisen kulttuurikahvilan asukastilaan. SMILE-hankkeen tavoitteena on tukea Vantaan lähiöiden maahanmuuttajataustaisten perheiden kotoutumista.

Opiskelijat järjestivät yhdessä SMILE-hankkeen työntekijöiden Mustafe Hirsin ja Minttu Rätyn kanssa kaksi moniaistista tilaa, suomalaisella ja somalialaisella teemalla. Moniaistinen tila luodaan niin, että se koskettaa kaikkia aisteja; näkö-, kuulo-, haju-, maku- ja tuntoaisti.

 Asukastilaan pystytetyt teltat oli sisustettu kyseisen kulttuurin inspiroimina, pyrkien luomaan kotoisan tunnelman ja mahdollisuuden kurkistaa toiseen kulttuurin. Teltassa kuului muun muassa paikallista musiikkia ja valokankaalla näkyi suomalaista metsämaisemaa ja revontulia. Moniaistisen tilan luomisessa hyödynnetään teknologisia apuvälineitä herättelemään aisteja ja syventämään tunnelmallisuutta. Projektorilla heijastetaan kankaalle tai seinälle teemaan sopiva kuvia tai videoita ja äänentoistolaiteella saa kuulumaan musiikkia tai vaikka luonnon ääniä.

Kahvipöydän tarjoilut tuoksuivat ja maistuivat tapahtumassa vieraileville eläkeläisille, kuin myös asukastilassa käyville koululaisille. Opiskelijat (Aleena Baniya, Ayan Mohamed, Juliana Foli) olivat tuoneet pöytään somalialaisia herkkuja, riisipiirakoita, sekä itse leivottua mustikkapiirakkaa. Kahvituksen jälkeen ohjelmassa oli myös live-musiikkia, jossa Salome Ruah (Julia Wenger) esitti muutaman omista kappaleistaan.

Kulttuurikahvilan lisäksi opiskelijat (Claudia Desentis Pichardo, Akseli Hepo-oja) pitivät pieniä jumppa ja venyttelytuokioita eläkeläisille, sillä sitä oli projektin valmisteluissa kovasti toivottu. Etenkin maahanmuuttajataustaiset ikäihmiset ovat usein epätietoisia ikäihmisille tarjotuista liikunta mahdollisuuksista, sillä tiedotus ei saavuta niitä, joilla suomen kieli ei ole riittävän vahva.

Tilaisuus sai paljon positiivista palautetta ja tällaisia yhteisöllisyyttä edistävää toimintaa tullaan Smile-hankkeessa jatkamaan – Mustafe

Opiskelijat kertovat, että tapahtuma toteutui hyvin ja jäljelle jäi hyvä mieli. Kaikki pääsivät osallistumaan ja monipuoliset vahvuudet ja taidot pääsivät käyttöön. Projektin järjestäjien eri osapuolien kanssa oli hyvä tehdä yhteistyötä, vaikkakin joskus oli haastavaa pitää kaikki tasapuolisesti ajan tasalla. Opiskelijat tuumivat, että ruokaa olisi voinut olla enemmän niin vierailijoille kuin opiskelijoille itselleen pitkän päivän aikana. Päivän päätteeksi opiskelijat keksivät tilata pitsat tauolleen, ennen purkutyön aloittamista.

Kuvassa Asukastilan vieraita, Mustafe Hirsi, ja Laurean opiskelija ryhmä.

Akseli Hepo-oja, Aleena Baniya, Ayan Mohamed, Claudia Desentis Pichardo, Juliana Foli ja Julia Wenger

Tämä opiskelijaprojekti on osa Vantaan kaupungin ja Laurean totetuttamaa SMILE-hanketta. Lue lisää hankkeesta https://www.vantaa.fi/fi/hankkeet/hanke/smile-hanke. SMILE-hanke rahoitetaan osana Euroopan neuvoston kehityspankin (CEB) ja Euroopan komission välistä sopimusta, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttaneiden inkluusioita EU jäsenvaltioissa kehittämällä uusia yhteistyön ja rahoituksen muotoja. SMILE-hanke on suunnattu erityisesti EU:n ulkopuolelta tulleille vantaalaisille.

Kommentoi