Milja Laasosen yrittäjätarina

Pääsimme InnoVilla projektitiimin kanssa tekemään haastattelun Milja Laasosesta, joka on 18-vuotias nuori yrittäjä Riihimäen lukiosta. InnoVilla on Laurean Hyvinkään kampuksella toimiva oppimisympäristö, josta voi saada tukea, ohjausta ja neuvoja omalla yrittäjyyspolulla. Milja teki viime syksyn ajan yhteistyötä Laurean ja YLY-hankkeen kanssa. 

Milja Laasonen

Miljan yrityksen esittely ja mistä idea yritykseen

Miljan yrittäjäura lähti liikkeelle ripsienpidennyksistä. Hänen kaverinsa teki ripsienpidennyksiä ja Milja ajatteli keväällä 2020, että se voisi olla asia, mikä myös häntä kiinnostaa. Syksyllä 2020 Milja kävi ripsienpidennyskoulutuksen. Samoihin aikoihin elokuussa koulussa alkoi NY-kurssi, johon Milja osallistui liikeideansa kanssa. Siellä hän perusti ensimmäisen yrityksensä, Miljan räpsyt NY. 

NY-kurssilla hän teki ripsiä asiakkaille ensimmäiset puolivuotta. Korona kuitenkin haittasi yritystoimintaa, kun asiakkaita ei kotiin voinut ottaa. Keväällä 2021 Milja kehitti uuden liikeidean, korujen teon. Miljan räpsyt NY-yritykseen tuli siis lisäksi toinen toimiala. Idea koruihin syntyi, kun hän halusi tietynlaisia koruja, mutta kukaan ei niitä Suomessa valmistanut. Niinpä hän päätti itse ruveta niitä valmistamaan. Milja opetteli alkuun korujen teon ja ihmisiä alkoi kiinnostamaan hänen tekemänsä korut. Koruja hän myy Instagram tilin kautta @theluvprjct. Miljalle hyväntekeväisyys on myös tärkeää, niinpä hänen korujensa tuotosta on alusta asti mennyt 40% hyväntekeväisyyteen. 

Ny-toiminnasta ja Riihimäen lukion ja Laurea-ammattikorkeakoulun välisestä yhteistyöstä

NY-kurssi on lukuvuoden kestävä kurssi lukiossa. Kurssilla pääsee kokeilemaan yrittäjyyttä matalalla kynnyksellä yksin tai ryhmässä. Kurssin alussa käydään läpi perusteoriaa yrittäjyydestä. Alussa on myös yritysten ideointia, jossa opettaja ja muut oppilaat ideoivat yhdessä. Ennen kurssia ei tarvitse olla valmista liikeideaa. Kysyimme Miljalta omia kokemuksia NY-kurssista ja keille hän sitä suosittelisi. Milja kertoi, että NY-kurssi oli mahtava kokemus kokeilla yrittäjyyttä ilman paineita. NY-kurssilla oli myös jatkuva tuki mukana. Miljan mukaan kurssi sopii kaikille, joita yrittäjyys kiinnostaa. 

Milja kertoi, että Riihimäen lukion ja Laurea-ammattikorkeakoulun välinen yhteistyö oli mutkatonta. Hän päätyi tekemään yhteistyötä Laurean kanssa, koska NY-kurssi loppui ja hän halusi yritystoimintaa jatkaa. Milja teki Laurean kanssa yhteistyötä syksyllä 2021 syys-joulukuun ajan. Tämän onnistuneen yhteistyön myötä Laurea jatko-opiskelupaikkana on noussut Miljalla yhdeksi hyväksi vaihtoehdoksi muiden joukkoon. 

 Laureassa ollessaan Milja sai enemmän konkreettista tietoa yrittäjyydestä, kuin mitä hän oli NY-kurssilla saanut. Hän sai tietoa muun muassa verotuksesta ja toiminimen perustamisesta. Laureassa olo opetti Miljalle myös pidemmän aikavälin suunnittelua ja aikatauluttamista. Miljalla oli ohjaajatapaaminen viikoittain, missä hän sitten kertoi, mitä oli saanut viikolla aikaiseksi. Hän myös tykkäsi, että opinnot olivat tosi yksilöllisiä ja ne palvelivat hyvin omaa tilannetta. Hän hyötyi kaikesta, mitä Laurean opinnot hänelle tarjosivat. 

Kysyimme myös, ovatko Laurean kurssit lukiolaisille sopivia. Miljan mukaan ne haastavat sopivasti ja eroavat lukio-opinnoista selvästi, esimerkiksi tietoperustan kirjoittaminen. Milja kuitenkin toteaa, että kaikki lukiolaiset pystyvät kyllä kursseja suorittamaan varsinkin, jos yrittäjyys kiinnostaa. 

YLY-hanke

YLY tulee sanoista yhdessä lisää yritteliäisyyttä. YLY-hanke on ESR-rahoitteinen hanke, jossa ovat mukana Laurea, Riihimäen lukio ja YES ry. Sen tavoitteena on vahvistaa lukioiden ja korkeakoulujen sekä työelämän toimijoiden yhteistyötä ja sosiaalisia kontakteja. YLY-hanke toimii Uudellamaalla ja eteläisessä Kanta-Hämeessä. Riihimäen lukiossa YLY- toiminta näkyy siten, että siellä tarjotaan korkeakouluopintoja osana lukiokursseja tai opintojaksoja, niin kuin Miljankin tapauksessa. YLY on tunnettu sloganistaan ”Maailma on täynnä mahdollisuuksia. Tärkeintä on yrittää ja tehdä jotain, mikä kiinnostaa.” 

Yrityksen tämänhetkinen tilanne ja loppuvuoden tavoitteet

Yrityksellä on tällä hetkellä hiljaisempi vaihe menossa kevään 2022 ylioppilaskirjoitusten takia. Miljalla on kirjoitusten jälkeen tavoitteena perustaa toiminimi. Loppuvuoden tavoitteena on myös panostaa markkinointiin enemmän, laajentaa toimintaa ja jossain vaiheessa perustaa verkkokauppa. 

Tällä hetkellä Milja tekee ripsiä ja myy koruja. Miljan voi tavoittaa Instagramista @miljanrapsyt ja @theluvprjct  

Alla kuvia Miljan tekemistä koruista:

Miljan ensimmäiset korut: ”Olin niin innoissani korujen tekemisestä, että en malttanut odottaa postissa tulevia tarvikkeita. Löysin laatikosta vanhan helmillä koristellun pannan, jonka hajotin. Aloin tekemään ensimmäisiä sormuksia irrotetuista helmistä ja prisman hopealangasta. Lainasin kuvaa varten iskän järkkäriä ja laitoin taustaksi kuviksessa tekemäni savityön.” 
 
Miljan tekemät korvakorut
Miljan tekemä kaulakoru

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi