Mitä tapahtuu sen jälkeen, kun valmistumme korkeakoulusta? Kuinka hyvin opinnot valmentavat meitä työelämän haasteisiin? Näihin kysymyksiin vastauksia haetaan uraseurantakyselyn avulla, joka on arvokas työkalu paitsi oppilaitoksille myös koko opiskelijayhteisölle. Uraseurantakysely on vuosittain korkeakoulujen järjestämä kysely, joka toteutetaan nykyisten opiskelijoiden toimesta ja on suunnattu korkeakoulujen alumneille, joiden valmistumisesta on viisi vuotta.
Uraseurantakyselyn tavoitteena on kehittää opintotarjoamaa ja varmistaa, että korkeakoulujen tarjoamat opinnot vastaavat työelämän muuttuvia tarpeita. Uraseurantakyselyn korkeakoulu kohtainen vastaamisprosentti vaikuttaa myös Opetus- ja kulttuuriministeriön määrittelemään korkeakoulun saamaan perusrahoitukseen. Tosiasiassa uraseurantakyselyn avulla tuotetaan kuitenkin arvoa alumneille, jotta heidän potentiaalisiin jatko-opiskelutarpeisiinsa voidaan vastata paremmin. Miten se tapahtuu?
Uraseurantakysely on verrattavissa esimerkiksi auditointiin
Uraseurantakyselyt toimivat omalla tavallaan laadun auditointeina. Perinteisissä auditoinneissahan tarkastellaan korkeakoulun prosesseja ja toimintaa, uraseurantakysely sukeltaa syvemmälle ja se kerää suoraa palautetta valmistuneilta. Palautteen avulla saadaan tietoa siitä, miten opinnot ovat käytännössä valmistaneet opiskelijoita työelämään. Uraseurantakyselyn vastauksia voidaan käyttää opintojen vaikuttavuuden ja laadun arviointiin aivan kuten auditoinneissakin arvioidaan organisaation toimintaa ja sen kehityskohteita.
Kuva: Canva Magic Media
Opintotarjoaman kehittäminen ja ajantasaisuus
Uraseurantakyselyt tarjoavat korkeakouluille arvokasta tietoa siitä, mitä taitoja ja osaamista työmarkkinoilla arvostetaan juuri kyselyn toteutus hetkellä. Kerätty tieto mahdollistaa opintotarjoaman jatkuvan kehittämisen. Jos kysely osoittaa, että työnantajat kaipaavat esimerkiksi lisää projektinhallinnan, datan analysoinnin tai johtamisen osaamista, voidaan näitä teemoja sisällyttää opetussuunnitelmiin. Samalla kyselyt auttavat todentamaan opintojen ajantasaisuuden, sillä ne tarjoavat tietoa siitä, miten hyvin nykyiset opinnot vastaavat työelämän jatkuvasti muuttuviin vaatimuksiin. Näin korkeakoulut voivat mukautua nopeasti muuttuviin tarpeisiin ja varmistaa, että opiskelijat saavat kilpailukykyiset valmiudet työmarkkinoille. Tämä hyödyttää paitsi opiskelijoita myös yhteiskuntaa laajemmin, sillä ajantasainen koulutus edistää sekä työllistymistä ja tällä tapaa myös työelämän kehitystä.
Kenelle arvo syntyy ja miksi kyselyyn kannattaa jaksaa vastata?
Kysely hyödyttää sekä nykyisiä opiskelijoita että valmistuneita, sillä ajantasainen koulutus parantaa Laurean alumnin kilpailukykyä työmarkkinoilla. Vastaaminen on arvokasta myös alumnille itselleen, erityisesti jos hän harkitsee jatko-opintoja. Kyselyn kautta saatava tieto auttaa selkeyttämään, mitä osaamisalueita kannattaisi syventää tai päivittää alumnin ja nykyisten opiskelijoiden uratavoitteiden saavuttamiseksi. Näin uraseurantakysely ei ole vain koulutuksen kehittämisen väline, vaan myös tehokas työkalu yksilön ammatillisen kasvun tukemisessa.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!