Uusi etäprojektien aikakausi, Co-writerina tekoäly 

Tekoäly on mullistanut maailmaa ja on tällä hetkellä kovassa käytössä sekä työ- että opiskeluelämässä. Hyödynsin tämän blogipostauksen kirjoittamisessa tekoälyä, ja huomaan sen sävyn näkyvän läpi tekstistä. Voi siis sanoa, että tekoäly oli ”co-writer” tässä blogitekstissä, sillä vuorotellen heitettiin ideoita ja näin teksti syntyi. Tämä teksti on siis nykyaikainen, sillä on nykyaikaa tehdä töitä tekoälyn kanssa. Tekoälyn hyödyntäminen nopeuttaa ideointia ja vähentää kirjoitusvirheitäkin. 

Kun puhutaan etäprojekteista, mielipiteet vaihtelevat yhtä laajasti kuin Suomen sää. Toiset rakastavat vapautta ja joustavuutta, toiset kaipaavat lähiopetuksen tuomaa rakennetta ja välitöntä vuorovaikutusta. Itse kuuluin joukkoon, joka epäili etäprojektien toimivuutta, sillä tykkään todella paljon työskennellä paikan päällä ihmisten kanssa. Ennakkoluuloni olivat kuitenkin vääriä ja liioiteltuja, ja tämän takia haluan kirjoittaa tämän blogin kertoakseni, millaista etäprojektissa työskentely oikeasti on. 

Etäprojektien uusi aikakausi 

Etäprojektit tuovat mieleen kuvan yksinäisestä opiskelijasta tuijottamassa tietokoneen näyttöä myöhään yöhön. Mutta tämä stereotypia on kaukana todellisuudesta. Nykytekniikan ansiosta voimme luoda yhtä merkityksellisiä ihmissuhteita virtuaalisesti kuin paikan päällä. Teams-kokoukset mahdollistavat yhteistyön, joka ei kalpene lähiopetuksen rinnalla. Siellä, kun kaikilla on kamerat päällä ja ottaa mukaan positiivisen ja aktiivisen asenteen, saa fiiliksen ihan kuin tutustuisi ihmisiin samalla tavalla kuin paikan päällä. 

Kuinka pitää tiimin henki yllä? 

Yksi suurimmista haasteista etäprojekteissa on motivaation ylläpitäminen. Kun työskentelytapamme muuttuvat, myös motivointikeinomme on päivitettävä. Järjestämällä bingoa, nettipelejä, kyselyitä tai muuta kivaa luo tukevan ilmapiirin, joka muistuttaa meitä siitä, että vaikka olemme fyysisesti erillään, olemme silti yhdessä tässä projektissa. Tätä edesauttaa jokainen tiimiläinen ja etenkin hyvinvointivastaava(t). 

Vuorovaikutus ja yhteistyö 

Vuorovaikutus tapahtuu suurimmaksi osin Teamsin välityksellä. Tottakai on hyvä luoda WhatsApp/Snapchat-ryhmä, jossa kommunikaatio voi olla rennompaa. Tärkeintä on pitää kommunikaatio avoimena ja varmistaa, että jokainen tiimin jäsen tuntee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi. 

Etäprojektit eivät ole vain väliaikainen ratkaisu tai “toiseksi paras” vaihtoehto; ne ovat osoittautuneet arvokkaiksi oppimis- ja työskentelymahdollisuuksiksi. Kun olemme parhaamme mukaan mukana ja omistaudumme tiimityölle ja pidämme tiimihenkeä aktiivisesti korkealla riippumatta siitä, missä fyysisesti olemme, voimme saavuttaa mitä tahansa. 

Kokemusta tekstin tuottamisesta 

Tekstin tuottaminen oli todella helppoa. Esimerkkinä opiskelukaverini Eetu teki blogipostauksen, mutta minulla meni murto-osa hänen blogipostauksen tekemiseen kuluneesta ajasta. Mielestäni tästä blogipostauksesta silti hieman huomaa tekoälyn avustamisen, ja tämän takia luultavasti jatkossa kirjoitan täysin itse blogitekstit. Tämä oli hyvä kokemus, ja suosittelen kaikkia ainakin kokeilemaan ideoida tai tehdä joitakin töitä tekoälyn avulla, sillä se kehittyy jatkuvasti ja on tulevaisuudessa varmasti isossa roolissa. Ja tietenkin viimeistelen tekoälyn tekemällä kuvalla henkilöstä teams kokouksessa.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi