Iso osa väestöstä ikääntyy merkittävää vauhtia ja aihe koskettaa meitä kaikkia, sillä nuorikin on joskus vanha. Millä keinoin voimme ikääntyä arvokkaasti voidaksemme elää aktiivisina yhteiskunnan jäseninä? Voisiko luovasta sosiaalisesta reseptistä olla apua? Ikääntymisen teemat, sukupolvien välinen oppiminen ja luovan sosiaalisen reseptin idea ovat osa Creation POP –hanketta.
Creation POP –hanke pähkinänkuoressa
Laurea on mukana kiinnostavassa kansainvälisessä Creation POP –hankkeessa, jonka kohderyhmää ovat ikäihmiset sekä sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset. Hankkeen tarkoituksena on kartoittaa ikäihmisten tarpeita sekä edistää aktiivista ikääntymistä luovien menetelmien avulla. Lisäksi hankkeessa luodaan opas, verkkoalusta ja työkalupakki. Ne on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään luovuuteen perustuvaa sukupolvien välistä toimintaa.
Mikä ihmeen (luova) sosiaalinen resepti?
Hankkeessa on vertailtu eri maiden käytäntöjä ikäihmisten palveluiden suhteen. Yksi kiinnostava idea on luova sosiaalinen resepti, jota on kokeiltu Irlannissa. Tämä tarkoittaa lyhyesti sitä, että lääkäri voisi lääkereseptin rinnalle kirjoittaa sosiaalisen reseptin, joka toimii lähetteenä maksuttomiin palveluihin. Palvelut voisivat sisältää erilaisia luovia ryhmätoimintoja, kuten liikuntaa, taidetta, lukupiirejä, puutarhanhoitoa, yhdessä pelaamista ja muuta mukavaa yhdessä ohjattua toimintaa.
Gallup
Toteutimme pienimuotoisen gallupin sosiaaliseen reseptiin liittyen. Halusimme ennen kaikkea kuulla ikäihmisten mielipiteitä ja aluksi jalkauduimme Helsingin kaupungin ylläpitämään Kampin palvelukeskukseen, joka toimii avoimena kohtaamispaikkana niin eläkeläisille kuin työttömille. Pari nuorempaa haastateltavaa tavoitimme kauppakeskus Redissä.
Galluppia tehdessämme huomasimme, miten ystävällisesti ihmiset ovat valmiina antamaan aikaansa keskusteluille ollessamme tärkeän aiheen äärellä. Palvelukeskuksessa osa ikäihmisistä oli lähdössä elokuviin, eräs odotti alkavaa keskusteluryhmää. Yksi lähti kotiin käyttämään koiraa. Toinen oli aloittamassa pelaamaan shakkia ja yksi tahtoi jutella ihmisten kanssa.
Redissä ladattiin puhelinta ja työskenneltiin etänä.
Gallup-kysymykset:
- Miltä sosiaalisen reseptin idea kuulostaa? Mitä ajatuksia heräsi?
- Olisiko tällaiselle mielestäsi tarvetta suomalaisessa palvelujärjestelmässä?
- Kuka erityisesti voisi mielestäsi hyötyä luovasta sosiaalisesta reseptistä?
- Millaisen sosiaalisen reseptin haluaisit kirjoitettavan itsellesi eli minkälaisiin luoviin toiminnallisiin ryhmiin haluaisit osallistua?
Irja, 68
- Jotain uutta taas tekeillä.
- Kuulostaa hyvältä. Hyvä tuki rinnalla.
- Yksinäinen ihminen, joka ei tiedä mistä hakee apua tai seuraa.
- Jumpparyhmät ja teatteriretket olisi kivoja.
Anja, 76
- On jo tavallaan tuttua.
- Ei sillä parane kuitenkaan.
- Samaa mieltä kuin Irja.
- Puutarhanhoito, jumpparyhmä, vesiliikunta.
Irjan ja Anjan kanssa nousi keskusteluun informaatiokulun puute, sillä he mielellään osallistuisivat esimerkiksi järjestöjen järjestämiin yhteisiin teatteriretkiin, mutta tieto on vaikeasti saatavilla.
Ari, 69
- Kuulostaa ihan järkevältä. Samalla käynnillä hoidettaisiin kaikki vaivat.
- Kyllä varmaan on tarvetta. Nämä palvelukeskukset on hyviä, kun niitä ylläpidetään. Täällä järjestetään toimintaa ja tapaa samanikäistä porukkaa. Samanikäisille voi valittaa samoista vaivoista.
- Osa ikäihmisistä tahtoo syrjäytyä ja tahtoo olla yksinäisiä, jotka ei paljon pääse liikkumaan. Tiedän omassakin talossa huonosti liikkumaan pääseviä ikäihmisiä.
- En äkkiseltään oikein osaa sanoa. Luen paljon ja ostan divareista kirjoja. Kirjallisuuspiiri voisi olla. Liikun päivittäin koirani kanssa ja iloitsen lapsenlapseni seurasta.
Anja, 86
- Erittäin hyvä, mutta mä onneksi itse hakeudun. Tunnen kuitenkin monta ikäistäni, jotka tahtoo jäädä sinne sohvalle.
- On ehdottomasti. Esimerkiksi tän kaltainen palvelukeskus on tosi hyvä paikka. Tuossa eräs rouva tuli ekaa kertaa ja tarvitsi neuvoja ja tuli multa kyselemään. Täällä on hyvä palvelu ja ruoka. Ollessani omaishoitajana selvittelin itse kaikki palvelut ja soitin ainakin sataan paikkaan. Ihminenhän pysyy terveempänä, kun osallistuu ohjattuihin ryhmiin mukaan.
- Lääkärin tulisi keskustellen selvittää, kuka siitä hyötyisi ja kuka erityisesti tarvitsee.
- Minulla on jo valmiiksi kaikki käytössä. Kävin juuri aamulla musiikkitalolla kenraaliharjoituksia katsomassa. En kaipaa muuta kuin terveyttä itselle. Meidän ikäisenä huomaa heti jos on liikkumatta. Käyn itse kerran viikkoon uimassa. Liikunta on tärkeää.
Antero, 85
- Ensimmäinen kerta, kun mä kuulen. Nimenomaan tärkeetä justiin.
- Totta kai! Täälläkin on täysin lääkäripula. Mulla ei ole enää omaa lääkäriä.
- Kaikki eläkeläiset niin naiset kuin miehet. On tärkeetä. Melkein kaikki miehet tai naiset on yksinäisiä, kun jää leskeksi.
- Tikanheitto, shakki ja biljardi. Jutustelu on kaikkein tärkeintä. Ei vaan oo kavereita enää niin paljoa.
Henry, 69
- Ei kai siitä haittaakaan olis. On sitä huonompiakin ideoita keksitty.
- Se on uusi juttu mulle. Varmaan joo vois olla hyvä juttu. Itsellä tuntuu että aika ei meinaa riittää.
- Yksinäinen ihminen. Esimerkiksi pandemian aikana moni ikäihminen jäi kotiin.
- Mä oon pelihullu niin niihin osallistuisin. Oon pelannu shakkia montakymmentä vuotta myös netissä. Korttipelejä pelaan myös, esimerkiksi samba canastaa ja marjapussia. Torstaisin täällä on bridgeä. Osaan säännöt mutta en ole osallistunut siihen, kun ei ole paria. Aikoinaan olen kyllä ollut mukana muutaman vuoden draamaryhmässä.
Leena, 56
- Keksitäänkö tässä pyörää uudelleen? Tuoko tämä mitään lisäarvoa? Meillä on jo monipuoliset palvelukeskukset, joissa on juuri samaa toimintaa. Lääkäreillä ei ole niistä vaan aina tietoa. Aina on virkistävää tarjota, jos ollaan löydetty että ulkomailla toimii, jos istuu meille ja meidän tarpeisiin. Toki hyvä että avataan ja kokeillaan.
- Voidaan katsoa avarammin. Mikä on todettu toimivaksi jossain muualla voidaan makustella ja pilotoida. Ei tiedetä ennen kuin kokeillaan. Hyvä että haastattelitte ikäihmisiä. He ovat oikeita henkilöitä vastaamaan tähän.
- Jos on sen verran toimintakykyä, että pääset itse liikkumaan ja ottamaan vastuuta itsekin – he ovat kunnossa. Sellaiset ketä ei ole huvittanut tai ei ole tiennyt voisi hyödyntää. Ne kenelle mukaan lähteminen on iso kynnys. Tietoakin on jo, mutta mikä on se porkkana? Mitä muuta siitä saisi kuin seuraa? Voisiko se olla joku elämys, johon ei ole varaa, kuten teatteri, konsertti ym. Ruoka toimisi myös hyvänä houkutteluna. Ja parhaimmillaan olisi kyyti – joku bussi joka kiertää ja hakee mukaan. ”Jos tulet niin saat kyydin /lounaan/pullakahvit/bussilipun”.
- Jaa enpä tiedä. En halua vastata. Haluaisin vaan ulkomaille lomalle.
Maria, 32
- Kuulostaa todella hyvältä. On kaikenlaisia yksityisten ja julkisten järjestämiä palveluita. Monet ikäihmiset kuitenkin kokee yksinäisyyttä. Harrasteryhmät toisivat sosiaalisia kontakteja elämään. Tollasta kannattaa tuoda ehdottomasti Suomeen.
- Olisi ehdottomasti sekä Suomessa että Ruotsissa, Britanniassa – kehittyneissä maissa ikäihmiset kokee yksinäisyyttä. Monilla nuorilla ikäihmisten jälkeläisillä on oma perhe ja ei pääse joka viikko tapaamaan vanhempiaan ja isovanhempiaan. Monet ikäihmiset ovat myös menettäneet kavereita ja ei välttämättä löydä sitä seuraa. Olen katsonut ruotsalaista dokumenttia, jossa puolison kuolema johti ikääntyneen itsemurhayritykseen, kun läheiset kävivät vain harvoin katsomassa. Vanhoja ihmisiä kohtaa myös asiakaspalveluammateissa, kaupan jonoissa ja muuta, jossa jäävät juttelemaan.
- Kaikki. Myös keski-ikäiset ja lapset hyötyy. Sitten ei tule tunnetta, että laiminlöi läheistä vanhusta jos tietää, että he eivät ole yksinäisiä.
- Kuvataiteita ja liikuntaa. Yhteiskävelyt puistossa olisi myös kivoja.
Sosiaalinen resepti – tarvitaanko sitä?
Haastattelemamme ikäihmiset olivat aktiivisia ja osa kertoi esimerkiksi käyvänsä palvelukeskuksessa melkein päivittäin. Haastateltavat toivat esille tietävänsä hyvin monta tuttavaa, jotka ovat kaikki päivät yksin kotonaan.
Ikäihmisiä haastateltaessa syntyi monenlaisia keskusteluja esimerkiksi terveyshuolista, omalääkärin puutteesta sekä palvelukeskusten tärkeydestä. Opiskelijanäkökulmasta sosiaalisen reseptin idea kuulostaa hyvältä. Tarvitaanko sitä ja auttaako se selkiyttämään palvelujärjestelmää lisäten ikäihmisten osallisuutta – tämän voisi selvittää vain pilotoimalla ja kokeilemalla käytännössä. Parhaimmillaan kynnys lähteä ryhmiin mukaan tutustumaan uusiin ihmisiin voisi madaltua ja tiedonkulku helpottua.
Palvelujärjestelmän sisältä löytyy jo toimintaa ja tietoa mutta vaatiiko se liikaa omaa aktiivisuutta? Voisiko lääkäri ohjata ihmistä hoitamaan itseään kokonaisvaltaisemmin? Tällä hetkellä lääkärin lähetteellä voi mennä fysioterapiaan. Voisiko fysioterapialähetteen tapaan ohjautua mukaan luovaan ryhmätoimintaan? Tämä voisi parantaa ikäihmisten elämänlaatua ja vähentää lääkärikäyntejä. Osa ikäihmisistä voi olla hyvin uupuneita toimiessaan esimerkiksi omaishoitajana puolisolleen. Kehittyvät digitaaliset välineet vaativat jatkuvaa ajan hermoilla pysymistä, jolloin tieto ei välttämättä saavuta ikäihmistä. Tällöin pieni ele lääkäriltä voisi saada merkittävän ja pysyvän muutoksen ikäihmisen elämään.
Kirjoittajat Anna-Sofia Mäntykoski & Kati Vapaarinne ovat Laurean sosionomiopiskelijoita, jotka tekevät harjoittelua Creation POP -hankkeessa keväällä 2024.
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!