Mielenterveysongelmat ovat yleisiä lastensuojelun asiakkailla. Sijoitetuista 13-17-vuotiaista lapsista joka toinen on nuorisopsykiatrian asiakas. Lähes kahdella kolmesta koulukotiin sijoitetusta lapsesta oli psykiatrinen diagnoosi selvittää Talentia-lehti.
Vaativassa lastensuojelutyössä omassa työympäristössäni koulukodissa on päiviä, kun tuntuu, että on ”työmaalla” ilman kypärää ja tarvittavia työkaluja. Talentian selvityksen mukaan lähes kahdesta kolmesta koulukotiin sijoitetusta lapsesta oli psykiatrinen diagnoosi. Työpaikassani on kyllä osaamista mielenterveysongelmissa auttamiseen, mutta kaikki eivät tähän pysty. Suurin osa ohjaajista on tavan ohjaajia, niin kuin minäkin, eikä mielenterveysalan ammattilaisia.
Koen, että vaativan lastensuojelun ammattilaiset tarvitsevat koulutusta neuropsykiatrisen nuoren kohtaamiseen ja hoitoon, sekä tiiviimpää yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten, päällimmäisenä nuorisopsykiatrian kanssa. Nuorisopsykiatrian paikkoja on vähennetty vuosien mittaan, mikä näkyy siinä, että vaativan lastensuojelun laitoksiin sijoitetaan ne lapset, jotka eivät saa osastopaikkaa taikka muuta apua. Tilanne on todella harmittava ja turhauttaa koulukodin ohjaajia. Tilanne on vaikeutunut viime vuosien aikana. Psyykkisesti oireilevia lapsia on siirrelty laitoksesta toiseen paremman tuen toivossa, vaikka tosiasiassa lapsi tarvitsisi oikeanlaista apua mielenterveyden ongelmiin.
Toinen iso ongelma, mihin työympäristössäni olen törmännyt, on nuorten päihteiden käyttö. Isolla osalla nuorista tullessaan koulukotiin on jo jonkinlaista päihdetaustaa. Vanhempien tai lapsen päihteiden käyttö onkin yksi yleisimmistä syistä huostaanottoon. Lastensuojelun lakimuutos tammikuussa 2020 toi mukanaan haasteita vaativaan lastensuojeluun. Koulukotiin kulkeutuu päihteitä nyt helpommin kuin ennen. Nuoret saattavat lääkitä masennustaan ja ahdistustaan vahvoilla lääkkeillä ja huumeilla. Aiemmin huumeita ja kiellettyjä aineita sai helpommin kitkettyä pois nuorten elämästä, kun rajoitustoimenpiteitä pystyi käyttämään lievemmin perustein. Nykyinen laki ei aina toimi kunnolla vaativassa lastensuojelussa. Nuoren asioihin ei välttämättä pysty enää kunnolla puuttumaan ennaltaehkäisevästi. Laki mahdollistaa rajoitustoimenpiteet vasta silloin, kun jotain on jo sattunut.
Nuorten ongelmia ja korjaavia toimenpiteitä voi alkaa tekemään vasta sitten nuoren elämä on vakaata ja päihdeongelmat on selätetty. Kasvatuksellisia keinoja on paljon, mutta tällä hetkellä niitä päästään harmillisen vähän hyödyntämään.
LÄHTEET
https://www.talentia-lehti.fi/sijaishuollon-lapset-eivat-aina-saa-apua-mielenterveyden-ongelmiin/
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Kiitos kirjoituksesta. Tätä aihetta on nyt käsitelty ainakin lastensuojelun kentän sisällä paljon lähiaikoina. Sekä sosiaalihuoltolain että lastensuojelulain henki ennaltaehkäisevien palveluiden ensisijaisesta käytöstä, jää valitettavan usean lapsen/nuoren kohdalla toteutumatta. Varmasti monta sijoituspäätöstä tai jopa huostaanottoa jäisi toteutumatta, jos ennaltaehkäiseviä palveluita olisi paremmin saatavilla tai sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelut toimisivat paremmin yhteen. Etenkin tämä näkyy mielenterveyspalveluiden puolella, jossa jonot pelkästään hoidon tarpeen arviointiin ovat järkyttävän pitkiä. Tässä yksi kirjoitus aiheesta https://yle.fi/uutiset/3-11813380
Niin kuin kirjoitit mielenterveysongelmat usein johtavat päihdeongelmiin ja toisinpäin. Se kumpi tulee ensin on merkityksetöntä. Nuori tai lapsi pitää saada tässä tilanteessa kokonaisvaltaiseen hoitoon ja lastensuojelun laitos ei välttämättä ole paras paikka siihen. Mutta lastensuojelu ei olla myöskään vastaanottamatta yhtään oirehtivaa lasta, joten kun muualla ei ole tilaa jää hoito lastensuojelun laitoksille. Näissä tapauksissa nuori ikään kuin dumpataan sinne osoitteeseen kenen on pakko ottaa vastaan ja kuvaamasi tilanne on valmis.
Kiitos kirjoituksesta, mielestäni todella tärkeää asiaa! Vaikka itse työskentelen kuntouttavan lastensuojelun puolella, näkyy sielläkin samat teemat – moninaisia mielenterveyden ongelmia sekä osalla nuorista rankkaakin päihteiden käyttöä. Mielenterveysasioiden käsittelyyn tarvittaisiin ehdottomasti henkilökunnalle lisää tietoa ja osaamista, jotta jokainen nuori saa parhaan mahdollisimman avun ja tuen.