Viisikon seikkailut sote-maassa

Viisikon blogin päätös

Viisikon seikkailut sote-maassa –blogi on tullut päätökseen. Olemme käsitelleet blogissamme sosiaalialan järjestöjen ja palvelutuotannon arviointia, Tampereen kaupungin suunnitelmia ikäihmisten palvelujen parantamiseen, ikäihmisten kokemaa yksinäisyyttä ja sen ehkäisemistä, vanhuutta kehitysvaiheena elämänkaaressa, terveyspalvelujen lähestyttävyyttä ja sairauden pelkoa, hoivayksiköiden tilanteita kilpailutusten kourissa, eläkeläisten pulmia sosiaaliturvajärjestelmän syövereissä, ikäihmisten kotihoitoa, alzheimerin tautia sairastavan Ritvan pääsyä hoivakotiin, järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten […]

Viisikon blogin päätös Read More »

Korvaushoito ryhmäkoteihin?

Ikääntyneiden huumeidenkäyttäjien elämä on yhteiskunnassamme vaiettu asia. Sitä ei juurikaan huomioida palveluissa, eikä heidän tulevaisuutensa ole herättänyt vielä huolta – siitäkin huolimatta, että jotakin merkittävää on selvästi tulossa ihan tuolla kulman takana. Yksittäisiä lehtiartikkeleita tai dokumenttiohjelmia lukuun ottamatta aihetta ei käsitellä yleisessä keskustelussa, ja harvassa ovat ne asiantuntijoiden kannanotot, joita olen onnistunut löytämään asiaan perehtyessäni.

Korvaushoito ryhmäkoteihin? Read More »

Yhdistystoiminnan ytimessä: vapaaehtoisapua ikäihmisille Hervannassa

Tampereella on ainakin yksi kaupunginosa, josta keskikaupungille asioimaan lähtevät ihmiset puhuvat menevänsä ”Tampereelle” eli puhuvat kotikaupunginosastaan oman kaupunkinaan. Tämä kaupunginosa on Hervanta. Kaupunginosan suunnittelu aloitettiin 1960-luvulla ja ensimmäiset asukkaat Hervantaan muuttivat vuonna 1973. Vuosina 2015–2017 tehdyssä kehittämishankkeessa (Tampereen kaupunki 2018) todettiin, että ikääntyneiden määrä alueella kasvaa lähivuosina voimakkaasti, sillä rakentamisen aikaan Hervantaan muuttaneista moni asuu

Yhdistystoiminnan ytimessä: vapaaehtoisapua ikäihmisille Hervannassa Read More »

Ikääntyneet ja alkoholi

Olen 1960-luvulla syntynyt ja omassa lapsuudessani ja nuoruudessani ei olisi tullut mieleenikään, että kumpikaan isoäitini olisi nauttinut alkoholia saati ollut humalassa. Itse asiassa lähipiirissäni ei tainnut olla yhtäkään serkkua tai ystävää, jolla olisi ollut juopotteleva isoäiti. Joku sherry-pullo saattoi jonkun kaapista löytyä. Isoisät olivat sitten asia erikseen.

Ikääntyneet ja alkoholi Read More »

Ritvan elämän ehtoo

Alzheimerin tautia sairastava Ritva, 76 vuotta, sai vihdoin paikan hoivakodista.  Tätä ennen hän oli ehtinyt lukita itsensä useita kertoja ulos kerrostaloasunnostaan, jättää hellan ja kahvinkeittimen päälle, koputella naapureiden oville. Jos vaikka joku heistä sattuisi tietämään, mihin avaimet olivat oikein joutuneet. Huoltoyhtiö kävi silloin tällöin avaamassa Ritvalle oven, ja jokainen näistä kerroista teki merkittävän loven hänen

Ritvan elämän ehtoo Read More »

Kotihoito

Lähdin tutustumaan kotihoitoon haastattelun kautta. Haastateltavaksi sain huimat 18-vuotta kotihoidossa toimineen henkilön. Hän on koulutukseltaan lähihoitaja ja toiminut kotihoidossa valmistumisestaan asti. Kotihoitoon hän lähti työskentelemään halunaan auttaa muita. Hän pitää työstään sen vuoksi, että voi antaa ihmisille hyvän loppuelämän omassa kodissaan.

Kotihoito Read More »

Eläkeläinen tukiviidakossa

Suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä käytetään aiheellisesti nimitystä tukiviidakko. Viidakko tässä yhteydessä tarkoittaa näkymältään sekavaa kokonaisuutta, jonka läpi tietä raivatessasi tarvitset vähintään jonkinlaista viidakkoveistä. Kuvittele itsesi pienituloiseksi eläkeläiseksi: menot ovat äkillisesti lisääntyneet esimerkiksi sairaalassa olon vuoksi, digi-osaamista ei juuri ole, vuokra pitäisi maksaa ja ruokaa ostaa – mistä apua?

Eläkeläinen tukiviidakossa Read More »

”Tiälläkö miun pitäs viihttyy? Mie kuolen ikävään tiällä.”

Olipa kerran laiska sunnuntainen aamupäivä helmikuussa 2022. Vetelehdin sohvan nurkassa edelleen aamutakki päällä ja aamutee höyrysi mukissa, kun sattumalta pysähdyin katsomaan auki olevasta televisiosta tulevaa dokumenttielokuvaa. Huomioni kiinnittyi ensin tutun kuuloiseen murteeseen, ”tämä on jostain meiltä päin, Itä-Suomesta”. Sitten tarina alkoi viedä mukanaan.

”Tiälläkö miun pitäs viihttyy? Mie kuolen ikävään tiällä.” Read More »

Pelon ote

Onko meidän terveyspalvelut tehty tarpeeksi helpoiksi lähestyä, jotta myös sellaiset henkilöt, jotka eivät helposti lähde tutkimuksiin, lähtisivät tutkituttamaan omaa terveyttään. Mitä jos lääkäriin lähteminen pelottaa, ei ole sellaista läheistä, jolle puhuisi ja jolta saisi tukea? Tai mitä jos onkin läheinen, mutta tämä kuuluu niihin, jotka eivät suostu hyväksymään ongelmia ja tukea ei silloin saa.

Pelon ote Read More »

Tullaanko vanhoina lapsiksi jälleen?

Pieni lapsi on täydellisen riippuvainen hänestä huolta pitävistä aikuisista. Lapsi kuitenkin kehittyy koko ajan niin, että riippuvuus huolenpitäjistä asteittain vähenee. Joskus kuulee sanottavan, että vanhuksena ihminen tulee jälleen lapseksi, huolenpidon kohteeksi ja riippuvaiseksi hänestä huolta pitävistä läheisistä tai ammattilaisista. Meidän kaikkien tulisi kuitenkin muistaa, että vanhuus on oma kehitysvaiheensa ihmisen elämänkaaressa ja mahdollistaa vanhuksen toimijuus

Tullaanko vanhoina lapsiksi jälleen? Read More »