Asenteet, mahdollisuus

On selvääkin selvempi, että vangit ja entiset vangit tulevat elämänpolullaan kohtaamaan erilaisia asenteita heitä kohtaan. On ihmisiä, jotka eivät ymmärrä tai edes halua ymmärtää. Tai niitä, jotka pelkäävät, eivätkä edes tiedä totuutta. Monesti vanki leimataan “pahaksi”, koska on ollut vankilassa. Mutta eihän se tarkoita, että vankilassa oleva olisi paha. Me kaikki olemme ihmisiä, ja osa meistä tekee enemmän itselleen haitallisia valintoja, kuin toiset. Monikaan ei välttämättä edes ajattele tekevänsä kauhean suurta rikosta, tai osa voi jopa vahingossa tehdä rikoksen. Syitä on monia, niin kuin myös rikoksiakin.

Julmuutta löytyy, sitä ei voi kieltää. On ihmisiä, jotka ovat todella julmia ja heitä kuuluukin varoa. Mutta heitä kuuluu myös yhteiskunnan tukea kaikin mahdollisin keinoin, etteivät he uusisi julmuuksiaan.

Vankilasta löytyy myös niitä “ihan tavallisia tallaajia”, joidet nähdessään saati tuntiessaan, ei osaisi edes kuvitella heidän ikinä olleen edes vankilassa. Eikä heitä tarvitse pelätä, sillä he eivät ole vaaraksi. Kirjo vankilassa olevista on suuri, ja heistä suurin osa on vaarattomia.

Vankila on paikka, jonne joutuu ihminen, jonka kuuluu pysähtyä ja ymmärtää oman elämäntilanteensa haitallisuus itselleen ja muille. Vankila on paikka, jossa tuetaan ja autetaan vankia kaikin elämän oa-aluein uudelle mahdolliselle elämänpolulle. Päästä vanhoista haitallisista tavoista irti, kohti uutta parempaa mahdollisuutta.

Kun vanki on “istunut rangaistusajan” ja päässyt pois, on hän suorittanut tuomionsa ja näin ollen uusi mahdollisuus olisi hyvä myös antaa. Me jokainen teemme elämässämme virheitä, osa enemmän, kuin toiset. Mutta jokainen meistä ansaitsee uuden mahdollisuuden.

Lähde:

https://www.krits.fi/tietoa/tuomio-tulossa/valmistautuminen-vankilaan/ ‘


Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi