Suomessako rasismia?

Rasismi voi näkyä yksilöiden ja ryhmien välisissä suhteissa tietoisina sanoina tai tekoina. Se voi myös olla tiedostamattomiin ennakkoluuloihin ja pelkoihin perustuvaa käytöstä. Ihmisten välisten suhteiden lisäksi rasismi elää yhteiskuntamme rakenteissa. Rasismi näkyy niin työelämän ja koulutuksen rakenteissa sekä erilaisissa palveluissa. Rasismia voi olla vaikea nähdä, jos sitä ei omassa elämässään kohtaa. Se ei silti tarkoita, ettei sitä olisi.

Kuva: pixabay

Mediassa on paljon ollut esillä eri poc-ihmisten (people of colour) kertomuksia siitä kuinka esimerkiksi työn löytäminen on ollut vaikeaa oman ei suomalaisen nimen vuoksi. Näitä kertomuksia vahvistaa Helsingin yliopiston sosiologian tutkija Akhlaq Ahmadin tekemä tutkimus. Hän lähetti 5000 työhakemusta eri maalaisilla nimillä. Tutkimuksen avulla hän halusi selvittää vaikuttaako nimi siihen saako kutsun työhaastatteluun. Tuloksista selvisi, että suomalainen nimi luo merkittävää etua työmarkkinoilla, vaikka muuten hakijoilla olisikin samat valmiudet tehtävään työhön. Mielestäni tämä on asia, johon yhteiskunnassamme on puututtava ja esimerkiksi anonyymi rekrytointi voisi toimia yhtenä ratkaisuna.

On tutkittu tummaihoisten ihmisten rasismin kokemuksia kahdessatoista EU maassa ja tässä tutkimuksessa Suomi nousi kärkeen. Tutkimuksessa selvisi, että 63 % vastanneista on kokenut rasismia Suomessa viimeisen viiden vuoden aikana. (Statista, 2018) Onkin outoa, että monet ajattelevat Suomen olevan ei rasistinen maa, sillä jo pelkästään tämä tutkimus kertoo jostain aivan muusta.

Oikeistopopulismin vaara

Tällä hetkellä tuntuu, että yhteiskunnassamme on todella vahva vastakkain asettelu mitä tulee maahanmuuttokeskusteluun. Toisesta päästä löytyy niin kutsutut suvakit ja toisena ääripäänä on eräänlaiset nationalistit. Erityisesti somessa törmää erittäin vahvoihin kannanottoihin niin maahanmuuton puolesta kuin vastaankin.

Maahanmuuttovastaisissa puheissa ja kirjoituksista nousee nopeasti esille oikeistopopulismi ja eräänlainen vihapuhe. Populismin avulla koitetaan keskustelua jakaa ”me” ja ”nämä muut” ajatteluun, joka vain vauhdittaa jo valmiiksi mustavalkoista keskustelua maahanmuuton ympärillä.

Mielestäni oikeistopopulismi on uhka niin Suomelle kuin koko EU:lle. Oikeistopopulismissa ajatellaan mielipiteillä edustavan väestöä, eikä sen sisälle mahdu kauheasti tilaa eriäville mielipiteille. On myös vaarallista lähteä mukaan ”me” ja ”nuo muut” ajatteluun, jolla ei ainakaan rakenneta rakentavaa keskustelua mistään. Faktahan on se, ettei maahanmuutto tule ainakaan vähentymään. Jo seuraavien vuosikymmenien aikana voisi kuvitella, että alkaa esimerkiksi ilmastopakolaisuus yleistymään.

Mitä tehdä rasismin vastaisuuden edistämiseksi?

Rasismi aiheena voi monelle tuntua vaikealta ja sitä käsitellessä herätä vahva puolustuskanta, ”Mutta enhän minä ole rasisti!” Uskon kuitenkin, että suurimmalla osalla meistä on ennakkoluuloja ja ajatuksia, joita meidän olisi hyvä pystyä tarkastelemaan ja suhtautumaan niihin kriittisesti. Näistä omista ennakkoluuloista eroon pääsemiseksi on tärkeää kuunnella mitä kerrottavaa poc-ihmisillä on rasismista. Aiheesta löytyy myös paljon kirjallisuutta ja muuta tietoa, joka voi auttaa ymmärtämään esimerkiksi sitä, ettei rasismi ole vain solvauksia ja huutelua. Valmiiksi jo opituista ajatuksista voi olla vaikea päästä eroon, mutta se on tärkeää antirasistisen työn ja tulevaisuuden kannalta.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Suomessako rasismia?”

  1. Kiitos tärkeästä kirjoituksesta!
    Nostit hyvin esille sen, että ihminen saattaa ikään kuin paeta rasisimia ja siihen liittyviä asioita, mutta se ei poista ongelmaa, josta ehdottomasti on syytä puhua ja asioita muuttaa. Olen samaa mieltä siitä, että omien ajatusten ja ennakkoluulojen tutkiskelu auttaa sisäistämään asioita ja sitä kautta myös muuttamaan omaa toimintaa. Omien käsitysten tutkiminen ja muiden kuunteleminen avoimesti onkin asia, jota meidän kaikkien olisi syytä tehdä, jotta maailmasta saataisiin tasa-arvoinen paikka ihan kaikille.

  2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Tutkimustulokset rasisimista ovat pysähdyttäviä, mutta tärkeitä… Kuvauksesi maahanmuuttokeskusteluun liittyvästä vastakkainasettelusta ja sen tuomista ongelmista on erittäin osuva. Omia ennakkoluulojaan ja ajatuksiaan voi olla jopa vaikea tutkiskella, mutta se on erittäin tärkeää, jos haluaa aikaiseksi muutosta. Hienoa, että mainitsit “valmiiksi opitut ajatukset”, sillä näinhän se on. Jos ihmiset alkaisivat tutkiskelemaan omia ajatuksiaan ja ennakkoluulojaan, eivät he toivottavasti opettaisi samoja vääristyneitä ajatusmalleja enää eteenpäin vaan tekisivät asioita mallien rikkomiseksi.

  3. Yhteen blogipostaukseen on äärttömän vaikeaa kiteyttää tärkeimpiä rasismin elementtejä. Kiitos rohkeudesta lähteä avaamaan näinkin isoa yhteiskunnallista ongelmaa. Pidin siitä, miten tuit tekstiäsi tutkimuksilla. Tämän kaltaiset tutkimukset pysäyttävät ja toivottavasti aiheuttavat keskustelua. Valkoisena ihmisenä on tärkeää tiedostaa oma etuoikeutettu asema yhteiskunnassamme, jotta ongelmaan voidaan alkaa vaikuttaa. Jokaisen etuoikeutetun tulisi tehdä oma osuutensa rasismia vastaan. Rasismista selvää ottaminen, siitä puhuminen ja värillistettyjen kuunteleminen ovat hyviä ensiaskelia. Yksi rasisimiin liittyvä kirjasuositus on Reni Eddo-Lodgen kirja “Miksi en enää puhu valkoisille rasisimista”. Kiitos hyvästä postauksesta!

Kommentoi