Koronan vaikutus mielenterveyteen

Istut junassa ja sinua alkaa yskittämään. Vilkuilet ympärillesi. Mietit, miten muut reagoivat tai huomaako kukaan. Korona on saanut meidät suhtautumaan yskimisiin ja aivasteluihin uudella tavalla. Pelko, että toiset leimaisivat koronan kantajaksi, voi olla vahva.

Koronaepäily saattaa ajaa yksilön itsesyytöksiin. Mieli käy läpi tapahtumia, joissa olisi voinut olla varovaisempi ja huoli tartuttamisen mahdollisuudesta lisääntyy. Koska meitä on ohjeistettu olemaan varovaisia koronan leviämisen estämiseksi, häpeän tunteminen ja itsesyytökset ovat erittäin luonnollisia.

Häpeä voi kertoa mahdollisesti torjutuksi tulemisen pelosta ja itsesyytökset taas nousevat esille ajatuksesta, että olisi voinut vaikuttaa asioihin ja toimia toisin. Kaikkia asioita ei kuitenkaan pysty itse hallitsemaan.

Korona lisää ahdistusta ja huolta

Koronavirus hallitsee suomalaisten ajattelua ja elämää valtavasti sen jokapäiväisen uutisoinnin takia. Medialla on tapana päivittäin julkaista uudet tartuntalukemat, jotka voivat lisätä pelkopandemiaa sekä häpeän tunnetta omasta mahdollisesta sairastumisesta. Koska korona vallitsee laajasti uutissisältöjä, on se henkisesti kuormittavaa yksilölle.

Korona on aiheuttanut ahdistusta kansassa, sillä mielessä on alati huoli omasta työpaikasta, rahasta ja läheisten tai omasta sairastumisesta. Suomalaisten koronahuolet ovat näkyneet mm. Mieli ry:n kriisipalvelujen yhteydenottomäärien nousussa.

Joissain tapauksissa koronapandemia ja siihen liittyvä eristäytyminen ovat lisänneet päihteidenkäyttöä. Yksinäisyys ja eristäytyminen on ikään kuin jäänyt päälle ja näin vähentänyt turvaverkkoja. Koronan suurin terveydellinen vaikutus ei lienekään viruksen saaminen, vaan ihmisten reagointi asiaan.

Muista ettet ole yksin

Huoli ja pelko ovat normaaleja tunteita, mutta pitkittyneinä ne häiritsevät ajattelua ja keskittymistä. Koronakriisissä selviytymisessä sen sijaan tarvitaan myönteisiä tunteita, kuten iloa ja uteliaisuutta, jotka edistävät mielen joustavuutta ja luovuutta. Voimme kaikki osaltamme vaikuttaa tähän. Tuomitsemisen sijasta, voimme yrittää antaa toisillemme ymmärrystä. Olemme kaikki loppujen lopuksi samassa veneessä.

Jos haluat työstää omaa hyvinvointiasi, löydät Laurean opintopsykologin keräämät linkit auttavista tahoista LINKistä >> Opiskelun tueksi >> Hyvinvointi >> Työkaluja hyvinvointiin. Keskusteluseuraa saat esimerkiksi MIELI Suomen Mielenterveys ry:n ylläpitämästä Sekasin-chatista tai varaamalla ajan oman kampuksesi opintopsykologilta. Ethän jää huoliesi kanssa yksin!

Lähteet:

Merikanto, Tiina 20.8.2020. Korona ahdistaa suomalaisia valtavasti – Psykiatri: Koronan suurin terveysvaikutus tulee siitä, miten reagoimme epidemiaan. YLE. Luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-11499787. Luettu: 20.11.2020.

Rastas, Riina 31.7.2020. Miksi todistelen sen olevan vain pikkuflunssaa? Aamulehti. Luettavissa: https://www.aamulehti.fi/kolumnit/art-2000007480979.html. Luettu: 20.11.2020.

Tuhkanen, Ari 9.9.2020. Korona hallitsee suomalaisten ajattelua jo niin paljon, että se aiheuttaa mielenterveysongelmia, sanoo THL:n pääjohtaja – “On ollut ykkösuutinen pitkään, ja mennyt vähän överiksi”. YLE. Luettavissa: https://yle.fi/uutiset/3-11534951. Luettu: 20.11.2020.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi