Niko Laurilan urapolku – Miten taloushallinnon tradenomista tuli ammattikuvaaja?

Aloitimme tammikuussa 2021 projektitiimimme kanssa yhteistyön porvoolaisen Niko Laurilan kanssa. Laurila toimii Ilmavaltiaat Oy toimitusjohtajana, joka keskittyy valo- ja videokuvaamiseen maalla, merellä ja ilmassa. Hän työskentelee Suomessa ja ulkomailla tehden valokuvausta, videotuotantoa, ilmakuvausta sekä 3D-virtuaalikierroksia.

Projektitiimimme sai tehtäväkseen kaupallistaa yrityksen toimintaa ja laajentaa sitä Porvoon ulkopuolelle. Pyrimme kehittämään Niko Laurilalle kaupallisia yhteistöitä, muun muassa suunnitteilla retkeilytuotteet ja palvelut sekä kuvaukseen liittyvää kalustoa. Teemme tiimimme kanssa sosiaalisen median markkinointisuunnitelman, jossa analysoimme Laurilan sosiaalisen median kanavia sekä kilpailijoita. Tavoitteena on näkyvyyden lisääminen. Lisäksi pyritään luomaan pohja mahdolliselle kaupallisille yhteistöille sekä yhteistyökumppanuuksille.

Niko Laurila aloitti valokuvausharrastuksen 13-vuotiaana. Tähän aikaan digikamerat ”pokkarit” saapuivat markkinoille ja hinnaltaan kaikkien saataville. Laurilaa kiehtoi digiaika, kun ei kulunut filmiä ja pystyi poistamaan turhia kuvia. Hetkien ikuistaminen kiehtoi Laurilaa, kun aina pystyi palaamaan kuvattuun hetkeen. Kameran saatuaan Laurila otti kuvia maisemista ja sukujuhlista, myös ulkona kuvaaminen hyvässä valossa oli mielenkiintoista.

Alkuvaiheessa kiinnostus kohdistui valokuvaukseen, mutta opittuaan sen perusteellisesti kiinnostus videokuvauksesta kasvoi. Valokuvaus ja videokuvaus ovat hyvin erilaisia, kun videokuva koostuu esim. 25 kuvasta sekunnissa, joten videolle voi saada jo kymmenessä sekunnissa paljon sisältöä. Lisäksi Laurilaa kiehtoi äänen taltiointi videolle.

Alkuvaiheessa Laurila kuvasi kameran automaattiasetuksilla, mutta nälkä kasvoi syödessä ja nopeasti siirryttiin kuvamaan manuaaliasetuksilla. Laurila opetteli kaiken itse, hän hyödynsi alan kirjallisuutta, kyseli esim. kamerakauppiailta vinkkejä, katsoi valokuvakirjoja sekä muiden ottamia teoksia ja pohti miten ne ovat kuvattu. Kun kuvausharrastusta oli jatkunut jo vuosia, tuli 2013-2014 vuosina mieleen, että harrastuksesta voisi muodostua oikea ammatti itselleen. Laurilan ammattikuvaus sai alkunsa palavasta halusta ilmakuvaamiseen droneilla. Siitä innostuneena syntyi Ilmavaltiaat Oy. Kun Laurilan ilmakuvaus sujui taidokkaasti, niin häntä kysyttiin myös maanpinnalle. Yritys perustettiin 2015. 

Laurila valmistui vuonna 2016 Porvoon Haaga-Heliasta taloushallinnon tradenomiksi. Myyntityö kiinnosti häntä aina ja matematiikka oli lähellä sydäntä. Ensin Laurila opiskeli merkonomiksi ja siitä oli luonnollista jatkaa tradenomiksi. Halu olisi ollut mahdollisesti jatkaa opiskelua eteenpäin, mutta liiketoiminta muodostui täysipäiväiseksi työksi. Valmistuttuaan 2016 tradenomiksi, Laurilalla oli selkeänä tavoitteena pyrkiä ammattikuvaajaksi heti. Vuoden verran kesti, että oli tarpeeksi asiakkaita ja verkostoa elättääkseen itsensä juuri ja juuri. Alkuvaiheessa ensimmäiset 18 kuukautta pelastuksena oli starttiraha. Yrityksen liikevaihto oli melko pientä alkuun, mutta jo 2019 liikevaihto oli 259 000 €, mikä on todella hyvä lukema yhden miehen yrityksessä. Aluksi Laurila perusti toiminimen vuonna 2015, mutta 2018 hän päivitti yrityksen osakeyhtiöksi. Niko Laurila Photography tuli aputoiminimeksi osakeyhtiön myötä. Yrityksen tulee tunnistamaan jatkossa Niko Laurila Visual Storyteller nimellä.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi