Koti Kullan Kallis -blogin esittely

Sanonta ”Oma koti kullan kallis” pätee meistä suurimpaan osaan.  Koti on meille tärkeä asia, tukikohta, minne voi aina mennä. Suomessa ja maailmalla asuu kuitenkin ihmisiä, joille oma, kodiksi kutsuttava paikka, ei kuulu arkipäivään.

Kirjoitankin Koti Kullan Kallis- blogissani asunnottomuudesta Suomessa ja maailmalla. Avaan asunnottomuutta käsitteenä sekä asunnottomuuden tuomia haasteita. Kerron myös mitä Suomessa tehdään asunnottomuuden poistamiseksi.

Antoisia lukuhetkiä! 😊

Koti Kullan Kallis -Lopuksi

Asunnottomuus on saanut viime vuosina paljon julkisuutta ja sen takia ajattelinkin, että perusasiat asunnottomuuteen liittyen on aika monella hallussa. Toki kyseessä saattaa olla ajatukseni vääristymä, koska asunnottomuus on itselleni tutumpi aihe. Ainakin nyt.

Blogiini liittyvä projektityö sisältää paljon informaatiota asunnottomuudesta enkä halunnut niitä enää blogissani toistaa. Kuka tahansa pystyy katsoa nopealla googlauksella perusfaktat asunnottomuudesta niin halutessaan. Halusin kirjoituksen sisällön olevan jotain muuta, enemmän ajatuksia ja tunteita herättävä blogi asunnottomuudesta. Joko sillä tavalla, että lukija saa jotain uutta ajateltavaa tai jatkojalostettua jo aiemmin esiintynyttä ajatusta.

Kodin käsite, talouden vaikutukset asunnottomuuteen, korona ja asunnottomuus sekä mielipiteiden muuttaminen asunnottomuuteen liittyen ovat vain pintaraapaisu siitä, mitä asunnottomuudesta voisi kirjoittaa. Aihe on laaja. Toivoin jättäneeni teksteissäni varaa kysymyksille enkä antanut valmiita vastauksia. Aikakausi tällä hetkellä on epävarmuutta ja ristiriitaisuuksia täynnä, mutta asunnottoman tilanne on aikakaudesta riippumatta sama. Ei toivoton, mutta paljon aktiivisuutta kaipaava osa-alue.

Presidentti kehottaa ”Ottakaa fyysistä etäisyyttä ja henkistä läheisyyttä toisiinne”. (https://www.presidentti.fi/uutinen/presidentti-niinisto-koronaviruksesta-olemme-tassa-joukolla-toinen-toisiamme-tukemassa/ ) Huolehditaan me, joilla asiat ovat hyvin, myös niistä, joilla ei mene niin vahvasti. Jos ajatellaan yhteiskuntaa tiiminä, olemme yhtä voimakkaita kuin ryhmämme ”heikoin lenkki”. Miten saisimme kaikki, asunnottomat ja muut huono-osaiset, mukaan yhteiskuntaan sen osallistuvaksi jäseneksi? Varsinkin olemassa olevan kriisin takia, jälleenrakentamisen tulisi huomioida myös ne, joilla oli vaikeaa jo ennen kriisin alkua.

Keskusteluilmapiirin muuttaminen

Mietin edellistä blogia kirjoittaessani, miten ihmiset katsovat asunnottomia alentavasti koronakriisin aikana murehtien asunnottomien suurentunutta riskiä levittää virusta. Unohdetaan asunnottoman näkökulma asiaan. Keskustelukulttuuria ja ihmisten ajatusmaailmaa tulisikin muuttaa niin, että ihmiset osaisivat ajatella, että meillä muilla on velvollisuus auttaa hädässä olevia. Asiaa auttaisi mielestäni se, että keskustelukulttuuri ja sen sävy muuttuisi.

Lue lisää Keskusteluilmapiirin muuttaminen

Asunnottomuus ja sairastaminen

Edelleen Korona-ajatuksen siivittämänä, mietin sairastamista asunnottomien näkökulmasta. Korona vaikuttaa meidän kaikkien arkeen ja suurimmalle osalle tuntuu olevan haaste olla kotona ja paikoillaan. Asunnottoman tilanne on päinvastainen. Haasteena on jatkuva liikkeellä oleminen ja ulkona ajan kuluttaminen.(https://dynamic.hs.fi/a/2020/pakkoollaulkona/?fbclid=IwAR2zt1aQIVwNVRDP5GTYQaD90aAKKWM0YHcGc3e4PafUJVwAJ-Oz4_tw80U).

Lue lisää Asunnottomuus ja sairastaminen

Koti Kullan Kallis -Talous ja asunnottomuus

Koronan synty ja kehitys

Koronavirus on lähtenyt leviämään Kiinan Wuhanissa mahdollisesti jo marraskuun puolivälissä. Kiinan virallisen tiedotteen mukaan ensimmäinen koronatartunta on todettu vasta 1.12. Kiina myönsi virallisesti WHO:lle viruksen olemassaolon vasta joulukuun lopussa. https://www.who.int/csr/don/05-january-2020-pneumonia-of-unkown-cause-china/en/) Silloin WHO totesi, ettei kansainvälisiin toimenpiteisiin ollut vielä tarvetta. https://www.newstatesman.com/world/asia/2020/04/how-world-health-organisation-s-failure-challenge-china-over-coronavirus-cost-us Taustalla on luultavasti Kiinan kyvyttömyys antaa faktatietoa viruksen todellista leviämisestä. https://yle.fi/uutiset/3-11185773

Yhdysvalloissa presidentti Trump moitti WHO:ta toimettomuudesta eikä myöntänyt koronaviruksen vaarallisuutta. https://www.theguardian.com/us-news/2020/mar/28/trump-coronavirus-misleading-claims Koronarajoituksiin ryhdyttiin vasta maaliskuun puolivälissä. https://www.aamulehti.fi/a/8f32ebbb-2562-4d0d-84df-11989d412692 Sittemmin Trump on etsinyt syntipukkia WHO:sta ja sen toimimattomuudesta. https://www.washingtonpost.com/outlook/2020/04/14/trump-who-coronavirus-response/ Syytteessä on toki mielestäni totuuden siemen.  Venäjällä ensimmäinen todettu, julkisuuteen tuotu koronatapaus myönnettiin 19.3, vaikka maan alhaisia koronatartuntalukuja ihmeteltiin maailmanlaajuisesti jo hyvän aikaa.https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venajalla-ensimmainen-raportoitu-kuolemantapaus-koronaviruksen-vuoksi/7766458#gs.69f68v, https://yle.fi/uutiset/3-11255889

Korona ja talous

WHO on kansainvälisesti luotettavana pidetty järjestö, jonka asiantuntijoita kuunnellaan (jos kuunnellaan) erilaisissa ihmisten terveyteen liittyvissä kysymyksissä. Kiina, Venäjä ja Yhdysvallat ovat maailmantalouden kannalta johtavia tai nousevia maita ja vaikuttavat omalla taloudellisella ja poliittisella toiminnallaan kaikkien ihmisten talouteen ja hyvinvointiin. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001871259.html, http://maailmantalous.net/fi/abc/g20 En kirjoituksessani perehdy koronatoimien oikeutukseen tai varsinaisesti niiden oikea-aikaisuuteen vaan mietin koronan vaikutuksia talouteen ja sen kautta asunnottomuuteen.

Globaali markkinatalous liittyy meidän kaikkien päivittäiseen toimintaan, huomasimme sen tai emme, halusimme tai emme. Öljyn hinta sekä pörssin muutokset vaikuttavat kaikkialla maailmassa hintojen laskuun ja nousuun, ihmisten ostovoimaan ja työllisyyteen ja sitä kautta ihmisten hyvinvointiin. Yhdysvalloissa ennakoidaan olemassa olevan tilanteen olevan verrattavissa 1930-luvun lamaan, joka ei ole ollut edes verrattavissa 2008 alkaneeseen finanssikriisiin, jonka kaikki varmasti muistamme. 2008 tilanne oli jopa hyvä. https://www.hs.fi/paakirjoitukset/art-2000006463635.html, https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001791522.html

Suomessa koronatoimia ovat olleet muun muassa julkisten, yli kymmenen hengen kokoontumisien kieltäminen, ravintoloiden ja kuppiloiden sulkeminen sekä Uudenmaan rajojen sulkeminen. Toimien takia monet laittoivat liikkeidensä ovet kiinni, jotkut lopullisesti. Toimet olivat siinä vaiheessa välttämättömiä viruksen leviämisen estämiseksi. https://yle.fi/uutiset/3-11260395

Kun ei ole kysyntää, ei ole tarjontaa. Kun ei ole tarjontaa, ei ole myyntiä. Ihmisillä ei ole varaa ostaa tuotteita ja palveluja, jolloin yritykset kaatuvat. Yrityksillä ei ole varaa maksaa palkkoja ja työttömyys kasvaa. Lisäksi Suomessa asuntovelallisten talous on ollut huolestuttavalla tolalla jo usean vuoden ajan. Ihmiset elävät velaksi käyttö- tai kulutusluotolla ja mahdollisesti maksavat velkaa velalla. Taloyhtiölainojen kasvu on räjähtänyt viime vuosina. https://www.hs.fi/talous/art-2000006256713.html Helsingin sanomien mukaan tällä hetkellä yt- neuvottelujen piirissä on yli 400 000 ihmistä yli 20 henkilön yrityksissä. Tähän siis lisäksi pienemmät yritykset ja yksityisyrittäjät. https://www.hs.fi/talous/art-2000006462148.html Kriisi saattaa kestää talouden näkökulmasta vuosia.­­­­­­­­­­­­­­­ https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kuinka-koronakriisi-on-runnellut-suomen-taloutta-valtiovarainministerio-julkistaa-talouskatsauksen-katso-suorana-kello-11/7792106#gs.69el1j

Talous ja asunnottomuus

Talouden mullistukset näkyvät kaikkein eniten niille, joilla on jo muutenkin hankalaa. Kuten edellä esitin, Suomessa on potentiaalisia talousvaikeuksissa olevia hurja määrä tällä hetkellä. Luottotiedottomien määrä kasvaa varmasti, jolloin on hankalampi saada asuntoa vuokrattua ja uhka jäädä ilman asuntoa, on suuri. Väitän edellisen perusteella myös asunnottomien määrän kasvavan. Asunnottomat ovat muita heikommassa asemassa, koska heidän palveluistaan luovutaan ensimmäisenä ja ne palautetaan viimeisenä.

Kerron seuraavassa blogitekstissäni asunnottoman henkilön sairastamisesta ja palveluiden alasajosta koronakriisin keskellä.

Koti Kullan Kallis

Kielitoimiston sanakirjan mukaan sanalla koti viitataan yhden tai useamman henkilön tai perheen vakinaiseen asuntoon, kuvaamaan taivasten valtakuntaa, asuinpaikkaa tai hoitolaitosta. Koti kuvastaa mielestäni kaikissa tapauksissa jotain stabiilia ja vakaata, turvallistakin. Toisille koti ei ole koti ilman valkoista kodin sisustuslehti -tyyppistä valkoista maailmaa ja mustilla sisustuskirjaimilla kirjoitettuja mietteitä seinällä. Koti tuoksuu puhtaalta ja kaikki tavarat ovat järjestyksessä. Ei mitään liikaa, ei mitään turhaa. Harmonista. Meillä on varaa hifistellä ja Marie Kondoilla.

Lue lisää Koti Kullan Kallis