Yksin, kaksin, yhdessä

Olemme 4 neidin tiimi, jotka opiskelevat toista vuotta sosiaali-, terveys- ja liikunta- alan ammattikorkeakoulututkintoa. Blogimme toteutetaan osana sosiaalialan lainsäädännön, palvelujärjestelmän sekä sosiaalialan vaikuttamistyön kurssia. Yksin, kaksin, yhdessä blogi käsittelee ajankohtaisia aiheita, jotka nousevat esiin menneisyydestä tai ovat osa tätä päivää tai mahdollisesti tulevaisuutta.

Tulevina sosionomeina olemme kiinnostuneita ihmisten hyvinvointiin liittyvistä tekijöistä sekä yhteiskuntamme tilanteesta ja siinä esiintyvien muutosten tarpeista sekä näiden etenemisestä. Tiimin sisäisesti meitä yhdistää usko tulevaan, yhteys luontoon ja taito löytää ympäriltä hyvää. Yksilöinä jokaiselta meistä löytyy omat vahvuutemme, Mirka vaikuttaa sukupuoli- sekä kulttuurisensitiivisillä tiedoilla ja taidoilla, Mariina oivaltaa ihmismielen saloja ja luo mielen taideteoksia, Anni tutkii kiehtovaa menneisyyttä herättäen tarinat henkiin ja Ida nostaa pohdintoihin päivän ilmiöitä sekä luo yhteisöllisyyden kokemuksia.  

Aiheet nousevat viikoittain blogissamme esille, joten tervetuloa kuulolle ja pohtimaan asioita kanssamme. Muista, että sinunkin sanasi on arvokas.

-Anni, Ida, Mariina & Mirka

Jäähyväisten aika <3

Blogityöskentely on aika päättää tältä keväältä ja halutaankin yhdessä kiittää kaikista kommenteista ja keskustelusta. Kirjoittaminen oli välillä yllättävänkin vaikeaa, kun omat ajatukset tuli saada tekstiksi muotoon, jota mahdollisimman moni voisi ymmärtää.

Parasta blogissamme oli neljän erilaisen nuoren naisen ajatukset koottuna yhdelle alustalle, jossa kaikki pääsivat tasapuolisesti avaamaan näkökantojaan hämmästyttävistä ja kummastuttavista asioista. Mielekkäintä bloggaamisessa oli ehdottomasti keskustelu ja kommentointi, joka ikään kuin herätti kirjoituksen henkiin!

Ihanaa kesän odotusta kaikille!

-Ida, Mariina, Mirka & Anni

Krooninen sairaus ja hoitoväsymys

Lemppari reality televisio- ohjelmani on Youtubesta löytyvät videoblogit eli vlogit. Olen vuosia seurannut Jessica Kelgren- Fozardia sekä Simon & Martinaa. Jessicalla ja Martinalla on kummallakin Ehlers- Danlosin oireyhtymä (EDS), mikä on perinnöllinen tukikudoksien sairaus, mille on ominaista sidekudoksen rakennevika sekä hauraus eri kudoksissa. Sairastavalta on kehoa kasassa pitävässä kollageenin muodostumisessa häiriöitä. Tämä aiheuttaa kaikenlaisia ongelmia, esimerkiksi yliliikkuvuutta, löysiä niveliä, minkä vuoksi paikat menevät helposti sijoilta. Iho venyy herkästi ja on mustelma-altis. Näihin sairauksiin liittyy melkein aina sydämen ja keuhkojen verenkierron, suoliston, virtsateiden, lihaksiston sekä autonomisen hermoston toiminnan ja rasituksesta palautumisen poikkeavuutta, mikä aiheuttaa sitten toimintakyvyn vaihtelua.

Lue lisää Krooninen sairaus ja hoitoväsymys

It’s a man’s world

Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, missä Helsingissä on merkittävää naishenkilöä esittävä patsas? Tai missä setelissä on ansiokkaan uran tehneen naisen kuva? 

Tiesitkö että autojen turvallisuustestauksissa käytetyt törmäysnuket ovat miehen keskimitan mukaan tehtyjä, lisäten naisten loukkaantumisriskiä kolaritilanteessa 47%:llä? Ja että älypuhelin on suunniteltu mitoiltaan miehen käteen?

Lue lisää It’s a man’s world

Rakentavan riitelyn resepti

Riitely on osapuolten välinen konflikti, missä pyritään ratkaisemaan ongelma. Ilmiönä riitely on lähes väistämätöntä parisuhteessa. Parhaimmillaan se puhdistaa ilmapiiriä ja luo suhteesta syvemmän, mutta pahimmillaan se voi kulminoitua henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan.

Lue lisää Rakentavan riitelyn resepti

Sosiaalisesta eristäytymisestä ja sen seurauksista

Näinä aikoina sosiaalinen media ja uutiset ovat pullollaan vinkkejä, kuinka selvitä sosiaalisesta eristäytymisestä ja kuinka saada aika kulumaan, kun omasta kodistaan ei pääse poistumaan ja suunnilleen kaikki aktiviteetit on peruttu. Nämä vinkit ainakin itselleni kuratoidussa sosiaalisessa mediassa pyörivät oman kodin laiton ja huonekasvien kasvattelun ympärillä. Nyt olisi myös se aika, kun laitat tomaatit ja kesäkukat itämään.  

Lue lisää Sosiaalisesta eristäytymisestä ja sen seurauksista

Miltä susta tuntuu?

Pandemian myötä arki on muuttunut radikaalisti, eikä rauhan aikana ole vastaavia olosuhteita ennen kohdattu. Itse sairauden pelon lisäksi myös poikkeusolot, sosiaalinen eristäytyminen, tilanteen hallitsemattomuus ja leviämistä hidastavat yhteiskunnalliset toimenpiteet tuovat omat stressitekijänsä elämään ja herättävät meissä erilaisia tunteita. 

Lue lisää Miltä susta tuntuu?

Täällä jaetaan ilmaista stressilääkettä!

Kesäkunto, vatsalihakset, bikinivartalo, tiukka peppu… Voi kun kyllästyttää valmennuksia kaupittelevien ainaiset ulkoiset motivaatioyritykset liikuntaan ja hyvinvointiin. Tämän lisäksi saatetaan mainita, että liikunnasta ja terveellisestä ruoasta tulee hyvä olo. Harvoin tätä kuitenkaan avataan sen enempää. Päätin avata aihetta itseäni kiinnostavasta näkökulmasta myös tänne blogiin, sillä tuttavapiirini ei jaksa enää paasaustani aiheesta. Toivottavasti saatte tästä motivaatiota liikkumiseen, tai vaikka inspiraatiota pienten kotikoululaisten liikuntatunteihin.

Lue lisää Täällä jaetaan ilmaista stressilääkettä!

Koko kevään kestävä joulu

Käsillä olevaa tilannetta sen enempää kommentoimatta, päätin pohtia sen aiheuttamaa ajankohtaista aihetta. Monen arki on muuttunut lyhyessä ajassa ja tekemisiämme on rajattu isoin ottein. Suositukset kotona oleiluun, harrastusten ja koulujen taukoon sekä etätöihin, ovat johtaneet joko yksinoloon tai jatkuvaan perheen kanssa yhdessäoloon. Tilanne on ennen näkemätön ja erikoinen, mutta itse lapsettomana, suhteellisen tasapainoisen puolison kanssa elävänä ja jo valmiiksi köyhänä opiskelijana, uskon selviäväni helpolla.

Lue lisää Koko kevään kestävä joulu

Käynnistetään kevät yhdessä

Kuten kaikki kaupungit, on korona hiljentänyt Kangasalan. Juuri kun olimme avanneet ovet kylämme perhekahvilalle, piti ne jo toistaiseksi sulkea. Kälynen talvi esti itsessään yhteiset kokoontumiset mm. pulkkailun ja luistelun merkeissä, joten kevään kurkistaessa innostuimme ystäväni kanssa mahdollisuudesta aloittaa toiminta, joka toisi meitä ihmisiä yhteen täällä Kangasalla. MLL:n yhteyshenkilön kautta järjestimme Kangasalle ilta perhekahvilan. Haluamme muodostaa perhekahvilasta matalan kynnyksen kohtaamispaikan, joka rakentuu yhteisöllisyyden ja osallisuuden peliaineista.

Lue lisää Käynnistetään kevät yhdessä

Sananvapaus ja sananvastuu

On aloitettava Henkka Hyppösen lausahduksella, joka on jäänyt mieleeni vuosien takaa:

”Ensin keksittiin viemärit, että saadaan pas** piiloon. Sitten tuli sosiaalinen media, jolla se kaivettiin takaisin esiin.”

Sananvapaus määritellään yksilön perusoikeudeksi, ja siitä on säädetty Suomen perustuslaissa ja EU:n ihmisoikeussopimuksessa. Sananvapaus takaa ihmisille oikeuden ilmaista julkisesti mielipiteitään, myös kärkkäitä sellaisia. Sosiaalisen median myötä käsitys sananvapaudesta tuntuu kuitenkin herättävän yhä useammin pohdintaa. Mihin raja vedetään? Yksinkertaistetusti sananvapauden piiriin nähdään kuuluvaksi yhteiskunnalliset asiat, kun taas yksityisasioiksi mielletään esimerkiksi seksuaaliset suhteet ja perhe-elämä. Nämä kuitenkin saattavat useassa tapauksessa ristetä, jolloin liikutaan harmaalla alueella. Mikä on yksityistä ja mikä yhteiskunnallista?

Lue lisää Sananvapaus ja sananvastuu