Asunnottomien päihteidenkäytöstä ja huumeiden katukaupasta pandemia-aikana

Päihteet ja asunnottomuus

Ylioppilaslehti on julkaissut 3.9.2021 reportaasin “Pitkä vuosi”, jossa toimitus on seurannut Helsingissä asunnottomuutta vuoden ajan. Reportaasissa on huomattavaa, kuinka paljon asunnottomuuden kanssa käsi kädessä usealla kulkee myös päihteiden käyttö.

Reportaasiin haastateltu Jenni toivoo, että tässä on nyt se pohja

Pari vuotta sitten Jenni lähti Joensuusta Helsinkiin hakemaan Subutexia. Seuraavana aamuna hän heräsi ryöstettynä.

”En tiedä, mitä pillereitä söin.”

Asunto Joensuussa oli menossa alta, ja Jennin kaksi alakouluikäistä lasta oli jo otettu huostaan. Ei ollut mitään syytä palata.

Otto Ottelin kertoo löytäneensä boheemin elämäntyylin jo nuorena, aloittaen juomisen jo noin kymmenvuotiaana. Varastelu on kulkenut elämässä mukana, vankilakierre ja asunnottomuus alkoivat, kun erossa meni vaimo ja lapset. Ottelin asuu Sininauhasäätiöltä juuri saamassaan asunnossa, juo ja polttaa. 

Koronapandemia on muuttanut asunnottomien tilannetta. Hätämajoitusyksiköissä paikkoja on jouduttu vähentämään. Ennen nimeä ei saatettu kysyä, mutta mahdollisten koronatartuntojen ja -altistumisten jäljittämiseksi nimeä on pakko kysyä. Monelle se voi olla nöyryyttävää. 

Kun muitakin paikkoja on suljettu, esimerkiksi uimahalliin ei päässyt enää peseytymään tai kirjastoon lämmittelemään.

Huumekauppa koronapandemian aikaan

Positiivista on, että huumeiden viihdekäytön arvioidaan vähentyneen maailmanlaajuisesti. Saatavuus on huonompaa, mutta tähän voi toki johtaa sekin, että kaupungilla ei käydä bilettämässä ja sieltä reissulle vähän vauhtia ostamassa. 

Kovien huumeiden käyttäjiä koronapandemian markkinapulat ovat voineet johtaa käyttämään esimerkiksi voimakasta kipulääkettä fentanyylia. Ylioppilaslehti toteaakin, että kaduilla liikkuu “huonoja huumeita”. Tunnen itsekin henkilön, joka joutui henkihieveriin ostettuaan kadulta fentanyyli-alpratsolaamitabletteja, Ksaloleita. Keväällä Turussa tutkittiin myös tähän liittyviä mahdollisia kuolemantapauksia (Ylen linkki). Fentanyylin valmistaminen on myös synteettisesti paljon halvempaa kuin esimerkiksi heroiinin salakuljettaminen, kerrotaan Ylen artikkelissa. 

YK:n mukaan on tarjolla vaara, että huumeiden määrän väheneminen katukaupassa johtaa suonensisäisen käytön yleistymiseen, joka voi nostaa HIV:n ja C-hepatiitin leviämisastetta.

LÄHTEITÄ

https://ylioppilaslehti.fi/2021/09/asunnottomuus-helsingissa/

https://yle.fi/uutiset/3-11418136
https://yle.fi/uutiset/3-11906868

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Asunnottomien päihteidenkäytöstä ja huumeiden katukaupasta pandemia-aikana”

  1. Mielenkiintoinen aihe, kiitos sen esille tuomisesta! Olit nostanut Ylioppilaslehden artikkelista niin hyviä kohtia esille, että kävin lukemassa sen – ilman tätä blogikirjoitusta olisi kiinnostava artikkeli mennyt itseltäni ohi. Hyvä huomio on myös tuo, kuinka anonymiteetin menettäminen voi olla monelle asunnottomalle kova paikka. Tärkeä ja ajankohtainen kirjoitus!

  2. Kiitos myös minun puolestani kiinnostavan artikkelin jakamisesta! Kävin sen lukemassa ja se oli kyllä kiinnostava kokonaisuus. Asunnottomuus on jo valmiiksi ikävää ja koronan vaikutukset asunnottomien tilanteeseen on huolestuttavia. Moni valittaa omaan kotiin eristäytymisestä, mutta kuinka onkaan käynyt niille, joilla ei ole kotia ja yleiset tilat ovat kiinni. Heikommassa asemassa olevia ei saisi unohtaa vaikeankaan tilanteen keskellä! Myös huumekaupassa levinneet vaarallisemmat huumeet kuulostaa huolestuttavalta. Toivotaan, että asunnottomien tilanne paranisi viimeistään korona tilanteen rauhoittuessa. Kiitos aiheen jakamisesta!

  3. Kiitos hienosta kirjoituksesta. Minusta oli tosi hyvin tuotu esille ongelmien kasautuminen, ja miten se näkyy erityisesti korona-aikana. Kävin tutustumaan artikkeliin ja se oli tosi kiinnostavaa. On todella tärkeä turvata heikomassa asemien hyvinvointia ja turvallisuutta. Opin tosi paljon kirjoituksesta, en tiennyt aikasemmin kovin paljon tästä aiheesta.

Kommentoi