Neljä vuotta perhetyötä Neljällä Asteella

Perhetyöntekijä Joona Karimerto, 30, on kohta neljä vuotta työskennellyt lastensuojelun palveluja tarjoavalle Neljä Astetta Oy:lle. Olemme tänä syksynä tehneet Laurea Hyvinkään kampuksella työntekijäsaatavuuden vahvistamisen projektia yhteistyössä Neljän Asteen kanssa. Projektin tiimoilta pääsimme kuulemaan, mitä sanottavaa Joonalla on yrityksessä työskentelystä ja lastensuojelusta yleensä.

Neljä Astetta työnantajana

Isoveli oli isossa roolissa myös Neljälle Asteelle päätymisessä. Hän oli jo yrityksessä töissä ja puhui hyvää työstä ja Neljästä Asteesta työnantajana. Joona jätti rohkeasti avoimen hakemuksen ja jonkin ajan kuluttua Neljältä Asteelta otettiinkin yhteyttä. ”Se oli sitten vaan yksi arkinen aamupäivä, kun puhelin soi ja nyt olisi äkillinen tarve työntekijälle.” Aluksi valtaosa Joonan työmäärästä meni vanhan työn parissa vanhustyön puolella. Pikkuhiljaa tuntimäärät lastensuojelun puolella kuitenkin kasvoivat ja siitä tulikin Joonalle päätyö.

Isona asiana Neljällä Asteella on Joonan mielestä ollut se, kuinka alusta asti esihenkilöt ovat pitäneet työntekijöistä huolta. Yrityksessä myös ymmärretään ja osataan joustaa, jos esimerkiksi työntekijän omassa elämässä tapahtuu muutoksia. Koko ajan kannustetaan ja mahdollistetaan myös ammatillinen kehittyminen. Työtä pystyy tekemään omana itsenään, omien vahvuuksien kautta. Tärkeää on ollut myös vapaus suunnitella omat työaikansa, jolloin ne voi sovittaa omiin menoihin ja harrastuksiin.

Joonan mukaan yritykseen on onnistuttu luomaan myös kannustava työilmapiiri. Jos jostain asiasta on epävarma, esihenkilöt ovat aina valmiita keskustelemaan ja auttamaan. Kuukausittain pidetään työntekijätapaaminen, jossa pallotellaan huolia ja murheita esihenkilön kanssa. Kuukausittain on myös työnohjaus, jossa isommalla porukalla niputetaan asioita hyvässä hengessä. ”Ei ole kertaakaan tarvinnut miettiä, voiko tällaista asiaa kysyä, koska ikinä ei arvostella vaan lähdetään kannustavalla otteella.” Yrityksessä on Joonan mukaan äärettömän hyvä henki. Myös työkaverien kesken ilmapiiri on kannustava ja tukijoukot tuntuvat olevan aina takana. Näin uusien työntekijöidenkin on helppo sopeutua. ”Kaikki on sanonut, että heti pääsee mukaan porukkaan.”

Joona kertoo, että työantajaan pystyy Neljällä Asteella työskennellessä myös luottamaan. Milloinkaan ei tarvitse jäädä yksin, vaan he ovat aina mukana tukemassa. Asiakasperheiden lisäksi myös työntekijöille on olemassa päivystävä puhelin 24 h. Jos oma esihenkilö ei ole tavoitettavissa, niin jonkun muun alueen esihenkilö auttaa puhelimitse. ”En tiedä onko kauhean monessa paikassa tällaista tukipuhelinta. En ole ainakaan kuullut, että olisi.”

Neljällä asteella on myös hyvät mahdollisuudet kehittää itseään ja edetä uralla haluamaansa suuntaan. Kuukausittaisten tapaamisten lisäksi pidetään myös vuosittainen kehityskeskustelu. Sen yhteydessä arvioidaan itseään ja suunnitellaan yhdessä esihenkilön kanssa sopivat tavoitteet seuraavalle vuodelle työntekijän omia toiveita kuunnellen. Yrityksessä yleinen käytäntö on myös se, että koulutuksissa käyneet opettavat asiat myös muille työntekijöille.

Joona käy itsekin parhaillaan MES®-koulutusta. MES® on itse­tuntemuksen ja elämän­hallinnan tukiprosessi, jonka työkalut ovat käytössä kaikissa Neljän Asteen palveluissa. Koulutuksen päätteeksi hänestä tulee MES®-ohjaaja, joka pystyy vetämään tähän liittyen vertaistukiryhmiä asiakkaille ja kouluttamaan muita työntekijöitä MES®-ohjaajiksi. Kehittymään pystyy niin paljon kuin itse haluaa. Jos haluaa lisää haasteita, niitä annetaan. Kuitenkaan ei myöskään pakoteta etenemään. Jos haluaa tehdä vain perus kenttätyötä, sekin sopii hyvin. Vastuuta riittää siinäkin.

Työskentely lastensuojelussa

Lastensuojelun parissa työskentely on todella merkityksellistä. Joona on aina ollut sitä mieltä, että rahapalkkaakin suurempi palkkio on se, kun näkee nuoren tai perheen arjen alkavan sujumaan ja elämän kantamaan. Hän tietää myös, että varsinaisen työn tekee asiakas aina itse. Työntekijä on vain tukemassa ja ohjaamassa oikeaan suuntaan. Se on sitten työntekijällekin upea tunne, kun on kulkenut siinä rinnalla ja näkee positiivisia muutoksia ja kokemuksia. Erään nuoren kanssa työskentelyn lopuksi kyseinen nuori kiitti Joonaa tukena olemisesta ja kertoi, että ilman häntä tuskin olisi tässä. ”Kyllä siinä vaan isompikin mies herkistyy.” Tuollaiset hetket auttavat jaksamaan ja kokemaan tekevänsä tärkeää työtä.

Joona kokee, että lastensuojelusta puhutaan valitettavan vähän. Alan oppilaitoksissakin olisi varaa parantaa tämän suhteen. Hänen omana opiskeluaikanaan ei perhetyöstä juuri puhuttu. Nyt kun Joona on itsekin käynyt vanhassa opinahjossaan puhumassa, ei perhetyöstä vieläkään paljon tiedetty. Hän toivoo, että lastensuojelun työntekijät kävisivät puhumassa työstä ja palveluista mahdollisimman laajasti. Korona-aika on saanut monet nuoret ja perheet sellaiseen tilanteeseen, että tukihenkilöistä ja perhetyöntekijöistä on huutava pula. Alasta kiinnostuneille Joona haluaa sanoa, että sille kannattaa antaa mahdollisuus ennakkoluulottomasti. Töihin on tärkeää mennä omana itsenään. Jos lähtee vetämään jotain roolia, niin asiakkaat huomaavat sen. Hän muistuttaa, että kaikki ovat tehneet alussa virheitä. Työ sitten kyllä opettaa ja kehittää. ”Kun heittäytyy vaan täysillä ja menee sydämellä sinne mukaan, niin hyvä siitä tulee.”

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi