Osaatko puhua nuorten kanssa ilmastoahdistuksesta?

Nuorten ilmastoahdistus on lisääntynyt ja vihdoinkin siitä myös puhutaan enemmän. Mikko Piispa ja Sami Myllyniemi ovat julkaisseet vuonna 2019 tutkimuksen nuorten ilmastohuolesta. Artikkelissa tarkastellaan nuorten näkemyksiä ilmastomuutoksesta ja ympäristöongelmista. Tuloksissa ilmeni, että nuoret pitävät ympäristön tilaa tärkeänä asiana, sekä ilmastonmuutokseen liittyvä huoli on noussut nuorten keskuudessa hyvin korkealle. Talouskasvun mahdollisuudet tuntuvat nuorista epäilyttäviltä, ottaen huomioon maapallon tilan.

Kuvaaja Markus Spiske palvelusta Pexels

Nuoret ovat huolissaan tulevaisuudestaan ja heidän jättämästään jäljestä maapallolle. Sitran tekemän tutkimuksen mukaan alle 30-vuotiaista peräti 38% vastasi kokevansa ahdistusta ilmastonmuutoksesta. Koulussa opetetaan nuoria olemaan valveutuneita, sekä tiedostamaan mitä maailmalla tapahtuu. Osaa nuorista ahdistaa ilmaston lämpenemisen tiedostaminen, mutta heistä tuntuu siltä, että he eivät voi tehdä mitään päätöksiä, sillä vastuu päätöksistä on aikuisilla. Joillakin nuorista huolettaa oman jälkikasvunsa tulevaisuus, he eivät halua jättää tulevalle sukupolvelle kuolevaa maapalloa. Miksi nuorten ja aikuisten välillä on niin paljon eroavaisuuksia ilmaston huolesta? Eikö aikuistenkin tulisi olla huolissaan jälkipolviensa tulevaisuudesta?

Kuva: Heikki Saukkomaa/Yle

Osa nuorista onkin lähtenyt vaikuttamaan päättäjiin omalla äänellänsä. Näistä tunnetuin koko maailmalle on varmastikin Ruotsalainen Greta Thunberg. Jos joku ei Gretasta ole kuullut, niin hän on koululaisten kansainvälisen ilmastolakkoliikkeen, Fridays For Future, perustaja. Elokuussa 2018 Greta istui Ruotsin valtiopäivätalon edustalla vaatimassa hallitukselta, että he vähentävät maan hiilipäästöjä Pariisin ilmastosopimuksen tasolle. Gretaa povattiin myös vahvaksi ehdokkaaksi tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Kuva: Jonathan Nackstrand/AFP

Vuonna 2019 ilmastolakkoja pidettiin jo yli 100 maassa. Koululaiset ympäri maailmaa ovat kokoontuneet vaatimaan muutoksia useissa eri mielenilmaisuissa. Nuoret haluavat heidän äänensä kuulluksi, vaikka aikuiset saattavat vastustaa lakkoiluja. Toukokuussa Eduskuntatalon edessä 15-vuotias ilmastolakkoilija ihmetteli lakkoilevia nuoria kritisoivia aikuisia. Hänen mukaansa aikuisten pitäisi olla nuorten tukena, kun he yrittävät tehdä jotain ilmaston hyväksi.

Kuvaaja Markus Spiske palvelusta Pexels

Myös muita nuoria on nostettu esiin ilmastoaktivisminsa vuoksi. Suomessa ilmastoaktivisti Atte Ahokas toteaa, että häntä ahdistaa kuinka maapalloa tuhotaan hitaasti, eikä konkreettisiin tekoihin ole ryhdytty. Hän kertoo haastattelussa, että saa paljon tsemppiviestejä, mutta myös törkyviestejä tulee paljon. Pelkääkö moni nuori kiusatuksi tulemista, jos osoittaa huolensa ilmaston puolesta?

Mieli ry, Nyyti ry, ja Tunne ry:n yhdessä tekemän ympäristöahdistuskartoituksen mukaan puolet vastaajista kokee nuorten ja nuorten aikuisten kokeman ilmastoahdistuksen suurena ongelmana. Nuorilla on hyvä syy olla huolissaan ilmastosta, sillä ilmastonmuutosta hillitseviä toimia ei tehdä riittävällä vakavuudella. Pariisin ilmastosopimusta vuodelta 2015 noudatetaan vain valikoidusti, joka saa nuoret tuntemaan ahdistusta tulevaisuutta kohtaan. Euroopan unionin ilmastonmuutospalvelu C3S kertoo, että syyskuussa rikottiin taas maailman lämpöennätykset. Edellisen kerran ne rikottiin vuonna 2016.

Jos ilmastosta nuorille puhuminen tuntuu hankalalta, tässä muutama hyödyllinen linkki, josta voit löytää työkaluja nuorien kohtaamiseen ja avustamiseen:

Toivoa ja toimintaa -hankeen sivuilta löytyy työkaluja ilmastotunteiden käsittelyyn ja ilmastotoimintaan.

Open ilmasto oppaassa on koottu aineopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi ainekohtaista materiaalia.

Ilmastotoiminnan sivu soveltuu itseohjautuville nuorille, ja sieltä löytyy esimerkiksi haastatteluja monilta ympäristötoimijoilta, sekä 10 vinkkiä aloittelevalle ympäristötoimijalle.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Osaatko puhua nuorten kanssa ilmastoahdistuksesta?”

  1. Mahtavaa, että nostit esille tällaisen aiheen sosiaalialan näkökulmasta! Aihe on erittäin ajankohtainen, sillä niin kuin lähteenäsi käyttämä materiaalikin osoittaa, todella moni nuori kärsii ahdistuksesta ilmastoon liittyen ja asia vaivaa heitä kovasti. Nämä ilmastoasiat ovat varmasti äkkiä sellaisia, joita nuoret pohtivat hiljaa mielessään, juurikin kiusaamisen pelossa, niin kuin tuossa yhdessä Ylen artikkelissa sanottiinkin. Nuoret pyörittelevät ilmastoon liittyviä ajatuksia varmasti paljon itsekseen, joka vain lisää ahdistusta.

    En ollut aiemmin tiennyt ilmastoahdistuksenkin käsittelyyn olevan oppaita ja materilaaleja. Näistä on varmasti hyötyä kasvatustehtävissä oleville aikuisille. Kiitos tärkeän aiheen käsittelystä! Kaiken kaikkiaan monipuolinen ja laaja postaus 🙂

  2. Kiitos kommentista Sara, olen kanssasi niin samaa mieltä että yksin ilmastoon liittyviä asioita miettiessä voi ahdistus lisääntyä. Siksi onkin tärkeää, että asioista osattaisiin puhua nuorten kanssa. Usein voi nuorista tuntua etteivät aikuiset ymmärrä, tai ovat liian kiireisiä kiinnostuakseen nuorten ajatuksista, se voi olla vahingollista nuoren minäkuvalle myöskin, jos häntä ei oteta tosissaan. Oppaat ja materiaalit ovat siinä suhteessa todella hyviä, sillä ilmastoasioista tietämätönkin voi saada niistä paljon irti, ja ymmärtää nuoren oloa huomattavan paljon enemmän 🙂

Kommentoi