Korona ja mielenterveys

Eri mielenterveysjärjestöt ovat esittäneet huolensa korona-arjen vaikutuksesta ihmisiin. Suomen mielenterveysseura on koonnut 16 vinkkiä, joiden avulla jokainen voi huolehtia itsestään tässä erikoisessa ajassa, jossa elämme. Kirjoitan hiukan niistä tämän päiväiseen blogitekstiin.

Lue lisää Korona ja mielenterveys

Lastensuojelupommi

Kukaan ei varmasti osaa ennustaa kuinka laajasti korona tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan lastensuojelun asiakasmääriin. Jäljet voivat näkyä vielä vuosienkin päästä. Lastensuojelu ilmoitukset ovat vähentyneet, mutta se ei kerro mitään todellisuudesta. Avun saaminen on hyvin hankalaa, kun on siirrytty puhelimen ja netin varaan. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia hyödyntää etäyhteyksiä, välttämättä ei ole saldoa käyttää nettiä. Myös kynnys tehdä ilmoitus tai hakea apua on varmasti kasvanut.

Lue lisää Lastensuojelupommi

Nuorten digitaalinen pelaaminen

Digitaalisella pelaamisella tarkoitetaan esimerkiksi tietokoneilla, pelikonsoleilla, älypuhelimilla ja tableteilla pelaamista. Tämä aihe tuntuu olevan enemmän tai vähemmän kokoajan pinnalla. Aiheesta on kirjoitettu lukemattomia artikkeleita ja tutkimuksia. Monesti keskitytään enemmän haittoihin, kuin positiivisiin puoliin. Kohtuullisesti pelaaminen voi tukea nuoren kehitystä ja oppimista. On esimerkiksi tutkittu, että peleillä on positiivisia vaikutuksia kielelliseen kehitykseen, tilan hahmottamiseen sekä silmä-käsikordinaatioon. Pelaaminen parhaimmilaan kehittää esimerkiksi myös sosiaalisten tilanteiden ja tunnetaitojen opettelua, ja vaikkapa pettymyksen sitämistä. Joillekkin pelaamisen tärkein syy on sosiaalisuus ja yhdessä tekeminen, vaikka monesti ajatellaan, että pelaaminen on yksinäisten ja syrjäytyneiden ongelma. Noin 90% lapsista ja nuorista pelaa digitaalisesti, ongelmapelaajia heistä on vain pieni osa. Pelaaminen on harrastus siinä missä jalkapallo tai viulun soitto, kunhan muu elämä pysyy tasapainoisena ja monipuolisena.

Lue lisää Nuorten digitaalinen pelaaminen

Koulutöitä koronan aikaan, etäpäivä nro 2

Matematiikantunnin alkuun oli enää kymmenen minuuttia. ”Huomenta! Haluutsä kahvia sinne?” huusin oven läpi. Toinen koulupäivä kotona näytti alkavan löysissä merkeissä. Luokkahuoneena toimivasta teiniluolasta ei kuulunut inahdustakaan.

Lue lisää Koulutöitä koronan aikaan, etäpäivä nro 2

Nuoruus somessa – uhka vai mahdollisuus

“Onneksi silloin ei ollut vielä internettiä, kun minä olin nuori.” Kuinka monta kertaa olen kuullutkaan tuon lauseen? Niin, aika monta. Olen ehkä itsekin lausahtanut tuon kalkkeutuneen huokauksen suustani. Mutta mitä se kertoo verkosta ja somesta, entä nuoruudesta, että osa kansasta pitää elämästään kirjoittamista nuorena ihmisenä someen jotenkin nolona tai jopa vaarallisena?

Lue lisää Nuoruus somessa – uhka vai mahdollisuus

Sekasin-chat, miksi sitä tarvitaan?

Sekasin-chat on 12-29-vuotiaille suunnattu palvelu, jonka tarkoituksena on tukea psyykkistä hyvinvointia ja mielenterveyden ongelmista selviämistä. Nuoret ottavat yhteyttä monesta eri syystä, mutta kaikkia yhdistää se, että he ovat valinneet keskustelukanavaksi verkon ja vastaajaksi anonyymin, turvallisen aikuisen. Joskus valinta on pakon sanelema siinä mielessä, että apua muualta on jo haettu, eikä sitä koeta riittäväksi. Chat on myös helppo ja nopea tapa keskustella ongelmista tai haasteista elämässä, vaikka kokonaisuus olisikin kunnossa, eikä akuuttia hätää olisi.

Lue lisää Sekasin-chat, miksi sitä tarvitaan?

Kevään yhteishaku 2020: valinnanvapaus vai vaikeus?

Mitä sinä haluat tehdä isona? Kysymme tätä kysymystä jo alakouluikäisiltä lapsilta. Toiset tietävätkin jo varhain, kun taas toiset meistä miettivät vielä 40-vuotiaana. Miksi pitäisikään tietää jo nuorena, mitä aikoo tehdä loppuelämänsä ajan?

Lue lisää Kevään yhteishaku 2020: valinnanvapaus vai vaikeus?