Päihteet ja nuoret

Nuoret ja päihteidenkäyttö, mikä ihana aihe! Tuntuu siltä, että kyseinen aihe herättää usein paljon keskustelua, mielipiteitä, joskus jopa todella radikaalia syyllistelyä ihmisten keskuudessa. Ja eihän se ole ihme, sillä onhan nuoret meidän tulevaisuutemme ja päihteet laittomia, sekä väärinkäytettynä todella vaarallisia nuorille. Miksi sitten niin monet nuoret kokeilevat tai alkavat jopa käyttämään päihteitä jo nuorella iällä? Ja onko käyttäjien määrä oikeasti niin suuri, kuin paikallisisten puskaradioiden perusteella voisi ymmärtää? Missä ongelma on?  

On totta, että alkoholi tai mikään muukaan päihde ei ole terveydelle hyväksi. Etenkään nuorille, sillä heidän aivonsa ovat vielä kehittyvässä vaiheessa ja näin ollen alkoholinkäytössä on suuremmat riskit kuin aikuisella ihmisellä. Nuoret eivät myöskään aina ymmärrä päihteidenkäytön vaaroja ja seurauksia. Alkoholinkäytöllä on suora vaikutus nuoren mielenterveyteen. On todettu, että riski psyykkisiin, sekä mielenterveysongelmiin kasvaa, mitä nuorempana alkoholinkäytön aloittaa ja, mitä enemmän sitä käyttää. Suuri päihteidenkäyttö aiheuttaa päihdehäiriötä, joka alkaa kehittyä yleensä 14-15-vuotiaille nuorille. Päihdehäiriö tarkoittaa sitä, kun päihteet alkavat hallita elämää. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2021.) 

Kuva: Pixabay

Alkoholin ja muidenkin päihteiden kokeilu kuuluvat usein nuoruuteen. Ei tietenkään kaikilla, mutta enemmistö meistä voi todennäköisesti myöntää, että on kokeillut polttaa tupakkaa tai maistanut alkoholia jo ennen 18-vuotis syntymäpäiväänsä. Ajattelen, että se on jopa ihan ookoo kokeilla alkoholia jo ennen täysikäistymistä, mutta erityisen tärkeää olisi, että siitä puhuttaisiin koulussa ja kotona, jotta nuoret tiedostaisivat riskit. Tietenkään nuoria ei tule kannustaa päihteiden kokeiluun alaikäisenä, mutta tietoisuuden lisääminen voisi auttaa päihdekokeilujen turvallisuutta. Se on fakta, että meillä ei ole keinoja karsia alaikäisten päihteidenkäyttöä kokonaan pois. Mielestäni olisi myös hyvä, että nuoret voisivat tehdä ensimmäisen kokeilun kotona yhdessä turvallisen aikuisen kanssa todella pienillä ja kohtuullisilla määrillä turvallisessa ympäristössä. Se varmasti lisäisi myös uskallusta tukeutua omiin vanhempiin, mikäli nuori päätyisikin kokeilemaan alkoholia alaikäisenä ja tulisi tilanne, että nuori tarvitsisi aikuisen apua päihtyneenä. Ajattelen sen olevan todella tärkeää, että nuori voi ja kykenee kertomaan omille vanhemmilleen asiasta tai, että nuori voisi soittaa ja pyytää vanhemmat apuun, jos päihteidenkäyttö menisikin yli. Ajattelen, että päihteiden käytön piilottelu ei auta mitään. Eikä myöskään vanhempien viha, mikäli selviää, että oma lapsi on päätynyt kokeilemaan päihteitä.

Miksi sitten nuoret haluavat kokeilla päihteitä jo ennen täysi-ikäisyyttä? Siihen on varmasti monenlaisia syitä, mutta halu kokeilla, jotain mitä oikeasti ei saisi on varmasti kiehtova ajatus. Myöskin se, että nuoret saattavat nähdä lapsuudessa ja nuoruudessa paljon sitä, että vanhemmat ja muut aikuiset ihmiset käyttävät päihteitä ja niiden seuraukset voivat näyttäytyä positiivisina heidän silmiinsä, joka lisää halua ja kiinnostusta päihteitä kohtaan. Syntyy ajatus, että alkoholi maistuu hyvältä ja se vaikuttaa positiivisesti omaan oloon. Myöskin ryhmäpaine on osasyy ennen aikaiselle päihteiden kokeilulle. Kun tullaan siihen ikään, että kaveritkin ovat maistaneet niin kyllä siinä haluaa tai tulee tunne, että täytyy itsekin maistaa. Usein on myös sellaisia tilanteita, että kaveriporukasta osa alkaa olemaan jo täysi-ikäisiä ja osa ei. Alaikäisitä saattaa tuntua todella ulkopuolisilta, jos he eivät osallistu kotibileisiin ja nauti alkoholia.  On todella epätodennäköistä, että nuori ei törmäisi elämänsä aikana mahdollisuuteen kokeilla päihteitä jo ennen täysi-ikäistymistä. Voi olla todella vaikeaa kieltäytyä silloin niin kiehtovalta tuntuvasta tarjouksesta. Tässä nyt muutamia syitä, jotka minulla tuli mieleen äkkiseltään.

Kuva: Pixabay

Itseäni ainakin mietitytti kovasti se, että kuinka moni nuori nyt loppujen lopuksi käyttää päihteitä alaikäisenä ja kuinka moni ei. Kaikki alla olevat tilastot ovat otettu THL:n kouluterveyskyselyistä vuosilta 2006-2021. Näissä tilastoissa käsitellään koko Suomea ja ikäluokat ovat 8 ja 9 luokkalaiset (tummansininen), lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat (vaaleansininen), sekä ammattikoululaiset (violetti). Tässäpä teille fakta tietoa aiheesta:  

Kuva: THL

Yllä olevasta kuviossa kerrotaan se, kuinka suuri prosentti nuorista on kertonut olevansa raitis. Perusopetuksessa luku on tänä vuonna ollut n. 65%, lukiossa 40% ja ammattikoulussa 34%. Mikä kyseisessä tilastossa on hienoa huomata niin raittiiden nuorien osuus on ollut melkein koko ajan nousussa 2007-2021 vuosien välillä. 

Kuva: THL

Tässä kuviossa taas kerrotaan se, kuinka moni nuori käyttää alkoholia viikoittaan. Peruskoulu ikäisillä luku on noin 4%, lukiolaisilla n. 5% ja ammattikoululaisilla 11%. Eli todella harvat nuoret kertovat käyttäneensä päihteitä säännöllisesti. Mielenkiintoista oli se, että suurin osa n. 90% nuorista kertoo hankkineensa päihteet toiselta alaikäiseltä nuorelta. Hienoa oli kuitenkin huomata, että Suomessa tänä vuonna vain noin 3,5-7% alaikäisistä nuorista kertoi ostaneensa alkoholinsa vähittäistavara kaupoista.

Kuva: THL

Itseäni kuitenkin hieman kauhistutti tämä kyseinen taulukko, jossa kerrotaan kuinka moni nuori hyväksyy ikäisillään vähäisen alkoholinkäytön. Peruskoulu ikäisistäkin jopa noin 55% nuorista ajattelee alkoholin kokeilemisen olevan ihan ookoo. Onneksi käyttömäärä ei ole ihan yhtä korkea ja onneksi vain noin 25% peruskoulu ikäisistä hyväksyy alkoholin juomisen humalaan asti.  

Kuva: THL

Haluan nostaa esille vielä viimeisänä tilaston, joka kertoo kuinka moni nuori kertoo kokeilleensa kannabista ainakin kerran. Kannabiksen käytön kasvusta on puhuttu paljon eikä ihme, sillä onhan sen käyttö ollut nousussa vuodesta 2008, mutta nyt on hienoa huomata, että vuonna 2021 kannabiksen kokeilu on kääntynyt laskuun ollen peruskoulu ikäisillä vain n. 8%, lukiolaisilla 12% ja ammattikoululaisilla 17%. 

Suurin osa tilastoista oli minun mielestäni positiivisia! Esimerkiksi se, että 8 ja 9 luokkalaista noin 20% enemmän on tällä hetkellä raittiita, kuin noin 10-vuotta sitten. Lukio ja ammattikoululaisilla vastaava luku on noin 10%. Ne ovat hienoja muutoksia! Minulla ainakin on semmoinen olo, että usein facebookissa puskaradioista saa lukea kuinka kaikki nuoret nykyään käyttävät päihteitä ja joskus jopa uutiset antavat semmoisen ajatuksen, että suurin osa meidän nuorista käyttäisivät päihteitä, mutta näin ei ole ja se on hienoa! Mitä te ajattelette? Oliko tilastot yllättäviä? Ajattelitko, että suurempi tai pienempi määrä nuorista olisi raittiita? 

Lopuksi haluan pohtia sitä, mitä siis pitäisi tehdä toisin? Ensinnäkin ajattelen, että nuorten päihteidenkäyttöön tulisi puuttua “nollatoleranssi”-ajatuksella. Jos näet kadulla päihtyneen nuoren, miksi et puuttuisi tilanteeseen? Jos alaikäinen pyytää sinua hankkimaan hänelle alkoholia tai muita päihteitä, miksi edes miettisit suostuvasi? Jos kuulet nuoren puhuvan päihteiden kokeilemisesta, mitä menetät osallistumalla keskusteluun? Jos näet somessa alaikäisten päihdesekoilua, miksi et pistäisi nuorelle viestiä? Nämä voivat tuntua joiden mielestä vaikeilta asioilta. Onhan se hieman pelottavaa puuttua tuntemattoman nuoren toimintaan, mutta eikö aikuiset ole sitä varten, että he suojelevat ja auttavat nuoria? Kukaan ei menetä siinä mitään, että tarkistat nuorella olevan kaikki ookoo ja puutut tilanteeseen. Mikäli nuori vaikuttaa uhkaavalta, voit aina soittaa myös poliisit paikalle. Joskus puuttuminen voi pelastaa jopa jonkun nuoren hengen! Haastan sinut puuttumaan tilanteeseen ensi kerralla, kun näet päihtyneen nuoren! Se voi tuntua turhalta tai merkityksettömältä, mutta parhaillaan sillä voi olla oikeasti hyvät seuraukset. Kyllä me aikuiset kestetään pieni mahdollinen suun soitto, jota nuoret saattavat kiitokseksi antaa. Kuka tilanteeseen puuttuisi, jos et sinä? Harva vanhempi tietää missä nuori oikeasti menee, jos hän ei ole kotona. Lisäksi aina vanhemmat eivät ole niitä parhaita henkilöitä puuttumaan tilanteeseen, vaan toisinaan ulkopuolisen henkilön puuttuminen voi olla huomattavasti merkityksellisempää, kuin ammattihenkilön tai lähipiirin.  

Haluan vielä mainita, että netistä löytyy paljon mielenkiintoisia sivuja, joissa on inffoa nuorten päihteidenkäytöstä, sekä nuorille, että aikuisille. Yksi nuorille suunnattu mielestäni hyvä sivusto on Ehyt ry:n toimintaan kuuluva Bueno Talk-sivusto. He tekevät ehkäisevää päihdetyötä nuorille. Tässä linkki kyseiselle sivustolle: https://www.buenotalk.fi/ . Kannattaa käydä tutustumassa heidän materiaaleihinsa, jos nuorille suunnattu päihdetyö kiinnostaa! 

Lähteet: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2021. Nuorten päihteidenkäyttö ja päihdehäiriöt. Viitattu: 11.10.2021. https://thl.fi/fi/web/mielenterveys/mielenterveyshairiot/nuorten-mielenterveyshairiot/nuorten-paihteiden-kaytto-ja-kaytoshairiot Terveyden ja hyvinvoinnin laitos 2021. Kouluterveyskysely 2006-2021. Viitattu: 12.10.2021. https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ktk/ktk1/summary_trendi?alue_0=600836&mittarit_0=200537&mittarit_1=199990&mittarit_2=199490&sukupuoli_0=143993#

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Päihteet ja nuoret”

  1. Kiitos haasteesta, Neea! Asia on juuri näin kuin kirjoitat: meidän aikuisten tulisi kollektiivisesti ottaa vastuuta yhteisömme ja yhteiskuntamme lapsista ja nuorista. Jos me emme puutu, kuka sitten puuttuu?

    Alaikäisten päihteiden käyttö ja etenkin avun saaminen on aiheena vaikea. Miten puuttua ilmiöön, jota ei pitäisi olla olemassa? Katkolla vastaan saattaa tulla pahimmillaan ala-asteikäisiä lapsia, joille on kehittymässä jo vakava päihderiippuvuus. Lasten auttamisen ja kierteen katkaisemisen pitäisi kuitenkin olla itsestään selviä asioita. Jos nuoreen pääsee vaikuttamaan varhaisessa vaiheessa, loppuelämä näyttää varmasti valoisammalta.

    Maaret/Repolainen

    1. Hyviä pointteja, sekä kysymyksiä Maaret! On totta, että päihderiippuvuus uhkaa yhteiskunnassamme koko ajan yhä nuorempia ja nuorempia. Se on todella surullista ja siihen tulisi pystyä puuttumaan paremmin. Toivon, että tulevaisuudessa vanhemmat, koulut ja muut nuorten kanssa paljon tekemisissä olevat henkilöt oppisivat puhumaan avoimemmin päihteiden käytöstä ja näin ollen myös vaikuttamaan paremmin nuorten päihteiden käyttöön.

  2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Päihteiden käyttö on sellainen asia jonka kanssa monet aikuisetkin kamppailevat vaikkei suoranaista liikakäyttöä olisikaan. Joten nuoruuden kuohuissa päihteet voivat olla hyvinkin vaarallinen lisä. Minusta tuntuu, että lapset ja nuoret peilaavat alkoholin käytön hyväksyttävyyden mallia esimerkiksi vanhemmiltaan. Jos kotona vanhemmat puhuvat alkoholista myönteiseen sävyyn, niin se asenne saattaa siirtyä myös jälkikasvulle. On totta, että tuntemattomankin nuoren päihteiden käyttöön pitää aikuisena puuttua ja siihen tulisi olla enemmän uskallusta, myös minulla itsellänikin. Minäkin olen kuullut, että kannabiksen käyttö on lisääntynyt, hienoa että se on taas laskussa ja alkoholin käyttökin edelleen laskussa. Toivottavasti muiden huumeiden lisääntynyt käyttö ei ole selitys kannabiksen käytön vähentymiselle.

    1. Nostit kommentissasi tärkeän pointin esille! On varmasti totta, että vanhempien suhtautuminen alkoholiin ja muihin päihteisiin vaikuttaa suoraan monien lasten ja nuorten suhtautumiseen. Mietin toisaalta taas sitä, että jos perheessä on todella tiukka näkemys päihteiden käytöstä niin saattaako se vaikuttaa nuoren mielenkiintoon päästä kokeilemaan sitä kovin kiellettyä ja paheksuttavaa päihdettä…? En tiedä, ehkä vanhempien päihteiden käyttöön ja niihin suhtautumiseen pitäisi löytää jonkilainen “kultainen keskitie” tai sitten avoin keskustelu yhdessä lasten ja nuorten kanssa voisi auttaa tulevaisuuden valintoihin.

      Mitä tulee kannabiksen käytön vähenemiseen niin tilastojen mukaan myös muiden huumeiden käyttö, sekä kokeilu on ollut laskussa viime vuodesta, vaikkakin luvut ovat tällä hetkellä hieman korkeammalla, kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. Tänä vuonna 0,1% peruskoululaisista oli kertonut käyttäneensä muita laittomia päihteitä kuin kannabista viimeisen 30 päivän aikana enemmän kuin viime vuonna, joten sekään luku ei ole mitenkään kovin suuressa nousussa. Kokonaisuudessaan tämä luku on 3,2% ja se on suurin lukema kaikkien kyselyyn vastanneiden ikäluokkien kohdalla. Tästä herää ajatus, että onko peruskoulussa vielä sellaista, että on “cool” valehdella käyttäneensä jotain laitonta, vai onko oikeasti niin, että peruskoulu ikäiset käyttävät enemmän laittomia päihteitä, kuin toisen asteen opiskelijat.

Kommentoi